Anasayfa , Avrupa , Çocuğu AB Vatandaşı Olanlara da Oturum Verilecek

Çocuğu AB Vatandaşı Olanlara da Oturum Verilecek

LÜKSEMBURG | 08 – 03 – 2011 | Avrupa Birliğinde (AB) yaşayan göçmenler, eğer çocukları AB vatandaşı ise, oturma iznine sahip olacaklar. Avrupa Adalet Divanı’nın Kolombiyalı bir göçmen ailenin davasında verdiği karar sadece Belçika için geçerli olsa da, diğer ülkeler de de emsal teşkil etmesi bekleniyor.

Kolombiya’daki savaştan kaynaklı Belçikada iltica eden bir aile, başvuru sürerken bir çocuk sahibi oldu. Yeni doğan çocuk belediyeye kaydedildi ve Belçika vatandaşı oldu. Çocukları vatandaş olan Zambrano ailesine ise oturma izni verilmedi. Dava mahkemeye götürüldü, mahkeme ise Avrupa Adalet Divanı’nın görüşünü istedi.

Salı günü görüş belirten Avrupa Adalet Divanı, Zambrano ailesinin Belçikada kalmadan çocuklarına bakamayacaklarını ve dolayısıyla oturma izninin ret edilemeyeceğini söyledi. Aynı şekilde çalışma izninin de verilmesi gerektiğinin söyleyen Divan  ‘AB hukuku her hangi bir AB üyesi ülkede ikamet eden AB vatandaşı bir çocuğun ailesine ikamet hakkının tanınmamasına izin vermemektedir.’ dedi.

Belçika’da geçerli olan bu kararın, AB içerisindeki diğer ülkelerde de geçerli olması bekleniyor.

Adalet Divanı 1958’de kurularak, Avrupa Birliğinin en yüksek hukuksal organı olarak tanınıyor. Lüksemburg’ta bulunan, 15 yargıç ve 9 savcıdan oluşan Divanı, üye devletler 6 yılda bir atama yoluyla belirliyor.