Anasayfa , Haberler , Cumartesi Anneleri: Asker elindeki belgeleri açıklasın

Cumartesi Anneleri: Asker elindeki belgeleri açıklasın

cumartesiİSTANBUL | 12 – 10 – 2013 | Cumartesi Anneleri 446’ıncı eylemlerini yine kayıp fotoğrafları ve karanfillerle gerçekleştirdi. Yakınlarının akıbetinden habersiz bir bayrama daha girmenin burukluğunu yaşayan anneler, “Erdoğan bayramlarda annesinin mezarına gidiyor. Biz nereye gidelim?”  diye sordu. Anneler Genelkurmay’a da seslenerek sahip oldukları bilgileri kamuoyu ile paylaşmasını istedi.

Kayıp yakınları için adalet talebiyle eylemlerini sürdüren Cumartesi Anneleri, bugünkü eylemlerinde “Failler belli kayıplar nerede” pankartı ile Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Ellerinde kayıpların fotoğrafı ile kırmızı karanfiller taşıyan Cumartesi Anneleri, bu haftaki oturma eyleminde 1994 yılında Dersim’de Bolu Komando Taburu’nda görevli askerler tarafından kaybedilen Nazım Gülmez’in akıbetini sordu.

Eylemde ilk olarak sözü alan 1994 yılında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız, “Mehmet Ağar, dışarıda keyfice hayatını sürdürecek. Polise emir verip onları ‘kahraman’ yapanlar suçludur. ‘Analar ağlamasın’ diyorlar. Kürt anneler ağlıyor, çocukları cezaevindeki anneler ağlıyor. Bir tek Recep Tayyip Erdoğan’ın çocuklarının annesi ağlamıyor” dedi.

KIRBAYIR’IN ABİSİ ANNESİNİN BAYRAĞINI DEVRALDI

Ardından 1980 yılında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır konuştu. Kırbayır, tek isteklerinin devletin geçmişiyle yüzleşmesi olduğunu belirterek, “Buna rağmen yönetenler, unutmayı yeğlediler. Buna inat gerçekleri haykırmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 12 Eylül zihniyetinin devam ettiğinin altını çizen Kırbayır, “Bu annelerin istediği tek şey bayramlarda gidebilecekleri bir mezar” dedi.

1994 yılında Dersim’de Bolu Komando Taburu’nda görevli askerler tarafından kaybedilen Nazım Gülmez’in avukatı CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün ise, “Bolu Komando Taburu Komutanı Yavuz Ertürk geçtiğimiz hafta zaman aşımına 1 gün kala mahkemede ifade verdi” diye konuştu. Aygün Ertürk’ün ifade verirken ağlamasına rağmen taburunu savunduğunu belirtti.

Daha sonra konuşan Nazım Gülmez’in çocuğu Sariye Gülmez, Başbakan’ın bayramlarda annesinin mezarını ziyaret ettiğini belirterek, “Biz nereye gidelim? Bize de bir yol göstersin” dedi.

Haftanın açıklamasını ise Cumartesi Anneleri’nden Maside Ocak yaptı. Ocak, “Dersim’in adını geri vereceksiniz. Peki Dersimli kayıplar? Onları da geri verebilecek misiniz?” diye sorarak Gülmez’in 19 yıldır kayıp olduğunu hatırlattı. 1994 yılında 61 yaşında olan Gülmez’in Hozat’ın Taşıtlı (Toruk) köyünde Bolu Komando Taburu’ndan askerler tarafından arazide kendilerine kılavuzluk etmesini için zorla götürüldüğünü belirten Ocak, ailesinin Gülmez’den bir daha haber alamadığını dile getirdi. General Yavuz Ertürk’ün ve komutasındaki Bolu Komando Tugay’ı üzerindeki cezasızlık zırhına bir an önce son verilmesini isteyen Ocak, 90’lı yıllarda taburda askerlik yapanlara seslenerek insanlık suçlarını kamuoyu ile paylaşmaya çağırdı. Ocak, “Bize masal anlatmayın adalete ve hakikate uzlaşma hakkımızın önündeki engelleri kaldırın” dedi.