Anasayfa , Avrupa , Dialog der Kulturen Derneğinde Ortadoğu ve Referandum Konulu Panel Yapıldı

Dialog der Kulturen Derneğinde Ortadoğu ve Referandum Konulu Panel Yapıldı

NÜRNBERG |19.02.2017| Nürnberg’de ATİF’e bağlı olarak çalışmalarını sürdüren Dialog der Kulturen derneğinin organize ettiği ve araştırmacı yazar Yusuf Köse ve ATİF temsilcisi Ufuk Berdan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Ortadoğu’da durum, gelişmeler ve Avrupa’ya göç” konulu panel yapıldı.
İlk konuşmayı yapan Yusuf Köse Ortadoğu’da gelişmeler yumağının ilk bakışta karmaşık gibi görünmesine rağmen biraz derine inildiğinde savaş ve çatışmaların altında emperyalistlerin kar ve bölgeyi kontrol etme hırslarının yattığını belirtti. Emperyalistler arası çelişkilerin bugün esas olarak üç bölgede (Ortadoğu, Ukrayna ve Güney Çin Denizi) kızıştığını söyleyen Köse enerji yataklarının bulunduğu, enerjiyi aktarma yollarının kesiştiği ve diğer bölgeleri kontrol etmede jeostratejik bir bölge olmasından kaynaklı olarak Ortadoğu ve özellikle Suriye’de emperyalistlerin çıkarları doğrultusunda vekalet savaşlarının yaşandığına dikkat çekti. Yusuf Köse ABD ve AB ile onların dümen suyunda hareket eden Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye kampının karşısında Rusya, Çin, Iran, Suriye ve Lübnan Hizbullahı kampının bugünkü süreçte esas belirleyici güç haline geldiğini vurguladı. Bir soru üzerine Yusuf Köse Rojavalı Kürtlerin özgürlük mücadelesinin ilerici ve anti emperyalist niteliğe sahip olduğunu ve PYD’nin Rusya ve ABD ile ilişkilerinin bugünkü anda emperyalistler arası çelişkilerden yararlanma politikası olarak yorumlanması gerektiğini belirtti.
Ufuk Berdan ise konuşmasında esas olarak Türkiye’deki referandum sürecine değindi. Önce genel olarak politikada taktiklerin anlamı ve önemine değinen Berdan devamında içinden geçilen sürecin  konjünktürel koşullarında referandumda “Hayır” tavrını almamız gerektiğini vurguladı. “Boykot”un neden yanlış olduğunu anlatan Ufuk Berdan içinden geçilen süreçte iki ayrı taktiğin savunucularının birbirlerine sekter ve itici yaklaşımlardan da kaçınınması gerektiğinin altını çizdi.
Panelin ikinci bölümünde ise izleyiciler düşüncelerini ve sorularını aktardılar.