Anasayfa , Haberler , Birleşik Krallık’daki Enerji Krizinin Nedenleri Nelerdir?

Birleşik Krallık’daki Enerji Krizinin Nedenleri Nelerdir?

İNGİLTERE|11.10.2021| İngiltere’nin enerji sistemi, ev enerjisi tedarikçilerinden ağır sanayiye ve fabrikalardan çiftçilere kadar ekonomiyi parçalamakla tehdit eden mükemmel bir piyasa güçleri fırtınası tarafından kaosa sürüklendi.

Bu, bir enerji tedarikçisi dalgasının çökeceği ve hanelerin karşılanamaz faturalarla karşı karşıya kalacağı korkularını körükledi. Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte enerji krizini şekillendiren unsurlar bunlar.

Çin’in Covid sonrası toparlanması

Çin’in enerjiye olan iştahı her zaman küresel piyasa fiyatlarının önemli bir itici gücüdür. 2021’de Covid sonrası ekonomik yükselişi, Asya ve Avrupa’da da talep artışıyla aynı zamana denk geldi.

Ekonomiler pandeminin etkisinden kurtulmaya başlarken, 2020-21’de uzun ve soğuk bir kış geçiren ve gaz depolama seviyelerini tüketen kuzey yarımküredeki ülkeler, kaynakları güvenceye almak için çırpınmaya başladı.

Birleşik Krallık’taki gaz fiyatları geçen yıl dört kattan fazla artarak, geçen yıl bu sefer termik başına yaklaşık 40p’den termik başına 180 penny’ye yükseldi. Sadece son bir ayda fiyatlar %70 arttı.

S&P Global Platts’taki piyasa uzmanları, bu yılın başlarında, Çin’in gaz talebinin, 2020’deki tahmini 332 Bcm’den %8,4 artarak bu yıl 360 milyar metreküpe (Bcm) yükselmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Süper soğutulmuş tankerlerle yapılan gaz ithalatının neredeyse beşte bir oranında artması bekleniyordu, bu da Katar gibi ülkelerden Avrupa’ya daha az sevkiyat yapılması anlamına geliyordu.

Rus gaz oyunları

Gaz sevkiyatları Avrupa’dan Çin’e yönelirken, Rusya’dan Avrupa’ya boru hattı gazı akışı bu açığı kapatamadı.

Pazartesi günü, Rusya’nın devlet destekli gaz şirketi Gazprom’un kıtadaki rekor fiyatlara rağmen Avrupa’ya ihracatını artırmayı reddetmesinin ardından Avrupa genelinde gaz fiyatları %10 daha arttı.

Şirket, son aylarda gaz dağıtımına ilişkin sözleşme yükümlülüklerini yerine getirdi ancak Gazprom, Avrupa’daki muazzam talebi karşılamaya yardımcı olmak için fazladan çok az şey göndermediği için şiddetli eleştirilere maruz kaldı.

AB milletvekilleri, Avrupa Komisyonu’nu, şirketin davranışının piyasa fiyatlarını yüksek tutmak için tasarlanıp tasarlanmadığını araştırmaya ve düzenleyicilere, Kuzey Akım 2 boru hattını Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya gaz gönderme kapasitesini iki katına çıkaracak büyük bir gaz hattı olan tartışmalı planlarını onaylamaları için baskı yapmaya çağırdı.

Nord Stream 2, ABD yaptırımlarıyla karşı karşıya kaldı ve AB’nin Rusya’dan enerji ithalatına olan bağımlılığını artıracağı endişesini uyandırdı.

Nesil farkı

Küresel gaz krizi özellikle İngiltere için kötü bir haber. Birleşik Krallık elektriğinin yaklaşık yarısı, gazla çalışan elektrik santrallerinde fosil yakıt yakılarak üretiliyor; bu, Birleşik Krallık elektrik sistemindeki bir dizi sorundan sonra son aylarda daha derinden kök salan bir eğilim.

Yaşlanan nükleer santrallerin bakımı için plansız kesintiler yapmak zorunda kalındı, Fransa’dan elektrik ithal etmek için kullanılan bir ana güç kablosu bir yangından sonra kapandı ve İngiltere’nin rüzgar türbinleri 1961’den bu yana en az rüzgarlı aylarda yavaşladı.

