Home , Avrupa , Londra'da işten atılanlar 3 fabrika işgal ettiler

Londra'da işten atılanlar 3 fabrika işgal ettiler

londrafabrikaisgaliLONDRA | 10 – 04 – 2009 | İngiltere’nin Belfast, Essex ve Londra kentlerinde Visteon yedek parça imalatı yapan ve Ford kampanyasının işçilerinin Ford ile yaptıkları kontratlar ile çalışmaya devam ettiği Visteon’a ait fabrikalarda emekçiler ani bir şekilde işten atılmaları sonucu üç fabrikayı da işgal ettiler.Londra’nın Enfield bölgesinde bulunan fabrikada 31 Mart’ta yönetim yaptıkları 6 dakikalık bir ‘toplantı‘ ile 70 üzerinde işçiye işten çıkarıldıklarını, derhal fabrikayı terk etmelerini, maaşlarını alamayacaklarını ve özel eşyalarını ertesi sabah gidip alabileceklerini bildirdi. Bunun üzerine büyük bir şok ve aşağılanma yaşayan işçiler bir kaç gün önce greve giden Essex-Basildon ve Belfast şubesinin işçileriyle kontağa geçtikten sonra kendi fabrikalarını işgal kararı aldı.

1 Nisan sabahı özel eşyalarını almak üzere fabrikaya giden işçiler fabrikanın kilitli olduğunu görünce daha da öfkelendiler ve fabrikaya giriş sağlayarak işgal ettiler. Bazı işçilerin 40 yıldır çalıştığı fabrika Ford tarafından Visteon’a işçileri ve mevcut kontratlarıyla devredilmişti. Şimdi ise fabrikalarını Türkiye’ye taşıma kararı alan ABD merkezli Visteon yönetimi yüzlerce işçiyi hiç bir tazminat veya maaş ödemeden işten attı.

6 Nisan’da işgalci işçilerinde içinde bulunduğu bir kitle toplantısı yapılarak işçilere son gelişmeler aktarıldı. İşçiler böylesi bir dayanışma sergileneceğini düşünmediklerini, ama gelinen aşamada gösterilen dayanışma sayesinde daha kararlı ve azimli olduklarını söylediler.

3 Nisan’da polis ile birlikte icra ekipleri işçileri fabrikadan çıkarmak üzere fabrikaya gittiklerinde işçilerin ciddi bir direniş ve karşı duruşu ile karşılaşınca bu girişimlerinden vazgeçerek geri çekilmek zorunda kaldı. 6 Nisan’da ise işgalden sorumlu görülen iki işçi mahkemeye çıkarılarak hapis cezası ile yargılanmaları talep edildi, fakat mahkeme tarafından bu talep geri çevirilerek temsilciler serbest bırakıldı.

londrafabrikaisgali2Direnişi zor ile aşamayacağını anlayan patronlar bir gün öncesi hakkında hapis kararı talep ettikleri birinci derece sorumlu ile masaya oturma kararı aldı. 7 Nisan’da sendika temsilcisi ile birlikte ABD’ye giden sorumlu 8 Nisan’da Visteon yönetimi ile toplantı yapacak.

İşgal alanında yaptığımız görüşmelerde henüz toplantının gerçekleşmediğini, saat farkı nedeniyle 8 Nisan’da geç saatlerde sonuç alınacağı, eğer hak ve talepleri tam anlamıyla yerine getirilmediği taktirde işgale devam edecekleri bildirildi.

6 Nisan’da Yüksek Mahkemede alınan karara göre 9 Nisan’da öğlen 12’ye kadar fabrikanın boşaltılması gerekiyor. Aksi taktirde saatlerinde icra ekipleri tekrar giderek ve ‘orantılı güç kullanma‘ yetkisi ile fabrikayı boşaltama hakkına sahipler.

Yapılan kitle ve kurum çağrılarında 9 Nisan’da olası bir icra girişimine karşı tüm destekleyicilerin sabahın erken saatlerinde Visteon fabrikası önünde barikatlar kuracakları ve işgalin devam etmesi kararı alındığı taktirde olası müdahaleleri engellemek ve işgali desteklemek için hazır bulunacakları açıklandı.

Gelişmeleri yakından takip eden Londra Tohum Kültür Merkezi ise Visteon işçilerinin bu haklı ve örnek direnişlerini selamdığını ve desteklediğini açıkladı.