Home , Avrupa , Bremen, 5 yılını dolduran her göçmene seçme ve seçilme hakkı tanıdı

Bremen, 5 yılını dolduran her göçmene seçme ve seçilme hakkı tanıdı

bremen_gocmenlere_secme_hakki_tanidi_h88251BREMEN | 25-01-2013| Almanya’nın en küçük eyaleti Bremen, Alman veya AB vatandaşı olmayan göçmenlere yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı vermek için  çok ciddi adım attı.

Bremen’deki SPD-Yeşiller koalisyon hükümetinin Alman ve AB vatandaşı olmayanlara yerel oy hakkı yasası hazırlamak için bir yıl önce kurduğu “Oy Hakkı Komisyonu” çalışmalarını tamamladı. Meclise sunulan tasarı oy çoğunluğuyla kabul edildi.

İki yıldır Jens Böhrnsen (SPD) Senato ve Belediye Başkanlığındaki, Sosyal Demokrat  (SPD) –  Yeşiller koalisyon hükümetiyle yönetilen eyalette, bir  yıldır Alman veya AB vatandaşı olmayanlara da seçim hakkı vermek için yol arıyordu. Kurulan “Oy Hakkı Komisyonu” sayısız uzman ve bilirkişiyle görüşüp “olur” aldıktan sonra yasa tasarısı hazırladı.

Aralarında SPD eyalet milletvekili ve partisinin içişleri politikası sözcüsü Şükrü Şenkal’ın da bulunduğu 9 kişilik parlamento komisyonu tarafından hazırlanan yasa taslağı bugün meclis oturumunda kabul edildi. 82 kişilik mecliste SPD, Yeşiller ve Sol Parti tasarıya evet dedi.

Meclisten geçen tasarı Eyalet Anayasa Mahkemesi, oradan da Federal Anayasa Mahkemesi’ne gidecek.  Federal Anayasa Mahkemesi eğer alınan kararı doğru bulursa federal meclise sunacak. Federal Anayasa mahkemesinin tasarıya onay vermesi Bremen için yeterli olacak.

 

Göçmenler için çok önemli bir adım

Şükrü Şenkal meclisten geçen ve yabancılara seçme ve seçilme hakkı tanıyan tasarının çok önemli bir adım olduğunu söyledi. Çok ciddi bir çalışma yaptıklarını belirten Şenkal, “Zira toplum değişti. Anlayış değişti, hatta bir çok yasa değişti. Halk, vatandaş kavramı değişti. Örneğin Alman olmamalarına rağmen AB vatandaşlarının 1992’den beri yerel seçim hakkı var.
Almanya bir göç ülkesi ve göçmenler toplumun bir parçası. Uyum sağlamaları için eşit paylaşım hakları verilmeli. Polonya ve İskoçya gibi bazı AB üyesi ülkelerde AB vatandaşı olmayanların da yerel seçimlerde oy hakkı var. AB’nin 22 ülkesinde yabancılara seçme hakkı veriliyor.  Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu’nun da bu gerçekleri gözönünde bulunduran ve üye ülkeleri göçmenlere yerel oy hakkı vermeye çağıran kararları var. Günümüzün gerçekleri 1990’dan çok farklı. Yasanın Anayasa Mahkemesi’ne takılmayacağı inancına sahibiz. Bunu yasa taslağını hazırlarken görüşlerini aldığımız çok sayıda anayasa hukukçusu da tasdikledi. Anayasa Mahkemesi’nin artık ‚halk‘ kavramını çağa ve toplumsal gerçeklere uygun şekilde yorumlayacağına inanıyoruz” dedi. Şenkal, Anayasa Mahkemesi’nin yasa taslağı hakkında kararının bir yıl kadar süre alabileceğini sözlerine ekledi.

Göçmenlerinde seçme seçilme hakkı olmalı

Bremen Eyaleti Yeşiller Millitvekili M. Kemal Öztürk, Bremen olarak yine tarihi bir adım attıklarını söyledi. Meclisten geçen yasa tasarısının göçmenler için çok önemli olduğunu dile getiren Yeşiller Millitvekili Öztürk, “Biz eyalet olarak burada 5 yılını dolduran her göçmene seçme ve seçilme hakkı tanıdık. Bu Almanya’da alınan ilk karardır. Bu kararın yürürlüğe girebilmesi için önce Eyalet Anayasa Mahkemesinin, daha sonrada Federal Anayasa Mahkemesinin kararı önemlidir. Federal Mahkeme alınan kararı doğru bulursa Bremen’de tüm yabancılar seçimlerde seçile bilir ve oy kullana bilir. Federal Anayasa Mahkemesinin kararı tüm ülkede de  geçerli olabilir. Almanya’da da artık yabancılara  seçme ve seçilme hakkı verilmesi zamanı gelmiştir.

 

Göçmenlerin yüzde 10’u Alman vatandaşı değil

Hazırlanan yasa tasarısında Alman vatandaşlığı olmayan göçmenler için yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı, AB vatandaşları için de eyalet seçimleri için seçme ve seçilme hakkı öngörülüyor.

Bremen ve Bremerhaven kentlerinden oluşan toplam 620 bin nüfuslu Bremen eyaletinde göçmen kökenli oranı yüzde 28. Bunlardan yarısı kadarı Alman vatandaşlığı sahibi. yüzde 4’ü AB vatandaşı. Yüzde 10 ise yabancı ülke vatandaşı. Göçmenlerin yüzde 10 Alman vatandaşı değil.