Home , Haberler , Cizre JİTEM davasının karar günü!

Cizre JİTEM davasının karar günü!

 

34358

Adım adım aklanmaya götürülen Cizre JİTEM davasının karar duruşması Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. İddianamede, sorumlu Cemal Temizöz ve diğer sanıklar hakkında „Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası“ istenirken, savcı son mütalaasında sanıklar hakkında beraat talep etti.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, 1993 ile 1995 yılları arasında 21 kişinin „Faili meçhul“ cinayet sonucu öldürmekten yargılanan Albay Cemal Temizöz ve Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak’ın da aralarında bulunduğu 8 sanık için karar duruşması Eskişehir 2.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. „Davanın aklanmaması için“ çok sayıda STK’nın içerisinde yer aldığı Cezasızlıkla Mücadele Güç Birliği bileşenleri de davaya katılmak için Eskişehir’e geldi. Duruşmanın başlaması ile birlikte sanıklar, mağdur aileleri ve avukatlar duruşmada hazır bulundu. Salona, maktul ailelerinden 20 kişi ile sanık yakınlarından 20 kişi alındı.

Duruşma, savcının mütalaasını tekrarlaması ile başladı. İddianamedeki detaylı tanık beyanları ve birçok delile rağmen ve iddianamede sanıklar hakkında birden fazla kez „Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası“ istenmesine rağmen savcılık, „İddiaların inandırıcı ve kesin delillere dayanmadığı“ gerekçesiyle sanıklar hakkında beraat talebinde bulundu.

Daha önce Cizre JİTEM davası olarak bilinen ve Diyarbakır’da açılan dava iddianamesinde „Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak adam öldürmeye azmettirmek, adam öldürmek ve devletin birliği ile ülke bütünlüğünü bozmak“ gerekçesiyle Temizöz hakkında 5 kez ağırlaştırılmış hapis cezası talep edilmişti. Dava daha sonra Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne nakledildi. Davanın Eskişehir’e nakledilmesinin ardından daha önce bölgede açılan ve batıya gönderilen „Kürtlere karşı işlenen suçlar“ davalarında görüldüğü gibi aynı prosedür işletildi ve dava adım adım aklanmaya doğru gitti. (DİHA)