Anasayfa , Avrupa , BÜYÜK SOYGUNA KARŞI KADINLAR AVUSTURYA’DA GREVDE KOMÜN’ÜN İZİNDE GELECEĞİMİZ İÇİN GREVDEYİZ!

BÜYÜK SOYGUNA KARŞI KADINLAR AVUSTURYA’DA GREVDE KOMÜN’ÜN İZİNDE GELECEĞİMİZ İÇİN GREVDEYİZ!

VİYANA|13.06.2021|  12 Haziran Cumartesi günü Avusturya’da kadınlar; toplumsal eşitsizlik ve kadın emeğinin görünmezliğine, değersizleştirilmesine karşı “Büyük Soyguna Karşı Kadınlar Grevde” diyerek Graz, innsburck ve Viyana’da sokaklardaydılar. Avusturya’da kadınlar eşdeğer iş için erkeklerden ortalama %16 daha az kazanıyor. Bu gerçekliğe kadınların yarı zamanlı, esnek çalışma sistemlerinde aldıkları ücretlerin daha da fazla düşmesi ve evde harcanan görünmeyen yoğun emek te eklendiğinde, Avusturya’da cinsiyete göre toplam gelir farkı %44,9’u bulmaktadır. Bu da kadınların, eşdeğer işte çalışan erkeklerden yılda 46 milyar Euro daha az kazandığını gösteriyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadın emeğinin ucuz ve yedek işgücü görülmesinin sonucu olarak, Avusturya’da kadınların 1 Ocak’tan 12 Haziran’a kadar hiçbir karşılık almadan çalışması anlamına geliyor. Bu nedenle kadınlar ilk kez geçen yıl Viyana ve Graz’da 12 Haziran’da “Eşdeğer işe eşit ücret” şiarı ile greve çıkmışlardı. Bu yıl 12 Haziran’da Viyana ve Graz’a İnnsbruck ta eklenerek üç şehirde kadınlar greve çıktılar ve bu yıl gerçekleştirecekleri grevi, şanlı Paris Komünü’nün 150. Yılı vesilesiyle Paris Komünü’ne atfettiler.

Paris Komününden Bugüne Kadınlar Barikatları Terketmiyorlar

Kadınlar grev için 10. Viyana’da Viktor – Adler – Markt’ta saat 13:00’te buluştular. Örgütleme komitesinin ortak hazırladığı açılış konuşmasının okunmasıyla start verilen mitinge, AKD açıklamasının okunmasıyla devam edildi. “Komün’ün İzinde Geleceğimiz İçin Grevdeyiz!” diye başlayan açıklamada, “Grevler aynı zamanda geçmişimizden geleceğimize bir köprü. Avusturya Kadın Grevi Paris Komünü’nün 150. yıldönümü nedeniyle Paris Komünü kahramanlarına, Göğe Şaha Kalkan Komünarlara adanıyor.” denildi.

Konuşmaların akabinde yapılan müzük ve hep birlikte söylenen ezgiler mitingte coşkuyu arttırdı. Kadın örgütlerinin yaptıkları konuşmalar arasında, Paris Komünü’nü anlatan güzel bir şiirden sonra, Yeni Kadın’ın açıklaması okundu. Açıklamada 42 yıldır yürürlükte olan eşitlik yasasına rağmen hala eşitliğin gerçek anlamda pratiğe uygulanmaması, cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğinin hala sürgit devam etmesine vurgu yapılarak, “Paris Komününden Bugüne Kadınlar Barikatları Terketmiyor” denildi.

Miting halaylar ve müzükle devam etti. Akabinde bir kadın “kadına yönelik şiddet ve katliamları protesto eden” müzikal pandomim oyunu ile eyleme renk kattı. Miting alanındaki katılımcı kadınların da dans ederek o ana iştirak etmeleri, etraftakiler tarafından büyük bir ilgi ile izlendi. Saat 19:00’da kortej oluşturularak yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalar, atılan sloganlara çevreden ve evlerin camlarından alkışlarla yoğun ilgi gösterildi. Saat 20:00’de miting alanına geri gelen kadınlar, türkülerle eylemi sona erdirdiler.

Video:https://www.facebook.com/Atik.Kadraj/videos/491066438780551