Home , EMEĞİN GÜNDEMİ , Bolivya’da maden işçileri direnişte: Madenciler Bakan Yardımcısını öldürdü

Bolivya’da maden işçileri direnişte: Madenciler Bakan Yardımcısını öldürdü

bolivya-da-maden-iscileri-direniste-madenciler-bakan-yardimcisini-oldurdu-1472284996Bolivya’da madencilik sektöründeki yasal düzenlemelere karşı direnen işçilere geçtiğimiz çarşamba polis saldırmış, polis 2 işçiyi öldürmüştü. Grev yapan işçilerin yanına giden İçişleri Bakanı Yardımcısı Rodolfo Illanes’in işçiler tarafından öldürüldüğü belirtildi.

Bolivya’da İçişleri Bakan Yardımcısı Rodolfo Illanes, grevci maden işçileri tarafından kaçırıldıktan sonra dövülerek öldürüldü. İçişleri Bakanı Carlos Romero, Illanes’in başkent La Paz’a 160 kilometre mesafedeki Panduro’da grev yapan işçilerle görüşmeye gittiğini ancak kaçırıldığını belirterek “Bakan yardımcımız vahşice ve korkakça katledilmiştir” dedi.

100 kişi gözaltında

Olayla ilgili soruşturma başlatılırken 100 kişi gözaltına alındı. Savunma Bakanı Reymi Ferreira Illanes’in naaşınının geri alınamadığını, kaçmayı başaran bakan yardımcısının asistanının da hastanede tedavi altında olduğunu açıkladı.

Illanes, madenciler tarafından alıkonduktan sonra bir radyoya yaptığı açıklamada, serbest bırakılmasının koşulunun, hükümetin, yeni yasal düzenleme için madencilerle müzakereleri sürdürmesi olduğunu belirtmişti. Hükümet madencilik sektörüyle ilgili yeni bir yasal düzenlemeyi hayata geçirmek isterken sendikalar düzenlemeye karşı grev kararı almıştı. Madenciler, daha fazla maden ruhsatı, özel şirketlerde çalışma hakkı ve çok daha büyük bir sendika temsiliyeti talep ediyor.

2 madenci ölmüştü

Maden işçilerine ait radyonun müdürü Moses Flores de işçilerin çok öfkeli olduğunu ve Illanes’in aracını yaktıklarını anlattı. Çarşamba günkü gösterilerde polisle göstericiler arasında çatışma çıkmış polisin açtığı ateşte iki madenci hayatını kaybetmişti. Protestoları düzenleyen Bolivya Ulusal Maden Kooperatifleri Federasyonu, geçmiş dönemde ülkenin solcu lideri Eva Morales’in önemli destekçilerindendi.