Home , Avrupa , Die Presse: Türkiye, DAİŞ’le bir çok alanda iş yapıyor

Die Presse: Türkiye, DAİŞ’le bir çok alanda iş yapıyor

presse20120620143342Avusturya’da yayımlanan Die Presse gazetesi, Türkiye ile DAİŞ arasındaki işbirliğinin bir konu alanda devam ettiğini yazdı.

Gazete, Türkiye’nin DAİŞ karşıtı koalisyona katılmasına rağmen aslında çoğu zaman Kürtlere yönelik hava saldırıları düzenlediğini hatırlattı.

Türkiye ile IŞİD arasındaki ‚karanlık anlaşmaların‘ ardındaki mekanizmaların kolayca anlaşılabilir olduğu belirtilen gazete yazısında şu ifadeler yer aldı:

‚IŞİD, Irak ve Suriye’de bir dizi petrol yatağının kontrolünü elinde tutuyor ve Kuzey Irak’ın Türkiye sınırı yakınındaki Zaho kasabasında petrol satışı yapıyor. Türk aracılar da Zaho’daki açık artırmalarda resmi belgeleri temin ettikten sonra ‚ürünü‘ alıp liman kentleri olan Mersin, Ceyhan ve Dörtyol’a götürüyorlar. Ancak Zaho da IŞİD petrolünün Türkiye’ye giderken geçtiği tek rota da değil. Bunların yanı sıra IŞİD, Cerablus ve Kilis arasındaki sınırda 100 kilometrelik bir alanı kontrolünde tutuyor. Bu alanı silah, para, sanat eseri kaçakçılığı ve militanların geçiş noktası olarak kullanıyor. Türkiye birçok kez Suriye sınırını kapatacağına söz verdi. Zira Beyaz Saray da geçen hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ’sorunlu‘ sınırda güvenliğin sağlanması için buraya birliklerini göndermesi çağrısında bulunmuştu. Ancak Ankara militanların sınırdan girip çıkmasını önlemek için pek bir şey yapmadı. Nitekim bunlar, Ankara’nın, ‚tüm ülkelere yönelik ortak bir tehdit‘ olarak tanımlanan IŞİD’le mücadele etme konusundaki gerçek niyetleri hakkında soru işaretleri yaratıyor. Bununla birlikte Türkiye, DAİŞ karşıtı koalisyona katılmasına rağmen aslında çoğu zaman Kürtlere yönelik hava saldırıları düzenledi. Kuzey Irak’ta PKK’yı, Kuzey Suriye’de de YPG’yi hedef aldı. Türkiye’nin Kürtlere yönelik saldırıları da uzun zamandır IŞİD’e direnen kara gücünü de zayıflatıyor.“ (ANF)