Anasayfa , Haberler , Soma Davasında 1 Sanığın Tahliyesine Karar Verildi

Soma Davasında 1 Sanığın Tahliyesine Karar Verildi

TÜRKİYE|18.10.2017|Soma katliamı davasının 19. blok duruşmasında Salih Pehlivanoğlu başkanlığındaki yeni mahkeme heyeti tutuklu altı sanıktan birinin tahliyesine karar verdi. Önceki duruşmada esas hakkında mütalaa için süre talep eden savcı mütalaasını sunmadı.

Manisa’nın Soma İlçesi’nde 301 madenci hayatını kaybettiği iş cinayeti davasının 19. blok duruşması Akhisar Ceza Mahkemesi’nde devam etti.

Karar aşamasına gelen davanın 18. blok duruşmasında Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yaz kararnamesiyle Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Aytaç Ballı ve davanın kıdemli heyet üyesi Esra Dokur’un görev yerleri değiştirilmişti.

Aytaç Ballı yerine atanan Elbistan Ağır Ceza Hakimi Salih Pehlivanoğlu başkanlığındaki yeni heyet, tutuklu bulunan altı sanıktan Mehmet Ali Günayçelik hakkında, tutuklu kaldığı sürenin cezasını karşıladığı gerekçesiyle tahliye kararı verdi.

Mahkeme heyetinin değiştirilmesine itiraz eden Somalı aileler yeni heyetin ilk duruşmasındaki tahliye kararını tepkiyle karşıladı.

Davanın eski savcısı Şükrü Akyol üç duruşma boyunca mütalaa vermemiş, 18. blok duruşmasında davayı alan savcı da yeni görevlendirilmiş olması nedeniyle esas hakkında mütalaasını sunmak üzere ek süre talep etmişti.

Savcı dün görülen duruşmada esas hakkında mütalaasını yine sunmadı. Mahkeme heyeti iddianameyi mütalaa olarak kabul etti. Ara kararda beş sanığın tutukluluğunun devamına hükmedildi. Duruşma 9 Ocak 2018’e ertelendi.

Savcı, Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki “gizli soruşturma”yı bekliyor

Soma katliamı davasının avukatlarından Berrin Demir’in verdiği bilgiye göre, sanıklar ile avukatlarının talepleriyle Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı’nda Soma katliamıyla ilgili başlatılan bir soruşturma var.

Davanın ilk mahkeme heyeti soruşturma dosyasını incelemek için Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan talep etmişti ancak soruşturma dosyasının gizli olduğu gerekçesiyle mahkeme heyetinin inceleme yetkisi olduğu halde talebi kabul edilmedi.

Dün görülen duruşmada mütalaasını sunmaktan imtina eden savcı, Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan gelecek “gizli” dosyanın beklenmesini istedi.

Demir: Bu mahkeme başkanı adrese teslim

Demir, Aytaç Ballı’nın yerine atanan yeni mahkeme başkanı Salih Pehlivanoğlu’nun Afşin Elbistan B Termik Santralinin Çöllolar kömür sahasında yaşanan ve 11 işçinin yaşamını yitirdiği, 9 işçinin cenazelerinin ise halen toprak altında olduğu iş kazası davasında, sanıklara para cezası veren heyetin başkanı olduğunu ve ailelerin heyeti istemediğini söyledi.

“Bu mahkeme başkanı adrese teslim. Karar verilmesi gereken aşamada karar verilmedi. Eğer mütalaa verilseydi geçtiğimiz Nisan’da dosyanın bitmiş olması gerekiyordu.

“Tahliye kararı çıkınca da aileler haklı olarak tepki verdi. İnsanlar bayıldı, sinir krizleri geçirdi. Biz gece yarısına kadar umudunu yitirmiş o insanları toparlamaya çalıştık. Hepsi bir dahaki celsede herkesin serbest bırakılacağını ve dosyanın kapatılacağını düşünüyor.

“Karar gerginliğimizin boşuna olmadığını gösteriyor”

“Heyet daha yeni geldi, hangi ara kaç evrak, kaç dosya okudular da tahliye kararı verildi anlayamıyoruz. Ayrıca kararın gerekçesi mahkeme heyetinin alt sınırdan ceza vermeyi düşündüğünü gösteriyor.

“Biz de buradan beklentilerimizin ve gerginliklerimizin hiç boşuna olmadığını anlıyoruz. 9 Ocak’ta daha kötü sonuçlarla karşılaşabiliriz.

“Amaçları katliamı sabotaj ya da kaçınılmazlık gibi göstermek”

“En baştan beri katliama dair farklı hikayeler anlatan sanıkların ve müdafilerinin yapmaya çalıştığı Soma katliamını sabotaj ya da kaçınılmazlık gibi göstermek.

“Sabotaj olarak gösterdiklerinde sanıkların dosyayla aralarındaki illiyet bağı kopacak, kaçınılmazlıkta da tam bir cezasızlık olacak. Mütemadiyen onları tırmalıyorlar.”

Soma`da ne olmuştu?

Manisa’nın Soma İlçesi’nde 13 Mayıs 2014’teki iş cinayetinde 301 madenci hayatını kaybetti.

Başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik’in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı.

İş cinayetinin yıldönümüne 2 ay kala 2 Mart 2015 tarihinde iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için, “Olası kastla öldürme” suçundan 301 kez 20-25 yıl, “Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istendi.

Tutuksuz 38 sanık için de, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” suçundan 2-15 yıl hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden, 25’inin cezalarının, kusur durumundan dolayı 3’te 1 oranında artırılması talep edildi.

Geçen yıl 25 Aralık’taki duruşmada da tutuklu sanıklardan maden mühendisleri Hilmi Kazık ve Yasin Kurnaz, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Son birikişi raporundaki suçlamalardan dolayı, patron Alp Gürkan ile şirket yöneticileri Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit, Murat Bodur, Haluk Sevinç hakkında ‘bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. (bianet.org)