Home , Avrupa , Pandemi Günlerinde Fransa

Pandemi Günlerinde Fransa

FRANSA|22.04.2020| Dünyada hızla yayılan Covid19 virüsü, birçok ülkede sokağa çıkmaların sınırlandırılmasına sebep olmuştu. Fransa’da 17 Mart’ta başlayan kısıtlamalar 11 Mayıs’a kadar uzatılmış durumda. Hükümet tarafından alınan kararlar kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Özellikle okulların açılmasına yönelik verilen karar ve çalışılacak sektörlerdeki yetersiz önlemler tepki çekmeye devam ediyor.

Paris Banliyölerinde İsyan

Pandemi döneminin olağanüstü hal olarak kabul edilmesiyle birlikte polise ve devletin militer güçlerine tanınan “hak”lar, keyfi uygulamalara neden oluyor. İlk olarak Fransa’nın güneyindeki Béziers kentinde karantina sırasında sokağa çıkan üç çocuk babası bir adamın tutuklanırken gördüğü şiddet nedeniyle hayatını kaybetmesi ve ardından 18 Nisan günü Paris’in kuzeyindeki Villeneuve-la-Garenne’de motosikletli bir kişinin polisin müdahalesi sonucu komaya girmesi, Paris’in banliyölerinde bir isyanın başlamasına neden oldu. Polis saldırısında yaralanan kişinin arkadaşları, “polisin etnik azınlık topluluklara karşı orantısız güç kullanmasının bir örneği olduğunu” söylediler. Olayın olduğu günden bu yana özellikle  Villeneuve-la-Garenne’de polisle çatışmalar giderek şiddetlenerek devam ediyor. Paris’in diğer banliyölerine de sıçrayan olaylarda polisin şiddeti de giderek artıyor ve gözaltına alınanların sayısında da artış yaşanıyor.

Hükümetin aldığı önlemlerin yetersiz olduğunu açıklayan bir sendika, özellikle sağlık sektörünü ilgilendiren meselelerin bir an önce düzeltilmesi gerektiğini açıkladılar. Yetersiz ekipman ve personel sayısının yarattığı sıkıntılara ek olarak maske ve koruyucu elbiselerin yetersiz olması kamuoyunun en sık dile getirdiği mesele oldu. Geçtiğimiz günlerde tüm bu zorlukların içerisinde iş bırakarak hastane bahçesinde eylem yapan sağlık emekçileri koşulların biran önce düzeltilmesini istediler.

Emekçiler Zor Şartlar Altında Çalıştırılıyor

Fransa’da pandemi döneminde dikkat çeken bir diğer konuysa, sınıfsal ayrışmanın netleşmesi oldu. Tam da artan ırkçılığın gölgesinde pandemi sürecine giren Fransa, yetkileri arttırılan polislerin özellikle göçmenlerin yaşadığı banliyölerdeki ırkçı ve faşizan uygulamalara tanıklık ediyor. Basına konuşan bir polisin şu söylemi, şiddet tavrına dayanak olarak görülüyor; “Koronavirüs salgınını açığa çıkaran banliyöler”. Yaratılan algı ile göçmenlerin virüsü ciddiye almadığı, yayılmasına neden oldukları kanıksatılmak isteniyor ve uygulanan şiddet meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Birçok ağır iş kollarında çalışmak zorunda bırakılan yine göçmenler olmaktadır. Şu anda çalışma olan sektörlerde virüse yakalananların hemen hepsi emekçi işçiler olmakta. Fabrikalarda, kuryelikte, marketlerde, ağır sanayide çalışan işçi/emekçiler hiçbir koruyucu uygulama yardımı almadan, virüse yakalanmaya açık bir şekilde çalışmaya devam ediyorlar.  Bir yandan virüsle mücadele altında uygulandığı iddia edilen pandemi diğer yanda da çalışmak zorunda bırakılan milyonlarca emekçi. Bu süreçte yaşanan ekonomik krizin faturasını yine emekçilerin üzerinden çözmeye çalışan burjuvazi paandemi sürecinin ardından emekçiler açısından yaşanılacak ağır ve zor günlerin mesajını vermiş oluyor. Henüz pandemi öncesi, yeni emeklilik yasası nedeniyle devam eden genel grev, sarı yeleklilerin devam eden yoksulluğa karşı eylemleri, ekolojistlerin giderek militanlaşan eylemleri yeni ve ağır hükümet kararnameleri ile daha da güçlenerek devam edeceğini de gösteriyor.

Kadına Şiddet

Pandemi öncesi verilere göre Fransa’da her yıl 213 bin kadın eşi veya resmi olarak birlikte yaşadığı kişi tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyordu. Sokağa çıkma yasakları ile birlikte ilk haftalarda Fransa genelinde kadına yönelik şiddette yüzde 32’lik bir artış olduğu açıklandı. Üstelik bu rakam bir şekilde şiddeti dışarıya bildirebilen kadınların beyanları ile ortaya çıkmış durumda. Henüz tespit edilemeyen şiddet oranları eklendiğinde çok ciddi bir rakam ile karşılaşacağımız görülmektedir. Fransa Eczacılar Birliği aldıkları kararla, ülkede bütün eczanelerin bu konuda şiddet mağdurlarına yardımcı olacağını açıkladı. Eğer şiddet uygulayan kişi mağdur ile birlikte ise, „maske-19“ gibi bazı parolalar kullanarak eczanecilerin bilgilendirilmesi isteniyor.

Güncel Covid19 Bilgileri

21 Nisan 2020 itibariyle Fransa’da virüsten kaynaklı olan sayısı  20 bin 796’ya yükseldi. Toplam vaka sayısı ise 117 324 olarak açıklandı. Hastanelerde tedavi gören kişi sayısı 30 106, yoğun bakımda tutulanlar ise 5 433. Ülkede en çok vaka Paris ve çevresinde görülürken, Grand Est bölgesi (Mulhouse, Straasburg gibi kentleri içine alan bölge) vaka ve ölüm sayısının yüksek olduğu bir diğer bölge.