Anasayfa , Avrupa , Avusturya’da Enflasyon 1952’den Beri En Yüksek Seviyede

Avusturya’da Enflasyon 1952’den Beri En Yüksek Seviyede

AVUSTURYA|15.10.2022|Avusturya’da enflasyon Eylül 2022’de yüzde 10,5’e ulaştı, 1952’den beri en yüksek seviye.
Mayıs 2022’de yüzde 8’e çıktı. Bunun zirveye ulaşıp ulaşmadığı henüz belli değil. Çünkü ne CO₂ vergisinin getirilmesi ne de yoğun soğuk kış mevsimi fiyata dahil değildir. Pek çok uzmanın görmediği bir gelişme. Ocak 2022’de Avusturya İstatistik Başkanı Tobias Thomas, 2021 için yüzde 2,8 enflasyon sundu. O sırada enflasyonun zirve yaptığını ilan etti.

Avusturya’da Enflasyon genel Bir Bakış

Sonuç olarak, bir kriz diğerinin gölgesinde kalıyor. Pek çok insan korona pandemisinin yakında sona ereceğini umduğu anda, Putin Ukrayna’ya saldırdı. Bu savaşın sonuçlar henüz öngörülebilir değil. Gaz arzının güvenli olup olmadığı ve gıda arzının garanti edilip edilmediği belirsizdir. Ancak enerji piyasaları kontrolden çıktı ve fiyatlar patlıyor.

Ancak, Avusturya’da enflasyon üzerindeki etkisi açıktır. Mevcut fiyat artışının üçte biri, haneler için daha pahalı enerji ve artan yakıt fiyatlarından kaynaklanmaktadır. Ancak arz darboğazı nedeniyle sorun henüz yeterince haklı görülmüş değil. Borsalarda emtialar üzerinde de spekülasyonlar var. Buna ek olarak, birçok sağlayıcı marjlarını artırmak için yalnızca krizin gölgesinde fiyatlarını artırıyor. Kâr-fiyat sarmalı harekete geçirildi.

Kiralar ve tedarik zincirleri fiyatları artırıyor

Ancak kiralar da Avusturya’da enflasyonu artırıyor. Çünkü kiralar enflasyon oranına bağlı. Yükselirse kiralar da yükselir. Bunun için gerçek bir ekonomik neden olmamasına rağmen. Kiracılar iki kat yükleniyor. Bir yanda artan elektrik ve ısınma faturaları, diğer yanda kiranın kendisi nedeniyle enerji yoksulluğu yaygın bir sorun haline geldi.

Küresel tedarik zincirlerindeki sorunlar da mevcut fiyat artışını körüklüyor. Ve genellikle gizlice, sessizce. Sonuçta, büyük yankıları olabilecek daha küçük problemler. Örneğin, Süveyş Kanalı’nı tıkayan bir gemi. Çin Komünist Partisi’nin sıfır Covid stratejisi, her türlü malın bulunabilirliği (ve dolayısıyla fiyatları) üzerinde de önemli bir etkiye sahip.

Enflasyonla artan yoksulluk ve buna çözüm
Enflasyonun etkileri açıktır. Yoksulluk riski artar. Avusturya’da yaklaşık 1,5 milyon insan şu anda yoksul veya yoksulluk riski altında. Yani toplam nüfusun yaklaşık yüzde 17.5’i. Fiyat artışları, korona pandemisi sırasında gelirleri düşen özel haneleri etkiliyor. Kriz yıllarında çalışma saatleri büyük ölçüde düştü. Rezervler kıt. Ancak Avusturya dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Yoksulluk – ve hepsinden önemlisi çocuk yoksulluğu – olmak zorunda değildir.

Bu sonuçları içermek, hükümet ve bir bütün olarak ekonomi için en büyük öncelik olmalıdır. Acil bir yardım, bereketli ücret yerleşimleri olacaktır. Yüksek enflasyon zamanlarında ücret müzakereleri karmaşıktır, ancak acilen ihtiyaç duyuluyor. Çünkü ücret artışları enflasyonla mücadelede en etkili önlemdir. Ve para orada. Çünkü birçok şirket krizler arasında bir kâr rekorundan diğerine koşar. Sadece nominal ücretin değil, reel ücretin de artması önemlidir. Bu, ücretlerin en azından enflasyon oranında artması gerektiği, ancak üretkenlik artışlarını da hesaba katması gerektiği anlamına gelir.