Home , Haberler , Demirtaş: Baydemir'in Milyonlardan Oluşan Halk Koruma Ordusu Var

Demirtaş: Baydemir'in Milyonlardan Oluşan Halk Koruma Ordusu Var

DİYARBAKIR | 01 – 04 – 2010 | Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’e suikast hazırlığının ortaya çıkması üzerine Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, “Ben ilk defa bu kadar ciddi ve bu kadar yakın bir tehlikeye tanık oluyorum.

Ve bu kadar ciddi bir suikast girişiminin ilk defa bu kadar ciddiyetsiz, laçka soruşturulduğuna da tanık oluyorum” dedi. Demirtaş, ciddi bir soruştur beklediklerini kaydetti.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Eşgenel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, PM üyeleri, İl Başkanı Cafer Kan, ilçe başkanları ve belediye başkanları, Baydemir’e yönelik suikast hazırlığının ortaya çıkması üzerine Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti.

BU TÜR ZANLILAR BİLİNÇLİ SEÇİLİYOR

Bugüne kadar suikast hazırlığında olduğunu itiraf eden çeşitli zanlılar olduğunu ama bu kadar ciddi bir şekilde planlanan bir hazırlık olmadığını ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:

“Hrant Dink olayından hatırlıyoruz. Bu gibi olaylar özellikle de arka planı ortaya çıkmasın diye bu tür zanlılara, bu tür kişiliklere yaptırılıyor. Bu tür kişiler kullanılıyor. Ondan sonra onun arka planına asıl sorumlulara ulaşmak zor oluyor. Hrant Dink olayında buna tanıklık ettik. Çok benzer bir olayla karşı karşıyayız. Hrant Dink olayı da başta 17 yaşında bir milliyetçinin kendi kişisel duygularıyla işlediği bir cinayet olarak, suikast olarak gündeme oturdu. Bu şekilde verilmeye çalışıldı. Ama sonradan ortaya çıktı ki, içinde çok sayıda emniyet yetkilisinin, jandarma yetkilisinin, Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilisinin bulunduğu çok geniş bir planlama ile bu iş örgütlenmişti. Şu anda elimizdeki bilgilere, verilere bakıyoruz. Bu şahıs Ankara’dan yola çıkıyor, önce Adana’ya uğruyor, ayın 19’un da Diyarbakır’a geliyor. İki gün sonra Diyarbakır’da Newroz var, sayın başkan orada kürsüye çıkacak konuşma yapacak, herkes bunu biliyor. Bu kişi ‘Ben Osman Baydemir’i öldürmeye geldim. Burada buluşacağım kişiler vardı. Fakat buluşamadım şimdi pişman oldum‘ deyip kendini ihbar ediyor. İddialar böyle.”

‘EMNİYET VE VALİLİĞE GÜVENMİYORUZ’

“Bu saatten sonra Emniyetin ve Valiliğin bize verdiği hiçbir bilgiye de güvenmiyoruz. Bu kişi yakalandı mı, başkaları mı teslim etti, kendisi mi teslim oldu, bilmiyoruz” diyen Demirtaş, “Dolayısıyla hiçbir güvenimiz, soruşturmaya ilişkin hiçbir inancımız kalmamıştır” şeklinde konuştu. Zanlı ile ilgili ciddi bir soruşturma yürütülmediğini de ifade eden Demirtaş, “Diyarbakır’da kimlerle buluşacaktı, bunlar tespit edilmiyor. O kişilerin mail adresleri üzerinden bir soruşturma yapılmıyor. Bakın yakalanan kişinin kullandığı mail var. Ayın 20’sinde kendi maili kullanılmış, saat 13.40’da ve bu kişi gözaltında o saatlerde, belgesi burada. Yani zanlı gözaltına iken mail adresinden işlem yapılmış. Muhtemeldir ki, mail içindeki bilgiler temizlenmiş ama taslaklarda bir işlem yapılmış, o da kayıtlara geçmiş, o kayıtlar da elimizde” diye konuştu.