İngiltere ayrıca ev ısıtması ve yemek pişirmek için büyük ölçüde gaza güveniyor. Yine de elektrik, ev ve ağır sanayi için fosil yakıtlara bariz bir şekilde güvenilmesine rağmen, Birleşik Krallık Avrupa’daki en düşük miktarda gaz depolama kapasitesinden bazılarına sahiptir ve piyasayı benzersiz bir şekilde arz sıkıntısına maruz bırakmaktadır. Avrupa’nın depolanmış gazının %1’inden azı Birleşik Krallık’ta tutulmaktadır.

İngiltere, bu elektrik açığının bir kısmını kapatmak için Kuzey Yorkshire’daki Drax gibi şirketlere milyonlarca sterlin ödeyerek kömür santrallerini geçici olarak ateşlemek zorunda kaldı.

Bu kırılgan sistem, elektriğin %20’sini sağlayan Birleşik Krallık’taki nükleer santrallerin çoğu on yılın sonunda kapanacağı için önümüzdeki yıllarda daha fazla zorlukla karşı karşıya kalacak. Somerset’teki Hinkley Point C adlı yeni bir nükleer enerji santrali bunların yerini alacak şekilde inşa ediliyor.

Sınırlı bir enerji piyasasına sınırsız giriş

Birleşik Krallık, hükümetin fiyatlar üzerindeki katı düzenleme politikası, şirketlerin pazara katılabilecekleri gevşek kurallarla çatıştığından, önümüzdeki kış boyunca milyonlarca insan yeni, daha pahalı bir tedarikçiye geçmek zorunda kalmasını bekleyebilir.

Enerji fiyat tavanı, enerji tedarik maliyetine dayalı olarak yılda iki kez varsayılan enerji tarifeleri için bir maksimum seviye belirlemektedir. 1 Ekim’den itibaren %12’den fazla artacak ve önümüzdeki Nisan’da tekrar yükselmesi muhtemel. Ancak zamlar, bir sonraki tavan artışına kadar bekleyecek kadar derin cepleri olmayan düzinelerce küçük enerji tedarikçisi için yeterince hızlı gelmeyecek.

Birçok küçük tedarikçi, girişimcilerin büyük bankalar ve yatırımcılarla güçlü bağlantıları olmayan bir enerji şirketi kurmalarını kolaylaştırmak için düzenleyicinin enerji tedarik piyasasına giriş engellerini 2014 yılında kaldırmasının ardından piyasaya katıldı. Eski Altı Büyük tedarikçilere karşı rekabeti artırmak için tasarlandı ve yılın başında bir düzineden daha az olan enerji tedarikçisi şirket sayısının 70’e yükselmesine neden oldu.

Düzenleyici, enerji tedarikçisi olmayı umut eden şirketler için daha zorlu finansal stres testleri uygulayarak plandan geri adım attı. Ancak enerji krizi, altı ay boyunca yedi yıllık gevşek düzenlemeyi geri alabilir ve sadece 10 tedarikçiyi bahara kadar ayakta bırakabilir.

Fosil yakıtlı ağır sanayi

Enerji krizinin etkisi, artan enerji faturaları ve mücadele eden tedarikçilerle sınırlı kalmayacak. Büyük çelik üreticileri, kimya fabrikaları ve imalatçıların tümü, enerji maliyetlerinin etkisine karşı savunmasızdır ve enerji fiyatı şokunun mali acısını şimdiden hissetmeye başlamıştır.

Çelik endüstrisi derneği UK Steel, çelik üreticilerinin rekor yüksek fiyatlardan kaçınmak için elektrik talebinin en yüksek olduğu saatlerde zaten çalışmayı durdurduğu konusunda uyardı. Artan gaz maliyeti, Teesside ve Cheshire’daki iki gübre şirketinin kış için kapanmasına ve Hull’daki bir diğerinin üretimi %40 oranında düşürmesine neden oldu.

Hükümet, İngiltere’nin Covid sonrası ekonomik toparlanmasını aşındırmadan önce, uygun olmayan enerji sorununu çözmek için artan çağrılarla karşı karşıya. İngiltere’nin gazı bitmeyebilir, ancak uygun fiyatlı gazın bitmesi de sorunlu olacaktır.

Kaynak: thguardian gazatesi: 11.10.2021 tarihinde theguardian.com sitesinde İngilizce yayınlanan What caused the UK’s energy crises makalenin çevirisidir.