Anasayfa , Haberler , “Bu Nikah Kıyılamaz”

“Bu Nikah Kıyılamaz”

Türkiye|18.10.2017|Müftülere resmi nikah yetkisiyle tepki toplayan yasa değişikliğinin Meclis’te görüşülmesi beklenirken, kadınlar Kadıköy’de eylem yaptı, “Bu nikah kıyılamaz” dedi.

Müftülere resmi nikah yetkisi verilmesinin; doğum kaydını yazılı belge yerine sözlü beyanla yapılmasının önünü açan ve evlilik aracılığıyla vatandaşlığa geçişte “genel ahlak” kriteri getiren Nüfus Kanunu’na karşı kadınlar dün sokak eylemleri yaptı.

Kamuoyunda tepki toplayan yasa tasarısıyla ilgili konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “İsteseniz de, istemeseniz de Meclis’ten geçecek” demişti.

İstanbul’da Kadıköy Kalkedon Meydanı’nda toplanan kadınlar, “Birlikte güçlü”, “Eşit ve özgür bir hayat için bu yasalar böyle geçmez”, “Müftülük yasası geri çekilecek”, “Kadınlar can meclis nikah derdinde”, “Müftülük yasasına itirazım var”, “Müftü yasası değil yaşamak istiyoruz”, “Müftülere resmi nikah yetkisi eşitsizliğin garantisi”, “Boşanmayı değil cinayeti engelle”, “Bu nikah kıyılamaz”  pankartları taşıdı.

Eylemde, yasanın Meclis’ten geçmemesi için milletvekillerine yazılan mektup da okundu. Mektupta “Sizler içerisinde kadınların fişlendiği meclisin birer kadın üyesisiniz. Kadınların birbirini duyması bizim umudumuz” ifadelerine yer verildi.

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, 3 Ekim’de Meclis İçişleri Komisyonu’nda görüşülmüş ve muhalefet partilerinin kadın vekillerin itirazları üzerine alt komisyona geri gönderilmişti. Alt komisyon, tasarıyı olduğu gibi onaylayarak İçişleri Komisyonu’na geri göndermişti. İçişleri Komisyonu’nun da onayladığı tasarının bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.