Home , Diğer Köşe Yazıları , Devrime ve İnsanlığa Adanmış Bir Yaşam!

Devrime ve İnsanlığa Adanmış Bir Yaşam!

ALAIN BRINGOLF | 02 – 09 – 2011 | İsviçre Neucatel Kantonunda İsviçre Türkiyeli İşçiler Federasiyonu kitlesi tarafından tanınan, sevilen Maurice Veilleumier 6 Eylül 2007 de fiziken aramızda ayrılmıştı. O’nun yaşamı ve düşünceleri hep bizimle  yaşayacak, Onun yaşamında öğreneceğimiz çok şey vardır. Ölümünde onun yoldaşları ve dostlar tarafında anısına yaşamını anlatan bir yazı  kaleme alındı. Bu yazı  hem ölüm yıl dönümü hemde eğitici ve güncelliğini korduğundan dolayı Türkiyeli devrimciler ve Özgür Gelecek okurları ile paylaşmak istedik. İlgi ile okuyacağnızı umuyor çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

Zipette kod adlı Maurice Veilleumier in anısına*

Sevgili aileler, yoldaşlar, dost ve tanışlar,

Daha çok Zipette takma adıyla tanınan Maurice Vuilleumier, doksan beşinci yaşına vardıktan üç hafta sonra, geçirdiği bir rahatsızlığın ardından aramızdan fiziken ayrıldı. Maurice, 1912 yılında, saat işçisi bir ailenin çocuğu olarak, Tramelan’da dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu La Chaux-de-Fonds’da tamamladıktan sonra, meslek edinme adına, rötuşçülük üzerine çıraklık yaptı. İşsiz kaldığı süreler boyunca Maurice Teknik okulun kurslarını takip ederek saatçılığı tamamen öğrenmiş oldu.

Mesleğine çok bağlıydı ve her zaman bir işçi olmaktan gurur duyduğunu söylerdi. Yaşamında iz bırakmış bazı ayrıntıları şöyle anımsayabılıriz.

Ailesşne dair: Eşi Edith, çocukları Eric ve Nicole, torunları ve tonrunlarının torunları.

Bahçesine dair:La Chaux-de-Fonds’un kuzeyin de ve yukarı kesimlerin de yerleşik olan “Güzel “ Ev adıyla anılan parkın içindeki evinin bahçesi.

Politikaya girişine dair:Halkı ve işçi Partisi*nin (POP) merkezinde geçirdiği uzun yıllar. Bu aktivite Maurice’in halk arasında Zipette adıyla tanınmasını sağladı.

Halkıçı ve işçi Partisi adına ve yoldaşımızın anısına, daha çok onun politik yaşamın dan ve mucadelesinden bahsetmek istiyorum sizlere. Uzun yıllar boyunca hep toplumun iyileştirilmesi ve devrimi geliştirilmesı için çabalayan, ama hiçbir zaman ilk günki ideallerinden vazgeçmeyen bir insan olmanın kıstasları nelerdir?

Tüm eğitimini sosyalizime derinde bağlı bir işçi ortamında yapar. Şunun da belirtmeliyiz ki; onun içinde piştiği dönemde sosyalist mücadele; insani adalet, şansların, hakların, yükümlülüklerin eşitliği için savaşma ve başka bir topum kurma anlamına geliyordu. Maurice, daha 16 yaşindayken, eski milletvekili Pierre Graber’in babası Paul Graber’in öncülüğünde la Chaux-de-Fonds’da kurulmuş olan sosyalist genclik hareketı içerisinde yer alın ve aktif bir üyesi haline gelir. Aynı zamanda antifaşist cephenin bir üyesi olacak ve ispanya cumhuriyetçileri(faşist franko karışıtları) saflarında, çeşitli hareketlerin içerisin de aktif olarak yer alır ve destek sunar.

1939 yınlında, sosyalist Parti, sosyalist gençlik kolunun çok karışık ve disiplinsiz olduğu   gerekcesiyle hareketi ve içnde yer alanları dıştalar. Tepki olarak bağımsız ve gercek bir sosyalist parti kururlar. Bu girişim genel konsey seçımleri için bir aday listesi sunar. maurice Vuilleumier de adaydır, ama verilen liste komün yöneticileri (“sosyalıstler” ) arafından yasaklanır.