‘BİRİLERİ KAOS İSTİYOR’

Aradan neredeyse 10 güne yakın bir zaman geçtikten sonra olayın tesadüfen öğrenildiğini belirten Demirtaş, “Baydemir, 10 gün içerisinde 4 defa bu kentin valisi ile çeşitli vesilelerle bir araya gelmiş olmasına rağmen, kendisine sözlü olarak dahi bu iletilmiyor. Yazılı olarak tebligat yapılması, başkanın bilgilendirilmesi, bu ne konuda ne tür soruşturmanın yürütüldüğünün aktarılması ve buna uygun tedbirlerin alınması gerekirdi” dedi. “Ama görünen o ki, birileri bu kentte bu halkı ve bu halkın temsilcilerini hafife alıyor. Görünen o ki, birileri bu kentte ve bu topraklarda çok büyük bir kaos istiyor, bu çok açık” diyen Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘SORUŞTURMA AÇILMALI’

“Dün biz Sayın İçişleri Bakanı ile de görüştük. Konunun ciddiyetini ve bu konudaki yaklaşımımızı aktardık. Taleplerimiz çok açık. Bunun sorumluları her kimse hiç zaman geçirilmeden derhal yargı huzuruna çıkarılmasını istiyoruz. Bu kentin Valisi ve Emniyet Müdürü ya ihmal içindedirler ya da başka niyetleri vardır. 10 gün boyunca bu kentin Belediye Başkanı ile ilgili Diyarbakır Valiliğinin yaptığı tek işlem vardır bize yansıyan. O da, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün yapmış olduğu ne olduğu belirsiz bir açıklamadır. Bu kadar ciddiyetsiz, bu kadar laçka bir yaklaşımı asla kabul etmeyeceğiz. Bunu Sayın Vali’nin de bilmesi lazım. Eğer siz bu kentin Belediye Başkanı’na böyle yaklaşırsanız, bu kentin size yaklaşımı da ona göre olur. Hak ettiğiniz kadar değer görürsünüz, bunu bilmeniz gerekir. Böyle ciddiyetsiz bir açıklama ile bu işin geçiştirilemeyeceğini herkesin bilmesi lazım. Ciddi bir soruşturma bekliyoruz. Vali hakkında, Emniyet Müdürü hakkında da soruşturma istiyoruz. Ne olmuş, ne bitmiş öğrenmek istiyoruz. Bu kentte Newroz günü ne yapılmak isteniyordu, bunu bilmeye bizim hakkımız var.”

‘SAVCI ZANLININ YÜZÜNÜ BİLE GÖRMEDİ’

“Ergenekonla mücadele ediyorum, derin devleti tasviye ediyorum diyenler bugün bu işin ne kadar içinde olduklarını göstermişlerdir, maskeler düşmüştür” diye konuşmasını sürdüren Selahattin Demirtaş, “Bu şehrin Büyükşehir Belediye Başkanını neredeyse her gün adliyeye çağırıp yüzyüze ifade alan savcı, Baydemir konuştu diye bizzat kendini çağırıp defalarca ifade alan savcı, ‘Baydemir’i öldüreceğim’ diyenin ifadesini almamıştır. Savcı bu şahsı görmemiştir. Bu kişi karakoldan serbest bırakılmıştır. Savcı ‘Adliyeye getirin’ deme zahmetinde bulunmamıştır, onun yüzünü göreyim, bir ifadesini alayım dememiştir. Bu kişi polisten, hastaneye sevk edilmiş, hastaneden de taburcu edilmiştir. Şu anda özgürdür, kimlerle ilişkilidir, ne yapmıştır, ne etmiştir hiçbirimiz bilmiyoruz” şeklinde konuştu.

VALİ BAYDEMİR’DEN ÖZÜR DİLEMELİ

Kendilerini tatmin edecek bir açıklama beklediklerini ifade eden Demirtaş, Vali’nin 10 gün boyunca Baydemir’e yönelik suikasti sakladığı için Baydemir ve Diyarbakır halkından özür dilemesi gerektiğini söyledi. Eğer bunların yapılmaması halinde halkın gönlünde yerleri olmayacağını bildiren Demirtaş, “Herkes bilsin ki başkanımızın etrafında da milyonlardan oluşan bir halk koruma ordusu vardır. Bunu hiçbir zaman unutmasınlar” şeklinde konuştu. Demirtaş ve beraberindekiler daha sonra Baydemir’i ziyaret etti.(ANF)