Anasayfa , Haberler , 25 Kasım; Dinmeyecek İsyan , Özgürlüğe Varmadan

25 Kasım; Dinmeyecek İsyan , Özgürlüğe Varmadan

Hamburg |17.11.2018 | Hamburg’ta ”25 Kasım Dinmeyecek İsyan,Özgürlüğe Varmadan” şiarıyla Yeni Kadın Hamburg tarafından film günleri ve akabinde seminer düzenlendi. Hamburg’ta dün (16.11) ‘Olimpo Garajı’ filmi ile başlayan etkinlik bugün ‘Rosa Lüxmburg’ filminin izlenmesiyle devam etti. Film gösterimleri sonrasında Yeni Kadın temsilcisi Hülya Onur ‘un katılımıyla seminer gerçekleştirildi. Olimpo Garajı ile Arjantin’de 70’lerin sonları 80’lerin ortalarına kadar işkencehaneler de katledilenler aktarıldı. Rosa Lüxemburg 1986 yapımı filmde devrimci kadın önderlerden Rosa Lüxemburg’un hayatı konu edinildi. Hamburg’ta ATİF derneğinde organize edilen etkinlik seminer ile devam etti.

Film Gösterimi Sonrası Seminer

Yeni Kadın tarafından film günleri başarılı bir şekilde sonlandı ve akabinde Yeni Kadın temsilcisinin katılımı ile seminer gerçekleştirildi.Panel tarzında ele alınmasının planlandığı Flormar işçisi kadın temsilcisi ve Cumartesi Anneleri’nden katılımla planlandı ancak katılımcıların Hamburg’ta bulunamaması üzerine seminer şeklinde etkinlik planlandı. Hülya Onur yaptığı sunumda Rosa Lüxemburg şahsında Almanya tarihinde önemli bir süreç olan Kasım Ayı (Almanya devrim girişimine) vurgularda bulundu. Akabinde toplumda kadına bakış acısına ve erk-ek egemen sistemde yaşanan sorunlara vurgularda bulundu. Konuşmasında yakın süreçte katledilen Saray Güven duruşmasından notlar aktardı. 25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı mücadele gününün önemi üzerine de Mirabel kardeşlerin yaşadığı zulmünde dönemin faşist Dominik Cumhuriyeti iktidarına korku verdiklerini söyledi.Akabinde tecavüz edilerek katledildiklerini hatırlattı.

Almanya’da kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkının kazanıldığı yıl dönümüne ilişkinde sunumunda vurgu yapıldı. Almanya’daki son süreçteki konulara da sunumda değinildi.”Yeni Polis Yasası” ve özellikle ırkçılık konusunun üzerinde duruldu ve kadın üzerindeki etkilerine değinildi.

Sunumun akabinde de soru cevap bölümüne geçildi. Katılımcıların sorularına son bölümde toparlama yapılarak cevaplar verildi. 25 Kasım’da kadınlara eylemlere ve alanlara çağrı yapılarak etkinlik sonlandırıldı.