Anasayfa , Haberler , Dersim Festivali Coşkuyla Sonlandırıldı

Dersim Festivali Coşkuyla Sonlandırıldı

DERSİM | 04 – 08 – 2010 | 10. Munzur Doğa ve Kültür Festivali’nin 2. günü 30 Temmuz 2010 tarihinde ilçelerde devam etmiştir. ATİK taraftarları olarak Pertek programına katılım sağladık.  Programda ilk olarak öğle saatlerinde başlayan Panel, yaklaşık 3 saat sürmüştür. ‘Kürt Ulusal Sorunu ve Referandum’ konulu panele Partizan, DHF, EMEP ve ÖDP temsilcileri katılım sağlamıştır. İlginin yoğun olduğu panelin ilk bölümü sunumlardan oluşmuş ve ardından ikinci bölümde soru sorma ve tartışmalara geçilmiştir.

Panelin ardından akşam saatlerinde başlayacak olan kültürel programın hazırlıkları devam etmiştir. Bu arada özellikle dikkat çeken Partizan grubunun köylere gidip gazete dağılımı yapmalarıydı. Sorduğumuz sorular üzerine; daha önceleri başlayan köy çalışmaları olarak adlandırılan bu faaliyetin, Dersim’in birçok köylerinde gerçekleşen bir çalışma olmasıydı. Bu vesileyle köylüyle buluşma ve tanışma olanakların yaratılmasına değinilmiştir.

Akşam saatlerinde kültürel program başlamıştır. Binlerce kişinin katıldığı programda Grup Mavra, Hozan Beşir, Diyar, Grup Yorum, İlkay Akaya ve Yeni Demokrat Gençlik’in oluşturduğu Grup İsyan Ateşi sahne almışlardır. Marşların, türkülerin söylendiği ve halayların çekildiği etkinlik çoşkulu bir şekilde sonlandırılmıştır.

31 Temmuz 2010 tarihinde Festivalin 3. gününde ise birçok ilçede yer aldık. İlk olarak Müzik ekibimiz Grup Haykırış’ın davet edildiği Mercan vadisine katılım sağlanmıştır. Munzur ve Çevre derneği ile Ovacık köy derneklerinin ortaklaşa düzenledikleri bir etkinlik gerçekleştirilmiştir. Barajlar ve HES’lere karşı düzenlenen yürüyüş ile başlayan etkinlik, daha sonra kültürel program ile devam etmiştir. Kültürel programda Pınar Sağ, Mehmet Ekici, Grup Haykırış ve Grup Yorum dinleti sunmuşlardır. Grup Haykırışın dinletisinin esnasında katılan yaklaşık 300 kişi güçlü bir koro oluşturarak söylenen ezgilere eşlik etmişlerdir.

Mercan Vadisi’nde gerçekleşen etkinliğin ardından Ovacık ilçe merkezine geçilmiştir. Akşam saatlerine doğru bir Panel gerçekleştirilmiştir. Bu Panelin bitmesiyle birlikte Kültürel programa geçilmiştir. İlk olarak sahnede yerini alan Grup Haykırış coşkulu bir açılış programı sunmuştur. Söylenen marş ve ezgilerdeki hareketlilik Ovacık programının oldukça coşkulu geçmesinede vesile olmuştur. Festivalde yine Yılmaz Çelik, İlkay Akkaya, Ali Haydar Can, Gürsel Ekici ve Burhan Berken sahne almışlardır. Aynı gün Hozat’ tada sahne alacak olan Grup Haykırış, programını kısa tutarak sonlandırmış ve Hozat’ a doğru yol almıştır.

Akşam geç saatlere doğru varılan Hozat Festival’inde ilgiyi çeken bir yan ise, kitlenin oldukça coşkulu olmasıydı. Katılımında bir hayli yoğun olduğu programda Emre Saltık, Pınar Sağ, Grup Yorum, Grup Haykırış, Grup Munzur, Gökçen Kahraman, Zuhal, Ayfer Düzdaş ve Ali Baran sahne almışlardır. Etkinliğin ilerleyen saatlerinde Grup Yorum’un ardından sahneye çıkan Grup Haykırış, seslendirilen devrimci marşlarla coşkuyu dorukta tutmuş, sloganlarla kitlenin ezgilere eşlik etmesini sağlamıştır. Bir hayli yoğun olan program gecenin geç saatlerine kadar devam ederek sonlandırılmıştır.

Festivalin son günü olan 1 Ağustos 2010 tarihinde ise Yeni Demokrat Gençlik 29 Haziran’ da 8 YDG’linin tutuklanıp ve şuan 5 YDG’linin gerekçesiz bir şekilde hala tutuklu bulunmasına yönelik bir yürüyüş gerçekleştirmiştir. Festival standlarının bulunduğu alandan şehir merkezine kadar sloganlar eşliğinde devam eden yürüyüş, Tunceli Belediyesi önünde yapılan bir Basın açıklaması ile sonlandırılmıştır.

Bu eylemin ardından geleneksel olarak Munzur Festivallerinin kapanışını simgeleyen bir yürüyüş gerçekleşmiştir. Festivale katılım sağlıyan kurum ve kuruluşların yanısıra Dersim halkı ve derneklerden oluşan kortejler eşliğindeki binlerce insan, Kışla Meydanında toplanmıştır. Buradan hareket edilerek şehir merkezine üzerinden Munzur’ a doğru yol alan yürüyüş kitlesi, sloganları biran olsun hiç kesmemiş ve Munzur’ da yapılan konuşmaların ardından eylemi sonlandırmıştır.

Akşam saatlerinde ise Grup Haykırış standların bulunduğu alanda kitleye bir müzik dinletisi düzenlemiştir. Gerek standlardaki gerekse de oradan geçen kitlenin dinletiye katılım sağlayarak seslendirilen ezgilere eşlik etmesi ve oldukça ilgi göstermesi dikkat çekmiştir. Yaklaşık bir buçuk saat kadar süren dinleti hep birlikte çekilen halaylarla sonuçlandırılmıştır.

Standların toplanması ve diğer il, ilçe ve ülkelerden gelen katılımcılarında geri dönmesi ile birlikte bir Dersim Festivali daha başarılı ve coşkulu bir şekilde sonlandırılmıştır.

[nggallery id=1]