Home , Dünya , Cezasızlık tecavüz ve şiddeti arttırıyor

Cezasızlık tecavüz ve şiddeti arttırıyor

etha-20130104-hindistan-03_extHİNDİSTAN | 05 – 01 – 2013 | Hindistan Komünist Partisi Marksist Leninist, isyana yol açan tecavüz suçlarının devlet tarafından aklandığını belirterek, son 30 yılda tecavüzün yüzde 900 civarında artmasına rağmen açılan soruşturmaların neredeyse yarı yarıya azaldığına dikkat çekti. Örgüt, „Polis soruşturmuyor. Savcılar hukuki süreci gerekli görmüyor ve hakimler de caza vermiyor“ dedi.

Tecavüz karşıtı eylemlerin çağrıcılarından olan Hindistan Komünist Partisi Marksist Leninist (HKP-ML), kadına yönelik her türlü şiddetin sorumlusu olarak, bu suçu aklayan ve önlem almayan devlete işaret etti.

Örgütün yayın organı olan Liberation’da yer alan açıklamada, genç kadının otobüste tecavüze ve işkenceye uğramasının, sokaklarda isyanın kıvılcımı olduğuna dikkat çekildi. HKP-ML, bu olayın ülke genelinde kadınlara yönelik şiddete, bu suçu işleyenlere, suçluları aklama kültürüne ve özellikle buna izin veren, tolere eden yetkililere karşı öfke patlaması yarattığını ifade etti.

Kendiliğinden gelişen spontane eylemlerin tüm ülkeyi sardığını belirten HKP-ML, ilk kez eylemlere katılan binlerce kişinin tazyikli su ve biber gazıyla saldıran polislere karşı cesurca savaştığını belirtti.

Toplumda kadın düşmanlığı, cinsiyet ayrımı ve cinsiyet düşmanlığının köklerinin çok güçlü olduğunu kaydeden HKP-ML, kadın özgürlüğüne karşı düşmanlık derecesine varan uygulamalar olduğunu ifade etti.

Açıklamada, kadınlara yönelik şiddet ve barbarca işlenen cinayetlerde ciddi artış olduğu ve bunların „namus“ adı altında yapıldığına vurgu yapıldı.

HKP-ML, devletin sistematik olarak şiddeti akladığını belirtirken, polis, hakim ve seçilmişlerin, şiddete maruz kalan kadınları suçladığını bildirdi.

TECAVÜZ 30 YILDA YÜZDE 900 ARTTI

Açıklamada, kadına yönelik şiddet suçlarının yeterince soruşturulmadığı da belirtilirken, son 30 yılda tecavüzün yüzde 900 civarında artmasına rağmen açılan soruşturmaların neredeyse yarı yarıya azalmasının devletin izlediği politikadan kaynaklandığı bildirildi.

„Polis soruşturmuyor. Savcılar hukuki süreci gerekli görmüyor ve hakimler de caza vermiyor“ diyen HKP-ML, eylemcilerin tecavüzcülerin en ağır şekilde cezalandırılmasını ve kadınlar için kamusal ve özel alanlarda güvenli bir yaşam sürmelerini talep etti.

(etha)