Home , Avrupa , BU AİLE DRAMI DEĞİL, KADIN KATLİAMIDIR

BU AİLE DRAMI DEĞİL, KADIN KATLİAMIDIR

VİYANA|12.05.2021|  6 Mayıs Perşembe günü sabaha karşı Avusturya Salzburg’ta 51 yaşındaki kadın, 76 yaşındaki annesiyle birlikte, eski eşi tarafından evinde katledildi.

10 Mayıs Pazartesi günü bir kez daha 1500’ün üzerinde kadın yine sokaklarda, kadın katliamını ve hükümetin konu özgülündeki politikasızlığını teşhir ettiler ve “Bu Aile Dramı Değil, Kadın Kırımıdır!”, “Sevgi Öldürmez, Kadın Kırımları Durdurulsun!” diye haykırdılar…

Kadınlar, Kadın Oldukları İçin Katlediliyorlar

Kadın platformunun çağrısı üzerine saat 18:00 de Karlsplazta“da kitle toplandı. Yapılan açılış konuşmasıyla mitingin startı verildi. Komite bugünkü eylemde sadece Avusturya’da katledilen kadınları değil, Almanya ve Fransa’daki kadın katliamlarını da gündemine almıştı.

Modoratör açılış konuşmasında; “Kadına ilişkin şiddete yönelik son veriler, 2020’de erkek şiddetinin önceki yıllara kıyasla arttığını gösterirken, Avrupa Birliği ülkeleri içinde Almanya, 2020 kadın cinayetleri sıralamasında 189 kadın cinayeti ile ilk sırada yer alırken, ikinci sırayı 123 kadın cinayeti ile Fransa aldı. 2021’de de durum çok farklı değil. 2021’in henüz ilk 4,5 ayını geride bırakmışken, Almanya’da, 6 Mayıs Perşembe günü sabahın erken saatlerinde Stuttgart – Backnang’da 25 yaşındaki bir kadın, 29 yaşındaki eski partneri tarafından evinde katledildiğinde, Almanya’da bu yıl katledilen 57. kadın oldu.

4 Mayıs Salı günü Fransa Bordo’da, üç çocuk annesi 31 yaşındaki bir kadın, eski eşi tarafından önce silahla yaralanıp, sonra da üzerine dökülen benzinle yakılarak katledildi. 9 Mayıs Pazar akşamı, yani sözde “Anneler Günü”nde, yine Fransa’da 69 yaşındaki kadın evinde eşi tarafından katledilmiş olarak bulundu. Bu iki cinayetle Fransa’da bu yıl katledilen kadın sayısı 40’a yükseldi. 2021’de sadece Fransa’da ayda ortalama 10 kadın, kadın oldukları için katledildiler.

Avusturya’da 6 Mayıs Perşembe günü sabaha karşı Salzburg’ta 51 yaşındaki kadın, 76 yaşındaki annesiyle birlikte, eski eşi tarafından evinde katledildiğinde, Avusturya’daki 11. ve 12. katledilen kadınlar oldular. Bu yıl 5 kadın da, şans eseri ölmekten kurtuldular. 8 milyonluk bir Avrupa ülkesi olan Avusturya’da, neredeyse ayda ortalama üç kadın katledildi.

Demokrasinin beşiği diye adlandırılan Avrupa Birliği ülkelerinde kadınlar, kadın oldukları için katlediliyorlar. Kimisi diri diri yakılarak, kimisi kesici bir aletle, kimisi ateşli silahla, kimisi boğularak, kimisi araba ile ezilerek vahşice katlediliyorlar… Sadece kadın oldukları için, erkeklerin istediği gibi yaşamlarını organize etmedikleri için, erkeğe itaat etmedikleri, boyun eğmedikleri için, kendi yaşamlarını kendileri yönrtmek istedikleri için katlediliyor kadınlar… Bütün coğrafyalarda kadınlar, kadın oldukları için erkekler tarafından hep benzer gerekçelerle katlediliyorlar. Ama bu katliamlar bütün coğrafyalarda çoğunlukla yabancılar tarafından, sokaklarda veya parklarda gece karanlığında değil, genellikle en güvenli yer olarak bilinen evlerde, en yakın bilinen erkekler tarafından gerçekleştirilmekte. Bu durum; medya ve basının yansıttığı gibi, aile dramı değil, kadın katliamıdır” dedi.

Korkmuyoruz, Susmuyoruz, Sokakları Terk Etmiyoruz!

Ardından KOMnıtern ve AKD nin ortak açıklamaısı okundu. Okunan açıklamada; kadın katliamlarının devletlerinin cinsiyetçi politikalarının sonucu olduğuna vurgu yaptıktan sonra, ”Korkmuyoruz, Susmuyoruz, Şiddete ve Katliama Maruz Kalan Tek Bir Kadın Kalmayıncaya Kadar Sokakları Terk Etmiyoruz!” diyerek sözlerini bitirdiler. Diğer kadın kurumlarının da konuşmalarından sonra, kitle saat 19.00’da yürüyüşe geçti. Yürüyüşe geçen kadınlar iki anayolu da kapatmışlardı. Kortej Alman Konsolosluğu’nun önüne geldiğinde kısa bir miting yapılarak, hem Almanya’daki kadın katliamları hem de Berlin – Potsdam’da zihinsel ve bedensel engellilerin kaldığı bir bakımevinde, dört engellinin öldürülüşünü protesto ettiler. Konsolosluk önünden öfkeli sloganlarla ayrılan kitle, Oe24 TV binası önüne geldiğinde, kadınlar kendilerini bekleyen çok sayıda köpekli polislerle karşı karşıya geldiler. Oe24 TV binası önünde yapılan açıklamada, TV haberlerinde yapılan cinsiyetçi, ayrımcı politikaların yanı sıra, kadın katliamlarını patriarkal sistemin politikalarından soyutlayıp bireysel olaylarmış gibi yansıtması teşhir ve protesto edildi. Saat 20:30’a geldiğinde atılan öfke ve isyan dolu sloganlar eşliğinde eylem sona erdi.