Anasayfa , Haberler , Demirtaş halkı sokağa çağırdı

Demirtaş halkı sokağa çağırdı

demirtas_ext

H. Merkezi: Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, eşbaşkanları OHAL rejimi tarafından gözaltına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde açıklama yaptı.

25 Ekim günü akşam saatlerinde gözaltına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı için başlatılan halk eylemi ikinci gününde devam ediyor. Belediye binası önünü terk etmeyen halkın eylemine HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile parti milletvekillerinin yanı sıra DBP, DTK, ESP, HDK temsilcileri de eşlik etti.

Nöbet esnasında konuşma yapan Demirtaş, Kışanak ve Anlı’nın siyasi bir emirle gözaltına alındıklarını söyleyerek, “Gösteri hakkımızı, başkanlarımıza sahip çıkma hakkımızı kullanacağız. Valilik açsın orayı günün belli saatlerinde protesto eylemleri yapılsın. Buradaki esnaf arkadaşlarımız da kusura bakmasın, herhangi bir şekilde zarar gelsin istemiyoruz, ama bize karşı ‘ya boyun eğeceksiniz ya boyun eğeceksiniz’ denirse asla boyun eğmeyiz. Barışçıl, demokratik çerçevede arkadaşlarımız eylemlerini yapacaktır. Her gün kitlemiz, halkımız gelsin. Hem Anayasal hem de mevzuat hukuktan kaynaklı bu hakkını kullanacaktır” şeklinde konuştu.

“Halkımızın karşısında alnımız açık”

Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanlarının gözaltına alınmaması gerektiğini belirten Demirtaş, iktidara şöyle seslendi: “Buyurun beraber gidelim yargılanamaya, size de sorsunlar bize de, para kutularını, IŞİD’e gönderilen silahları. sokakta katledilen çocukları sana soracaklarsa bana da sorsunlar. Halkımızın karşısında alnımız açık. Kimsenin asla ve asla tek bir insanın ölmesini istemedik, bunu için çalışmadık.”

Barış ve müzakere olsun diye uğraştıkları için vicdanlarının rahat olduğunu dile getiren Demirtaş, “Yüzdük yüzdük kuyruğuna getirdik bu ülkenin evlatları ölmesin diye. Sivili de bebeği de korucusu da insandır, hepsi ana baba evladıdır hiç kimsenini canı yanmasın diye. Belediyelerimiz, eşbaşkanlarımız imkanlarını bunun için kullandı, siz ise siyasetin önünü tıkadınız” diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı şöyle konuştu: “Halkın siyasete, demokratik yollara olan inancını zayıflattınız. Şimdi hukuk yolları aramak istiyoruz, avukat itiraz edemiyor. Gözaltındakilere 5 gün görüş yasağı var. Siyaset yoluyla yapalım diyoruz, miting yapamıyoruz. Siz şiddeti kendi elinizle teşvik ettiniz. Demokratik siyaset bizim için bir taktik değildir, stratejik bir meseledir. Gelecekte de işimiz gücümüz bu olacak. Çocuklarımız siyasetle sorunlarını çözecek, şiddet olağandışıdır, olan siyaseti büyütmektir.

“Aklı başında olan bir hükümet siyasetin yolunu sonuna kadar açar” yorumunda bulunan Demirtaş, AKP/Saray iktidarının HDP’ye oy veren halka bedel ödetmeye çalıştığını söyledi. Demirtaş, “Belki halka bedel ödetiyor, bize de ödetecek ama kaybedecekler. Kendi akılsızlıkları ile Türkiye’yi getirdikleri yere bakın. Dünyadan bakıldığında bir Hitler devleti olarak görülüyor. Bu görüntüyü bu imajı yaratan kendisi” dedi.

“Herkes her yerde barışçıl, demokratik protesto hakkını kullanmalı”

15 Temmuz sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamaları hatırlatan Demirtaş, “Devlet OHAL’i darbecilere karşı ilan etmedi mi? Burada halk var darbeci yok. OHAL yasaları halka karşı uygulanamaz, belediye başkanlarına, milletvekillerine, halka karşı uygulanamaz. OHAL kanununda bu yoktur. Darbeyle mücadele için çıkardınız, darbeciler dışında kimseye uygulayamazsınız” dedi.

Tüm parti örgütlerine çağrı yapan Demirtaş, “Herkes her yerde barışçıl, demokratik protesto hakkını kullanmalı. Her yerde partililerimiz sokakta olmalı, bu konuda tereddüt gösterilmemeli” diye konuştu.

HDP yetkililerinin Diyarbakır Valiliği ile görüştüğünü belirten Demirtaş, “Gösteri hakkımızı, başkanlarımıza sahip çıkma hakkımızı kullanacağız. Valilik açsın orayı günün belli saatlerinde protesto eylemleri yapılsın. Buradaki esnaf arkadaşlarımız da kusura bakmasın, herhangi bir şekilde zarar gelsin istemiyoruz, ama bize karşı ‘ya boyun eğeceksiniz ya boyun eğeceksiniz’ denirse asla boyun eğmeyiz. Barışçıl, demokratik çerçevede arkadaşlarımız eylemlerini yapacaktır. Her gün kitlemiz, halkımız gelsin. Hem Anayasal hem de mevzuat hukuktan kaynaklı bu hakkını kullanacaktır” şeklinde konuştu.

“Haksızlığa karşı durmak boynumuzun borcudur”

Diyarbakır halkının sadece bugün değil her gün her alanda sokağa çıkacağını belirten Demirtaş,, “Bir talimat olarak söylüyorum. Provokasyona izin vermeyin. Bize karşı şiddet kullananlar aklını başına alsın, halk kurbanlık koyun değil. Milletvekilleri, kadınları, gençleri yerde sürüklemenin hukukta yeri yok. Halkımızın ihtiyaç duyduğu barışa doğru birlikte gidelim. Bizim duruşumuz budur ve bu duruşumuzu koruyacağız. Haksızlığa karşı durmak boynumuzun borcudur” diye belirtti.

Demirtaş 15 Temmuz darbesine karşı halkın sokağa çağırmak ile kendi yaptıkları çağrı arasında fark olmadığını söyledi, “O ne kadar meşruysa bu da meşrudur kimse bunu sorgulayamaz” dedi.