Komünist faaliyetlerinin yasaklanmasının ardından, Maurice, Zipette kod adıyla, karınca (La fourmi) dayanışma derneğinde, çok aktıf bir şekilde, illegal çalışma ve eylemler içerisine girer,

POP’ninde bir parçası olduğu isviçre ışçi Partisi’nin (PST) gazetesi Gauchebdo ‘ dan bir gazeteciyi yanıtlarken, yasaklı dönemlerini şöyle hatırlatıyor. Bu söyleşi ayrıca iş ( Le travail) gibi gazeterlerde de yayınlanir.yayınlar bize cenevre ‘ den. geliyordu.Evime gönderilmiyordu çünkü çok tehlikeli idi. gelen paketleri gidip aldığım bir çok adres vardı ve bunları çeketimin altında saklıyarak okuyan yoldaşları dağıtıyordum.(işte demokarasinin beşiği İsvçre)

1942 yılında ilagal yayın dağıtmaktan ütürü 30 gün hapis cezası alır.

1944 yılında Maurice Halkcı ve işci Partisi’nin (POP) kuruyucu üyelerinden biri haline gelir .

Bu durum uzun yıllar boyunca partinin kantondaki (eyalet) Başkanlık görevini üstlenip sürdürmesine neden olur.

(Andre Corswant en iyi arkadaşlarımdandı, zira Andre insanlarla sürekli bir temas içersinde olmayı iyi bilen biriydi.)

22 yıl boyunca belediye meclis üyesi olarak ve iki dönemde parti başkanliğını yaptı .

Neuchatel kanton parlemenosunda 18 yıl boyunca POP de seçilerek  miletvekilliği yaptı .

Politik mucadelesine ve örgütlülüğne hep bağli olarak 90 yaşında son 1 Mayıs mitingine katıldı.Örgütlüydü evet oğlu onun sözlerinde birini şöyle hatırlıyor Partiyle birlikte yanılgıya düşmüş olmak tek başına haklı olmaktan daha iyidir. Derdi..

Son yıllarında gözleri yaşlı bir şekilde bana başlangıctaki hedeflerini saptıracak derecede üzücü hatalara rağmen mucadelesinin haklığından basederdi.

Bugün içinde yaşadığımız topluma ulaşmak içininsanların bu kadar güç ve çaba harcamaya değermi peki? ( kapitalist toplum için )

 Bir ekonomik gelişme süreci onun kendisinin tükettiği iç bozukluk lardan ötürü çöküntüye veya gizlemeye oğramaz.Onun asıl yıkılma tehlikesi içerisine sokan sanayileşmiş dünyanın ve ülkemizin başında bulunanların daha fazla kar sağlama ,hırsları ve arayışlarıdır.

Zenginlerin gün geçtikce daha da zenginleştikleri fakirlerin ise günden güne dahada fakirleştikleri bir toplum.

Maurice  oğluna Bu toplum içerisinde sadece çalanlar ve bir şeylerini çaldıranlar vardır.yani bunu değiştirmek için kavgagı ve mucadeleyi geliştirmek lazım.bu güzel örnek her zaman gerçekliğini koruyor.

Maurice annesinin ona verdiği ilk politik dersi hatırlamayı severdi. Biz cocukken diyordu  fracinette isimli bir kitab okuyurduk sayfanın birinde bir tarafta şirin ve sevimli küçük bir kız coçuğu diğer taraftada bir fabrika ve annesiyle birlikte bu fabrikada çalişan 10 yaşında bir erkek coçuğu vardı. Birgün bu cocuk büyükce bir cıvatayı alıp kız doğru fırlatır ve onu yaralar. Küçük kızın yaralanması bizi ağlatmiştı.annem bana peki neden 10 yaşında çalışmak zorunda bırakılan coçuğun durumuna ağlamıyorsun? Demişti.

Ailesinde basederken çabaları ve yaptıkları mevzu bahsi edilmeyecek kadar sıradan ve mütevazi bir işçi ailesi diyordu.

Zipette’i biçimlendiren bu yaşam benim güzümde insan olmanın değerini ve aynı zamanda içerisinde yeraldığımız hayvan dünyasından uzaklaşarak ne çok farklılaştığımızı gösteriyor.

İnsan olmak yarını düşünebilmek ve geleceğe etki yapabilmektir.

Doğayla ve benzerliğiyle birlikte uygunlu ve dengeli bir özgürleşmeye,akıl ve potansiyelini içinde  barındırır insanlık. Aynı zamanda insan olmak ezenin ve boyun eğenin olmadığı bir toplumu yenide inşaha etme imkanına sahip olmaktır.

