Anasayfa , Haberler , Cumartesi Anneleri 458. Hafta

Cumartesi Anneleri 458. Hafta

cumartesi_458İSTANBUL | 04-01-2014 | Kayıp yakınları tarafından gerçekleştirilen Cumartesi Eylemlerinin 458. Hafta’sında kayıp yakınları Galatasaray Lisesi önünde eylemdeydi. Bu haftaki eyleme; 1980 yılında idam edilen Veysel Güney’in babası Ali Güney’in vefatı hatırlatılarak “Veysel’i ve tüm kayıplarımızı bulacağız” denilerek başlandı.

Yeni yıla Dargeçit’teki kazı ile girildiğinin hatırlatıldığı eylemde; battaniye içinde bulunan ve 2001 yılında kaybedilen HADEP yöneticisi Serdar Tanış’a ait olduğu sanılan kemiklerin kimlik tespiti için Adli Tıp’ta olduğu belirtilerek “araştıma uzatılarak bizim için acı ve ıstıraba dönüştürülmesin” denildi.

Bu haftaki eylemde ilk sözü Cemil Kırbayır’ın abisi Mikail Kırbayır aldı. Kırbayır Rüşvet Operasyonlarına değinerek “Ne acı ki, bu anneler evlatlarını ararken; bu ülkenin babaları kasalarını doldurmakla meşgulmüş” dedi.

Bu analar yamandır. Çarıklı ayakları ile bu analar hesap soracak ve evlatlarını bulacaktır” ifadelerini kullanan Mikail Kırbayır’ın ardından ise söz Hasan Ocak’ın abisi Ali Ocak aldı.

Ali Ocak da Yolsuzluk Operasyonlarına değinerek katledilen yakınları için her hafta burada olduklarını belirtti. Faillerin devletle hala kol kola olduğunu belirten Ocak; “Mehmet Ağar bu kumpasları kuranların başında yer alıyor neden hala ona dokunulmuyor” diye sordu.

Ali Ocak’ın konuşmasının ardından ise sözü; 1993 yılında Urfa’da katledilen Hüseyin Taşkaya’nın oğlu Şerif Taşkaya aldı. Taşkaya; babasının 12 Eylül döneminde de 6 yıl tutsak kaldığını hatırlatarak “biz adalet istiyoruz. Kemiklerimizi istiyoruz” şeklinde konuştu.

Daha sonra ise sözü alan Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç ise konuşmasında  “Bu insanlara mezar hakkını bile çok gördünüz. Bir operasyon yapıldı, yüzlerce kişinin görev yeri değiştirildi. Görevden alınmalar oldu. Ama Roboski’de 34 can katledildi tek bir kişinin yeri değiştirilmedi” sözlerine yer vererek “biz o aşağalık katilleri yargılatıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Haftanın açıklamasını ise Hasan Ocak’ın kardeşi Aysel Ocak okudu. Ocak; Dargeçit’teki kazıda battaniye içinde kemiklerin bulunduğunu hatırlatarak Yargı organlarının AİHM’in mahkûmiyet kararlarına rağmen faillerin yargılanmadığını belirtti.

biliyoruz ki: hak ve özgürlüklerimize sahip çıkmazsak, bu topraklarda yaşanan vahşeti, kaybedilen katledilen evlatlarımızı unutursak, hakikate sırtımızı dönersek onurlu yurttaşlar olarak yaşayamayız. Biliyoruz ki; yalnızca kayıplar sorunu değil, tüm sorunların insan onuruna yaraşır biçimde çözülmesi için, yurttaş eksenli, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı hukuksal ve siyasal düzener ihtiyacımız var. Bilinsin ki; 458 haftadır ısrarımız, inadımız evlatlarımızın uğruna yaşamlarını feda ettiği insanlık onuruna sahip çıkarak onları ölümsüz kılma arzumuzdur” ifadelerine yer veren Ocak’ın ardından oturma eylemi bitirildi.