Home , Haberler , Büyükada davasının ikinci duruşması görülüyor

Büyükada davasının ikinci duruşması görülüyor

Türkiye|22.11.2017|Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan insan hakları savunucularının yargılandıklarını davanın ikinci duruşması görülüyor.

İstanbul Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan insan hakları savunucularının yargılandığı davanın ikinci duruşması İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin salonunda görülen duruşmaya tutuksuz hak savunucularıyla avukatları katılırken çok sayıda kişi de duruşmayı izledi. İlk olarak başka bir davadan tutuklanan ve dosyası birleştirilen Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı avukat Taner Kılıç, tutuklu bulunduğu İzmir Şakran Hapishanesi’nden SEBGİS ile bağlanarak savunma yaptı. Kılıç, sivil toplum örgütleri içerisinde bu tarz toplantıların sık sık yapıldığını ve toplantının bir yıl öncesinden organize edildiğini söyledi.

Kılıç, „Bir toplantının ilan edilmemesi onu yasadışı yapmaz, Dernekler Kanunu buna izin vermektedir. 2017 Büyükada Toplantısı olarak geçen toplantımıza her dernekten bir kişi katıldı. Bu eğitim toplantısı, stresle baş etme ve veri güvenliği konularını kapsıyordu. Uluslararası Af Örgütü adına ben gidemediğim için İdil Eser’in gittiği bilgisi doğru değildir“ dedi.

Hazırlanan iddianamenin mantık ve hukuk açısından tutarsız olduğunu dile getiren Kılıç, „Katılmadığım toplantıyla ilişkilendirilmeye çalışılmam sorunludur. İdil Eser’le görüşmem iş nedeniyledir; düzenli, rutin ve zorunludur. Aynı dernek çerçevesinde çalışan Günay Kurşun da aynı şekilde. İddianamede yer alan Af Örgütü’ne başvuran kişiye bir geri dönüşümüz olmadı. Hakkımda hazırlanan iddianameden biri ByLock kullanmak diğeri de Bank Asya’daki hesabım. ByLock hiç kullanmadım. Bank Asya hesabıma hiç para yatırmadım“ diye konuştu. Kılıç, hazırlanan raporlarda ByLock’un hiçbir şekilde telefonunda kullanılmadığı ve sonrasında silinmediğini söyledi.

Tutuksuz yargılanan Nejat Taştan ise „İnsan hakları mücadelesi verdiği için yargılanan ve bedel ödeyen ilk değiliz, son da olmayacağız. Hak savunucuları ayrım gözetmeksizin herkesin hakları için çalışır. Elinizdeki iddianame hak savunucularını bu döneme özgü biçimde baskı altına almanın aracı olarak görülüyor“ dedi. Duruşma devam ediyor. (Etha)