Ancak böylesi bir yapılandırma süreci yavaş ilerler.Alışkanlıklar kalıcıdır egemen ve sahip olma duygusu bizi esir alır kişisel çıkar elde etme hırsı ve bunun yaratığı hastalıklar kangrenleştirerek bizi tahrisel olarak geriletir.

Toplumumuzun bize sürekli bir hız sağlayacak teknik araçları sağlamadığından dolayı insani gelişim yönünde hız alamayız.insanliğı ilerletmek ve geliştirmek için zamana ihtiyaç vardır.

Bu yeniden yapılandımaya katılmak için Zipette ve Edith gibi kadınlar ve erkekler bir ögütlemeyi gerçekleştirmeye karalı olan dünyanın dört bir yanına önce binler sonra milyonlar olması gerekir.

Yeri gelmişken Maurice Vuilleumier’in bir  sözünü daha hatırlayabiliriz en zor olanı insanlarla ilişki halinde olmak ve mütevazi olarak kalmaktır.

Zipette’in yaşamı hepimizin örnek alması gereken bir yaşamdır.

Başka bir şekilde ve daha iyi yaşamak uğruna elimizden gelen herşeyi yapalım.Yoldaşımız için yaptığımız anmayı tamamlarken beş yıl önçe isviçre televizonunda yayınlanan İspanya cumhuriyeti üzerine yapılmış bir belgesel programında söylediği sözleri şöyle idi.

İspanya iç savaşı sırasında savaş mağduru cocuklara yeniden aile edindirme için çaba  veriyorduk ispanya cumhuriyet’inin dostları derneğiyle(anti faşistlerle)  beraber ,bu cocukları buraya isviçre’ye getirmeyi sağlayacak paraları topluyorduk .Ekonomik kriz her yere yayılıyordu ,ama biz bunu yapmak için gerken gücü buluyorduk.O dönemde insanlar politik bilinci sahiplendi.

Bir yanda tek sanşı ölmek(aclıktan ve ızraptan dolayı) olan insanların olduğu bir, dünyada ,birileri nasıl zenginlik ve bolluk içerisinde yaşayabilir ki?  15 yaşımda beri işçilerle birlikte mucadele ettim .Belki bazen yanıldım,ama sanıyorum ki bu mucadelenin olumlu getirileri olan sonucları da oldu.Emeklilik sandığının (AVS) kurulması,kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmeleri mucadelenin  illerleme yolunda benim katkım ancak bir kum tanesinde ibaretir.

Maurice Vuilleumier’in geçmişteki ve günümüzdeki tüm yoldaşlarının siyasal yaşamları ve mucadeleleri boşuna yaşanmış değildi.Başka bir dünya kurma mucadelsine adanan bir yaşam.

Özlediğimiz insan tipini yaratmak için ilerleyen ve gelişen hareketler için uzun soluk bir mucadele için sadece bilinclenmek ve saşmak yeterli olacaktır.

Maurıce’in ölümünü öğrendiğmiz zaman insanliğa ve sosyalizme inanan ve onurlu bir yoldaş daha terk etti bizi .Toplumu deyiştirmek istiyen bir insan olmanın yollarını bulma ve bu isteğine ulaşmanın olanaklarına sahip bir inanan ,Zipette hayatının yönünü insanlık mucadelesinden yana çeviren bir yoldaşımızdı ona ne kadar teşekür etsek az ve ona borclu olduğumuzu belirtmek isteriz.

Aramızda fiziken ayrılışının yarattığı üzüntüyü ailesi, yoldaşları ve dostlarıyla birlikte bizde paylaşıyor  onlara  ve halkımıza  başsağlığıdiliyoruz.

Son olarakta her zaman bizleri yalınz bırakmayan ve her koşulda birlikte mucadele ettiğimiz Kürt ve türkiyeli yoldaşlarımızın bir mesajı var onu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yoldaşlar Maurice Veilleumier  yoldaşı kaybetmenin üzüntüsünü bizde derinde yaşıyor  onun anısı önünde sayıgı ile eğliyor devrime adamış bir yaşamı selamlıyor ailesine ,yoldaşlarına ve halkımıza başsağlığı dilyoruz acınız bizimde acımızdır.

*6 Eylül 2007 La Chaux-de-Fonds