Home , Avrupa , Cumartesi Annelerinin Çığlığı Avrupa’dan Yankılandı!

Cumartesi Annelerinin Çığlığı Avrupa’dan Yankılandı!

HABER MERKEZİ | 26.08.2018| Cumartesi Annelerinin çığlığı 700. haftasında Avrupa sokaklarında yankılandı. Avrupa’nın birçok şehrinde 25 Ağustos Cumartesi günü 700 haftadır kayıpların akıbetlerini soran Cumartesi Anneleri ile dayanışma oturumları gerçekleştirildi.

HAMBURG

Hamburg’ta Cumartesi Anneleri’nin 700. haftası vesilesi ile dayanışma eylemi yapıldı.

Hamburg’ta Cumartesi Anneleri için dayanışma eylemi gerçekleştirildi. Yoğun yağışa ve hava muhalefetine rağmen bir araya gelen kitle 700. hafta olması vesilesi ile Cumartesi Anneleri ile dayanışma eylemi gerçekleştidi.

Hamburg – Altona semtinde saat 12’de başlayan eylemde pankartlarla kayıpların akıbeti soruldu. Organizasyon adına Almanca ve Türkçe açıklama okundu. İşin sorumlularının hesap vermesi gerekirken ödüllendirildiği hatırlatıldı.

Kurumlar adına da konuşmalar gerçekleştirildi. Yeni Kadın bildirisi alanda okunarak bildiri dağıtımı gerçekleştirildi. Alanda pankartların yanı sıra devlet tarafından “kayıp“ edilenlerin resimleri bulunduruldu. Ayrıca Cumartesi Anneleri sembol isimlerinden Güzel Ana ve Berfo Ana’nın da resimleri bulunduruldu. Ayrıca son süreçte Lübnan’da havaalanında faşist T.C. ve Lübnan devleti tarafından “kayıp edilen“ Ayten Öztürk’ün de akıbeti soruldu.
Faşist T.C.’de gerçekleştirilmek istenen 700. Hafta eylemine polis saldırıları ve gözaltılar kamuoyuna aktarıldı. Son süreçte artan baskı politikalarına da değinilerek mücadelenin süreceği mesajı verildi.

Eylem müzik dinletisi ve konuşmalarla yaklaşık 4 saat sürdü. Daha sonra kapanış konuşmasıyla bitirildi.

STOCKHOLM & GÖTEBORG

Cumartesi Anneleri’nin direnişe geçmelerinin 700. Haftası nedeniyle Türkiye ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde dayanışma eylemleri gerçekleştirildi. Bu eylemlerinin iki tanesi de İsveç’in başkenti Stockholm ve ikinci büyük kenti olan Göteborg’ta gerçekleştirildi.

Stockholm’de bulunan demokratik kurumların çağrısıyla düzenlenen eylemde kayıpların fotoğraflarıyla katılım sağlandı. Günün anlamına dair konuşma gerçekleştirildi.

Göteborg’da da bir araya gelen kitlenin ellerinde kayıpların fotoğrafları yer alıyordu. “Beni Bul Anne” pankartının açıldığı alanda İHD’nin yayınladığı bildirisi okundu. Neslihan Uslu’nun annesi Cemile Ana eylemde bir konuşma gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen oturma eyleminin ardından eylem sonlandırıldı.

STUTTGART

Stuttgart’ta Cumartesi Annelerinin istikrarı 700. haftasında dayanışma ruhu ile selamlandı.

Stuttgart Marktstraße’de 100’e yakın katılım ile Cumartesi Anneleri ile dayanışma oturumu başladı. „Adalet arayışının 700. haftasında sen de gel, kayıpların sesi olalım!“ mitingi saat 11 ile 13 arası gerçekleştirilirken, günün anlam ve önemine dair konuşmalar eşliğinde kayıpların fotoğrafları taşındı. Stuttgart Cumartesi Anneleri adına yapılan konuşmada gözaltında kaybedilenleri akıbetleri sorulurken kaybedenlerin yargılanması gerektiği vurgulandı. “Herkesi adalet, vicdan ve insanlık onuru adına yürüttüğümüz mücadeleye destek olmaya çağırıyoruz“ denilerek miting “Anaların Öfkesi Katilleri Boğacak“ sloganı eşliğinde sonlandırıldı.

HANNOVER

700. Haftasında Cumartesi Anneleri ile dayanışma etkinliğinde Hannover tren istasyonu önünde toplanan kitle 1 dakikalık saygı duruşunda bulunarak oturma eylemine başladı. İnsan Halkları Derneği’nin 700. hafta vesilesi ile hazırladığı bildirisi Türkçe ve Almanca okundu. Sanatçı Zeynep Hayır ve Özden Çiçek’in türkü ve deyişlerinden sonra etkinlik sonlandı.

MANNHEİM

Cumartesi günü Mannheim’da Cumartesi Anneleri ve İnsanları ile dayanışma eylemi Yeni Kadın’ın, Ronahi Kadın Meclis’inin, Sol Partinin, Sosyalist Kadinlar Birliğinin (SKB) ve Bonema Mannheim’ın katılımı ile gerçekleşti.

Saat 5’de O7’nin önünde kitleyi selamladıktan sonra, Cumartesi Annelerine ve İnsanlarına ilişkin genel bir konuşma yapıldı. Konuşmada, Cumartesi Annelerinin ve İnsanlarının taleplerine değinildikten sonra bugün İstanbul’da yapılan saldırılar kınandı.

Yeni Kadın ve SKB adına almanca konuşmalar yapıldı. Sol Parti Meclis üyesi Gökay Akbulut yaptığı konuşmasında  dayanışma çağrısında bulunarak aynı zamanda Almanya ile Türkiye arasındaki iş birliğine değinerek, faili meçhulların bugüne kadar bulunamamasının Almanya’nın Türkiye’ye verdiği desteklerden kaynaklandığını söyledi. Ardından Ronahi Kadın Meclisi adına kürtçe konuşmada Kürdistan’daki analarının göz yaşlarının senelerdir dinmediğini ve acılarını dindirmek için çocuklarının bir mezar taşının dahi olmadığına dikkat çekti.
Eylem Cumartesi Anneleri için yazılan türkü ve şarkılarla ve genel açıklamalarla sona erdi.

KÖLN

Köln Heumarkt’da geniş bir katılım ile eylem saat 12’de başladı.

Yapılan açıklamalarda 700 haftadır anaların gözaltında kaybedilen evlatlarının veya yakınlarının akıbetlerini öğrenmek için bıkmadan usanmadan yaz kış direnişi sürdürdüğü vurgulanırken “Faşist T.C. devletinin bu günde analara saldırması ve Emine Ana’yı gözaltına almaları faşizmin korkusunun bir göstergesidir“ denildi.

Eylem “Anaların öfkesi katileri boğacak” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları ile bitirildi.

NÜRNBERG

Bir çok demokratik kurumun katıldığı mitingde Türkiyede yıllardır süren baskı ve devlet terörünün ancak birlikte hareket ederek ve güçleri birleştirerek ortak bir duruşla üstesinden gelinebileceği vurgulanırken özellikle Güç Birliklerinin yeniden canlandırılması gerektiği vurgulandı. Eylemde “700 Haftadır direnen, unutturmayan, bütün baskılara ve tehditlere rağmen yılmayan Cumartesi Annelerinin direnci geleneğimizdir. Anaların öfkesi katilleri boğacak“ denildi.