Anasayfa , Avrupa , Çifte vatandaşlık tartışmaları sil baştan!

Çifte vatandaşlık tartışmaları sil baştan!

BERLİN | 01 – 08 – 2011 | Almanya’da yaşayan Türkiyeli göçmenlerin çifte vatandaşlık sorunu sürüyor. Çifte vatandaşlık hakkının tanınması için Yeşiller’in verdiği öneriye SPD ve Sol Parti’nin yanı sıra hükümet ortağı FDP de yeşil ışık yaktı. Baden-Württemberg Eyaleti’nin göçmen kökenli Uyum Bakanı Bilkay Öney “Uyum pasaportla olmaz” diyerek tartışmaları yeniden başlattı.

2000 yılında çıkartılan göç yasası, Alman vatandaşı olanların başka bir ülkenin vatandaşlığına geçmesini engelledi. Zira yasadan önce Türk vatandaşlığından çıkanlar Alman vatandaşlığını aldıktan sonra yeniden Türk vatandaşlığına dönebiliyordu. Bu tarihe kadar 50 bin kişinin bu şekilde çifte vatandaşlığa geçtiği tahmin ediliyor.

Berlin hükümeti, Ankara’dan yeniden vatandaş olanların listesini alamayınca Yabancılar Dairesi ülkede yaşayan 300 bine yakın Türkiyeli göçmen mektup göndererek “çifte vatandaşlığınızı iptal etmezseniz sınır dışı edilirsiniz” şeklinde tehdit etti. Ancak yine bir sonuç alınmadı ve Alman makamlarına haber vermeyen Türkiyeli göçmenler, çifte vatandaş olmaya devam etti. Son tahminlere göre şu anda Türkiyeli göçmenlerin yüzde 60’a yakını eski vatandaşlıklarını iptal etmemiş.

‘UYUM KAĞIT ÜSTÜNDE OLMAZ’

Uyumu hızlandıracağı, Alman vatandaşlığına geçenlerin sayısını artıracağı, bürokrasinin yükünü hafifleteceği ve ayrımcılığı ortadan kaldıracağı düşünen Yeşiller ve diğer muhalefet partileri, yasanın değiştirilmesini istiyor. Zira yasa Türkiyeli göçmenler yanı sıra Rusya ve Ukraynalıların eski vatandaşlıklarını iptal etmeyi öngörürken, diğer Batı Avrupa ülkelerinde böyle bir ayrım hak.

Uzun bir süredir gündemde olmasına rağmen değişiklik yapılmayan yasaya ilişkin tartışmaları ise Baden-Württemberg Eyaleti Uyum Bakanı Bilkay Öney yeniden başlattı. Eyalette yeni kurulan sosyal demokrat-Yeşiller hükümetinin SPD’li bakanı “Soruna çözüm bulacağımıza inanıyorum” diye konuştu. Çifte vatandaşlık konusunun göçmenlerin uyum sorunuyla bağlantı kurulmasına karşı çıkan Öney “Uyum sosyal ve ekonomik durumla bağlantılı” dedi.

Çifte vatandaşlığa Merkel hükümetinin küçük ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) de yeşil ışıktı. Günlük gazetelerden Taz’a konuşan FDP’nin uyum politikası sözcüsü Serkan Tören “Koalisyon vatandaşlık yasasını yenilemeyi düşünmeli” diyerek tartışmalara katıldı. FDP, değişikliğe ilişkin önerilere açık olacaklarını mesajını verirken, FDP’li Dr. Stefan Romberg, iki pasaportun uyumu kolaylaştıracağını düşünen politikacılardan.

Uzun bir süredir Sosyal Demokratlar Partisi (SPD), Sol Parti ve Yeşiller çifte vatandaşlık hakkının Türkiyeli göçmenlere de verilmesinde ısrar ediyorlar. Ancak 16 eyaletinin temsil edildiği yasama kuruluşu Federal Konseyi (Bundesrat)’ta şimdiye kadar Hıristiyan demokratlar CDU/CSU’nun sayıca üstünlüğü yüzünden yasada değişiklik yapılmıyordu. Ancak birçok eyalette yapılan seçimlerde hükümet partilerinin kan kaybetmesi muhalefetin elini güçlendiriyor. (Perwer Yaş – ANF)