Anasayfa , Avrupa , #DirenKobane #Savaşheryerde

#DirenKobane #Savaşheryerde

yesiller isgalINNSBRUCK |13 – 10 – 2014| Kobane’ye İŞİD’in yönelimi ve çevre mahallelere girdiği haberinin üstüne tüm Avrupa’da da olduğu gibi Innsbruck’ta tüm demokrasi güçleri 5 Eylül’den itibaren yollara çıktı. 5 Eylül akşamı Tirol Demokratik Güç Birliği Platformunun bileşenleri olan derneklerin üyeleri gece saat 11:45’te şehir için önemli olan bir kavşakta korsan şekilde yol kapama eylemi yaptı. Yarım saat süren eylem sırasında kesilen trafikte bekleyen sürücüler kornalarını çalarak ve el sallayarak eyleme destek verdiler.

Ertesi günü (06.09.2014) karar alan Tirol Demokratik Güç Birliği Platformu saat 10’da Avusturya’da hükümet partisi olan SPÖ (Avusturya Sosyal-Demokrat Parti) binasını işgal etti. Burada bulunan SPÖ grup temsilcisi, Avrupa Parlementosu üyesi ve SPÖ’den milletvekili olan Gisela Wurm ile görüşme oldu. Burada Türk devletinin İŞİD’e yönelik beslemelerinin anlatımı ve Kobanê’deki durum anlatılırken hem Avusturya devletinin hem de SPÖ’nün İŞİD’i bir insanlık suçlusu olarak kabul etmesi, Türk devletinin İŞİD’e yönelik her türden yardımı kesmesi için kesin bir ültimaton verilmesi ve Kobanê’ye acil insani yardım gönderilerek burada hareket edeceği söylenen uluslararası koalisyonun derhal İŞİD’e karşı harekete geçmesi talepleri iletildi. Wurm’un talepleri kabul ederek gereken görüşmeleri yapmaya başladığında işgal grubu binayı terkederek Innsbruck’da bulunan Tirol Valiliği’ne hareket etti.

Burada eyalet parlementosuna göçmenlerin desteği ile giren Grüne (Yeşiller Partisi) partisinin bulunduğu kata yönelen grup, eyalet parlementosu üyesi Cristine Bauer’in odasını işgal etti. Burada kendisine de talepler iletilirken eyalet parlementosunun İŞİD’e insan göndermek üzere Türk devleti tarafından finanse edilen ve sivil toplum örgütü tabelası altında varlık gösteren her türden örgütlenmenin derhal takip altına alınması, İŞİD’e karşı eyalet parlementosunun tüm göçmen dernekleri ile birlikte bir basın deklerasyonu düzenleyerek İŞİD’in ister Türkiye ister Avrupa’daki her türden uzantısına ve destekçisine karşı açıktan tavır koyarak yasadışı ilan edilmesini, Kobane’ye hazırlanan insani yardımlar konusunda eyalet yönetiminin de gereken katkıları sunması istendi. Yeşiller Parti yönetimininde katıldığı görüşmede gereken talepler, Kobane’deki durum üstüne hazırlanan dosya ve kendilerini denetleyecek olan eylem komitesinden kontaklar teslim edilerek bina terkedildi.

Öğleden sonra saat 18:00’da Innsbruck’un merkezi olan Maria-Theresien Cadde’sinde bir araya gelen ve sayısı 600’ü aşan kitle burada basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından burada eylemin bittiğine dair kişisel olarak yapılan bir anons üzerine kitle Altstadt’a doğru yürüyüşe geçti. Sloganlar eşliğinde Altstadt’a gelen kitle burada sesli ajitasyonların yapılmasının ardından yarım saatlik oturma eylemine başladı.

7 Eylül Çarşamba tarihinde ise Landesmuseum’un önünde açlık grevi çadırı açıldı. Şu ana kadar Kobane’de olup bitenin anlatıldığı, forumların düzenlendiği çadır halen devam etmekte.