Anasayfa , Avrupa , Hamburg Eyalet Secimleri Sonuçlandı

Hamburg Eyalet Secimleri Sonuçlandı

Hamburg| 28.02.2020| Almanya Hamburg eyaletinde geçtiğimiz Pazar günü eyalet seçimleri gerçekleştirildi.Sonuçların kesinleşmesi ile beraber Hamburg’ta yeni hükumet oluşturma sürecine girildi. ATİK Haber Merkezi (AHM) olarak seçimlerle ve güncel politik duruma ilişkin Sol Parti milletvekilleri ile röportajlar gerçekleştirmiştik.

Hamburg’ta faaliyetlerini sürdüren anti-faşist , anti-emperyalist mücadelede bir emek mevzisi olan ATİF Hamburg’ta seçim sürecine yönelik çalışma yürüterek göçmenlerin sorunlarını gündemleştirdi. Hamburg’ta bir ayı aşkın bir kampanya süreci ile partiler kamuoyunda çalışmalarını yürüttü. Hamburg seçim sonuçları detaylı incelendiğinde önemli sonuçları oldu. Yıllardır birinci parti olarak seçimleri kazanan SPD (Sosyaldemokrat Parti Almanya) bu seçimlerde de birinci parti oldu ancak %8  bandında oy kaybı yaşadı. Hamburg seçimlerinde oy kaybı yaşayan Partiler sıralaması dikkat çekiyor. CDU %5 civarında , AfD % 2 civarında kayıp yaşadı. %4.9 oy alan FDP ise baraj altı kalarak parlamentoya giremedi.

Seçimlerde oylarını artıranlar ise %10 üzerinde bir artış alan Yeşiller dikkat çekti. Yeşiller şuan ikinci Parti olarak Hamburg Parlamentosunda yer alacak. Yeşillerden sonra Die Linke (Sol Parti)’de oylarını %1 oranında artırdı ve 4. Parti olarak Parlamentoya girecek. Hükumeti ise yine SPD ile Yeşiller koalisyonunun oluşturacağına neredeyse kesin olarak söylenmekte. Hali hazırda hükumette yer alan partilerin yeniden hükumeti oluşturacağı aşikar.

Hamburg’ta Thüringen, Hanau ve Irkçı Saldırılar Cezalandırıldı.

Hamburg seçim sonuçlarına bakıldığı zaman CDU , AfD , FDP gibi partilerin ciddi oy kaybı yaşaması Hanau ve Thüringen skandalı ve ırkçı saldırıların yansıması olarak görülebilinir. Anti – faşistlerce Hamburg’ta AfD’ye alan verilmezken salon bulmakta zorlanan AfD kıl payı meclise girebildi. Özellikle ırkçı söylemleri ile tanınan parti üyeleri ile düzenlenmek istenen parti toplantıları öncesi Hamburg sokaklarını dolduran anti-faşistlerin protestoları ile karşılanan AfD’lilere Hamburg sokakları adeta dar edildi. Thüringen’de yaşanan skandaldan sonra Hamburg seçimlerinde AfD , CDU ciddi oy kaybetti, ayrııca FDP meclise giremedi.

ATİF Hamburg’ta anti faşist çalışmalar içerisinde yer alırken Hamburg’lu demokratik kitle örgütleride özellikle son süreçte yaşanan ırkçı saldırılara karşı kitlesel eylemler örgütlendi. Yoğun gündem altında yürütülen çalışmalarda devletin ırkçı saldırıları göz ardı eden politikaları teşhir edildi. Anti faşist mücadelenin önemi üzerine durulan çalışmayla seçim süreci gercekleştirildi. ATİF Hamburg Yönetimi’de hazırladığı özel el ilanı ile göçmenlerin , demokratik toplumun taleplerini ve sorunlarını gündemleştirdi.

Hamburg’ta seçimlere katılan göçmen kökenli milletvekili adaylarından 12’si  yeni dönemde Eyalet Parlamentosuna girmeye hak kazandı.

Özellikle artan ırkçılık , devletin göz ardı ettiği saldırıların yanı sıra anayasayı koruma kurumu başkanının söylemlerinde olduğu gibi yaklaşımlar sergilendiği bir ortamda anti-faşist mücadelenin önümüzdeki süreçte yoğunluk kazanacağı beklenmektedir. Ayrıca Evsizlerin durumu , göçmenlerin oturum hakkı , seçme ve seçilme hakkı , eğitim ve çevre sorunları Hamburglular acısından ciddi bir öneme sahip.