Anasayfa , Haberler , Cumartesi Anneleri: “Herkes için adalet istiyoruz” dedi!

Cumartesi Anneleri: “Herkes için adalet istiyoruz” dedi!

Türkiye|08.07.2017|641’inci kez Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri “Herkes için adalet istiyoruz” diyerek oturma eylemi gerçekleştirdi.

Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri, herkes için adalet isteyerek, 122 gündür açlık grevinde olan Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumlarının gün geçtikçe kritikleşmesine dikkat çekerek derhal koşulsuz serbest bırakılması istendi.

1995’te gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi ilk sözü alan Hanife Yıldız, adaletin en öncelikle Nuriye ve Semih için olması gerektiğini kaydederken, adalet yürüyüşüne de atıfta bulunarak “Biz 23 gündür değil, 23 yıldır adalet istiyoruz. Adalet talebi Maltepe’yle sınırlı kalmamalı, herkes için adalet olmalı” dedi. Neden sokaklarda adalet aradığını soranlara ise Hanife, yıllardır saraylarda adalet bulamadıklarının altını çizerek, herkes için adalet istenmesi gerektiğini vurguladı.

Yıldız’ın ardından söz alan İHD İstanbul Şube Başkanı Av. Gülseren Yoleri, insan hakları savunucularının gözaltına alınmasının üzüntüsü içerisinde olduklarını belirterek, 2 gün önce Büyükada’da gözaltına alınan insan hakları savunucularının halen adı olmayan terör örgütleri ile bağlantılı olduklarını iddia ederek asılsız suçlamalarda bulunulduğunu söyledi. İktidar medyasının insan hakları savunucularını başka bir mecrada suçlamaya çalıştıklarını kaydeden Gülseren, tüm bu saldırılara karşı insan hakları mücadelesinin meşruluğunu olduğunu belirtti. İktidarın insan hakları mücadelesine zarar vermeye çalıştığını vurgulayan Gülseren, televizyonların, gazetelerin kapatıldığı, gazetecilerin ve akademisyenlerin dört duvar arasına kapatılmaya çalışıldığı bugünlerde insan hakları savunucuları olarak ses çıkardıkları için, uluslararası kamuoyuna bu sesi taşıyabildikleri için iktidarın bu denli rahatsız olduğunun altını çizdi. Gülseren “İnsan hakları mücadelesinin sona ermesini asla sağlayamayacaklar, bu mücadele engellenemeyecek. İnsan hakları aktivistleri susmayacak” dedi.

23 yıl önce gözaltında kaybedilen İbrahim Çelik’in eşi oğlu Edip Çelik’in annesi Mersi annenin yıllardır bulamadığı adaleti bugün kızı Feryal Çelik sürdürüyor. Çelik, “Babamı ve kardeşimi Kürt olduğu için gözaltında kaybettiler, 23 yıldır sesimizi duyan yok. Olayın üstünü örtmeye çalıştılar. 23 yıldır hiçbir şey ortaya çıkarılmadı. 23 yıldır babamın ve kardeşimin mezarını arayan annem çok hasta olduğu için artık arayamıyor. Şimdi ben arıyorum, torunları arıyor. Kayıplarımızın bulunmasını istiyoruz. Adalet istiyoruz. Barış istiyoruz” dedi.

Haftanın açıklamasını Cumartesi Anneleri adına Beyza Üstün okudu. Beyza, Türkiye’de insan hakları, hukuk üstünlüğü, adalet ve barış gibi evrensel değerlerin yok sayıldığı karanlık günlerden geçildiğini kaydederek, hukuksuzluk ve keyfiliğin yasal statü kazandığını dile getirdi. Beyza, “Bu karanlığı aşmanın tek yolu kime yapılırsa yapılsın, haksızlığın, adaletsizliğin karşına ‘Herkes için hak ve özgürlük, herkes için adalet’ diyerek çıkmaktır” dedi. 23 yıl önce kaybedilen İbrahim ve Edip Çelik için adalet isteyen Beyza, “Bizi mezarsızlığa mahkûm edenlerden davacıyız! Kayıplarımızı istiyoruz” dedi. (Özgür gelecek)