Home , Avrupa , Bir Ay İçinde İkinci Genel Grev

Bir Ay İçinde İkinci Genel Grev

YUNANİSTAN | 23 -05 – 2010 | 5 Mayıs büyük grevinden ve kitlesel eyleminden sonra, Yunanistan halkı 20 Mayıs’ta da greve giderek saldırılar karşısında boyun eğmeyeceğini deklare etti. Sosyal güvenlik alanında yapılacak değişikliklere karşı, işçi ve memur sendikaları konfederasyonları GSEE ve ADEDI’ nin çağrısıyla yapılan grev ve yürüyüşe, kamu çalışanları, devlete ait iktisadi işletme çalışanları, belediye ve valilik çalışanları, sağlık emekçileri, gazete ve televizyon emekçileri (sadece kamu), liman işçileri, toplu taşıma emekçileri ile özel sektörde çalışanlar katıldı.

Yaklaşık 50 Bin kişinin katıldığı eylemler saat 11.00’da Pedion Arios meydanında yapılan mitingle başladı. Sendikalar burada toplanırken, aralarında Taksiki Poria (Sınıf Yürüyüşü)’ nünde olduğu devrimci ve ilerici parti, grup ve sendikalar ise bu alanının hemen yanında olan Müze meydanında toplandılar. Günün diğer bir toplanma alanı ise Omonya Meydanı idi. YKP (Yunanistan “Komünist” Partisi)’ne bağlı sendikal örgütlenme olan PAME saat 10.00’da bu alanda toplandı. Burada yapılan konuşmaların ardından PAME kitlesi ile meclise yürümek yerine birkaç yüz metre uzakta olan Çalışma Bakanlığına yürüyerek eylemini sonlandırdı.

Sendika ve devrimci gruplar ise kitlenin alanda toplanmasının ardından meclise doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca “Sosyal Güvenlikten Elinizi Çekin”, “IMF, AB Defol”, “Ey Halk Mücadeleye, Önlemleri Yıkmaya”, “Kapitalizmin Krizini Biz Ödemeyeceğiz”, “Gelecek Kapitalizmde Değil Sosyalizmde”  sloganları sıklıkla atıldı. Yürüyüşün başlaması ile kimi kortejlerin etrafı polisler tarafından kordona alınması kitle tarafından “Polis Dışarı”, “Katil Devlet Halka Hesap Verecek”, “PASOK-Yeni Demokrasi Aynı Terör Aynı Sömürü” sloganları atılarak protesto edildi. Fakat bu defa her zaman eylemlerde yer alan ve diğer kortejleri kendileri için kamuflaj olarak kullanan anarşist grupların ortada gözükmemesi dikkat çekti. Polisin önceki günden başlayarak yoğun önlem aldığı eylemler öncesinde yapılan arama ve kimlik kontrollerinden dolayı 36 kişinin gözaltına alındığı belirtilmekte. Önleyici ve “güvenliği” sağlamak adına yapılan bu uygulamalarla kitlelerin korkutulması amaçlanıyor.

Ancak üç çalışanın ölümünden dolayı sürekli ön plana sürülmek istenen korku duvarlarına rağmen on binlerce emekçi alanları oldurarak en iyi yanıtı vermiş oldu. Üç banka çalışanının hayatını kaybettiği alandan geçildiği sırada insanlar alana karanfiller bırakarak, “Ne Baskı Ne de Provokasyon Bize Geri Adım Attıramaz” sloganını haykırdılar. Meclisin önüne ulaşan kitle uzun süre burada bekledikten sonra Prolilea Meydanına yürüyerek eyleme son verdi. Eylemler, başta Selanik, Patra, Hania, Larıssa olmak üzere ülkenin pek çok şehrinde gerçekleştirildi. Bugün (21-5) konfederasyonlar tarafından yapılan açıklamada 29 Mayıs’ta yeni bir genel greve gidileceği duyuruldu. Çünkü sosyal güvenlik yasasının, Haziran ayının ilk iki haftası içinde meclis genel kuruluna gelmesi bekleniyor.