Anasayfa , Avrupa , Yunanistan Nazi Almanya’sına verdiği borçları geri isteyecek

Yunanistan Nazi Almanya’sına verdiği borçları geri isteyecek

imagesATiNA-12-01-2015- Yıllardır yaşanan ekonomik kriz nedeniyle en çok Almanya’nın siyasi ve ekonomik baskılarına maruz kalan Yunanistan, 70 yıl öncesine ait alacaklarını talep ediyor. Nazi Almanyası’na 1942 yılında verilen borçların bugün 11 milyar euroya denk geldiği hesaplanıyor.

Yunanistan’da yayın yapan To Vima gazetesinde yer alan habere göre, sayıştay kurumu tarafından hazırlanan bir rapor Atina hükümetine sunuldu. Habere göre, Yunan hükümeti İkinci Dünya Savaşı döneminde Almanya’ya verilen borçların geri ödenmesini isteyebilir.

1942 yılında Nazi Almanyası tarafından işgal edilen Yunanistan’da Merkez Bankası, dönemin Alman Merkez Bankası (Reichsbank)’a 476 milyon Reichsmark borç vermişti. Almanya’nın zoraki olarak aldığı borçlar, dönemin işgal masraflarını karşılamak bahanesiyle alınmıştı.

Almanya’nın o dönem aldığı ve savaş sonrasında ödenmeyen borçların bugünkü karşılığının 11 milyar euro olduğu hesaplanıyor.

2009 yılından bu yana krizde olan Yunanistan, Almanya’nın başını çektiği Avrupa Birliği ile Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından verilen borçlara karşılık, ülke halkını zora sokan kemer sıkma politikalarına mecbur edilmişti.

Kemer sıkma politikalarına karşı çıkan Yunanistan’daki birçok siyasi parti ve tarihçiler de uzun yıllardır savaş döneminde Almanya’ya verilen borçların geri ödenmesini ve ülkeye verilen zararların tazmin edilmesini talep ediyorlar. Yunan hükümeti, geçtiğimiz yıl bir komisyon kurarak, İkinci Dünya Savaşı dönemine ait zararların tespiti ve geri ödenmesine ilişkin çalışmaları başlatmıştı.