Home , Avrupa , Çömüt’ü Evinde Barındırdığı Gerekçeşiyle Yargılanan Çelebi Mahkemesi Sonuçlandı

Çömüt’ü Evinde Barındırdığı Gerekçeşiyle Yargılanan Çelebi Mahkemesi Sonuçlandı

FRANSA | 29 – 03 – 2011 | 6 Kasım 2009’da Mulhouse Ceza Mahkemesinde görülen davada Mehmet Cömüt’ü evinde barındırdığı gerekçesiyle 1 ay hapis cezasına çarptırılan Suna Çelebi’nin açtığı itiraz mahkemesi sonuçlandı. Mahkeme, Çelebi’nin suçsuz olduğuna karar verdi.

Mehmet Çömüt Kaçak

Mehmet Çömüt 11 Ağustos 2009’da polis ve URSSAF’in (Aile Yardımı ve Sosyal Sigorta Aidatlarının Karşılanması Birliği) ortak baskınıyla Suna Çelebi’ye ait bakkalda tutuklanmıştı. Mehmet Çömüt’ün resmi iltica başvurusu devam etmesine ve resmi adresi bakkalın üstündeki ev olmasına rağmen, kaçak ve ilegal olduğu gerekçesiyle, sadece Mehmet Çömüt’e adresini verdiği ve evinde barındırdığı için, Suna Çelebi 1 ay hapis cezası ve iki ayrı kurum tarafından para cezasına çarptırılmıştı.

Avukat André Chamy ve Mehmet Cömüt ile dayanışma komitesinin (ATİK, Fransa Komünist Partisi, Nouveau Parti Anticapitaliste, Centre Culturel Kurde, Les Verts, Ligue des Droits de l’Homme) önerisiyle verilen karara itiraz edildi.

Mahkeme: bu bir komplo

25 Şubat 2011’de görülen itiraz mahkemesinde, Avukat A. Chamy’nin sunduğu bir belgeyle, bu olayın bir ihbar sonucunda, polis ve URSSAF’in birlikte organize ettiği bir komplu olduğu ispatlandı.

Mahkemenin kararı 25 Mart 2011’de açıklandı. Mahkemede 3 ayrı noktada suçlama vardı:

  1. Kaçak insan çalıştırmak
  2. Kağıtsız bir insanı ücretsiz çalıştırmak
  3. Kağıtsız insanı evinde barındırmak

25 Mart 2011’de açıklanan karara göre, bu suçlamalardan ilk iki madde bosa çıkıtı, üçüncü madde’nin ise Fransa’da suç karşılığı cezası olmadığından dolayı takipsizlik kararı verildi.

Çelebi: Yaşasın Enternasyonal Dayanışma

Çelebi ailesi ise sürecin bu şekilde işlemesinde ve davanın kendileri lehine sonuçlanmasında Mehmet Çömüt ile Dayanışma Komitesinin büyük etkisi olduğunu söyledi. Aile, yaptığı açıklamada ‘Bu süreç boyunca, bizi yanlız bırakmayan ve suçsuzlugumuzun ispatlanması sürecinde emekleri geçen bütün kişi ve kurumlara teşekkürü borç biliriz. Sonuç olarak, devrimci dayanışmanın yargılanmaya çalışıldığı bu davada, yine devrimci dayanışma kazanmıştır. Bu da birlikte hareket etmenin ve her türlü saldırıya karşı birlikte göğüs germenin bir ürünüdür.’ dedi.