Anasayfa , Avrupa , Binlerce Kişi Dersim Festivaline Aktı

Binlerce Kişi Dersim Festivaline Aktı

rüsfest1RÜSSELSHEIM | 15 – 06 – 2009 | Almanya’nın Rüsselsheim kentinde önceki gün Dersim Dayanışma Komisyonu tarafından Dersim Kültür Festivali yaklaşık sekizbin kişinin katılımıyla gerçekleşti. Hareketli ve geleneksel bir kültürel programın yanında konuşmacıların yer aldığı festival sekiz saat sürdü.

Sanatçı Şivan Perwer, Ferhat Tunç, Ozan Serdar ve Ali Baranın yanı sıra daha birçok sanatçı türkü ve deyişleriyle ile göz doldururken, DTP milletvekili Şerafettin Halis, Haydar Munzur, Haydar Işık ve Hesen Eyaleti Sol Parti Temsilcisi Christinane Böhm konuşmacı olarak katıldı.

rüsfest3Sanatçı Şiwan Perwer yaptığı müziği ile kitleyı coştururken, kısa bir konuşma yaparak festivali aynı günde ike yerde yapılmasının birlik ve mücadeleye zarar vereceğini söyledi ve ‘Dersim ve Kürtlerin tarihleri bir ve aynı, derindir’ dedi.

Sol parti adına konuşan temsilciler PKK yasağının kaldırılması çağrısını yaptılar.

Dersim milletvekili Şerafettin Halis ise konuşmasında devlet tarafından rüsfesthalisyapılan son saldırılara değinerek, Kürtlerin bu dönemde birlik ve beraberliğe daha ihtiyaçları olduğunu vurguladı. Osmanlıdan günümüze Kürtlerin katliamlara uğratıldığını belirten Halis, devamla ‘Bu Kürtlerde CHP travması yaratmıştır. Kürtler kendilerini ezenlere belli bir dönem bel bağlamışlardır’ dedi. Almanya’da aynı günde iki festivalin yapılmasını eleştiren Halis, Kürtlerin bu festivali sahiplenmeleri gerektiğini vurguladı, Bonn’da düzenlenen festivalin gerçek amacından saptığını dile getirdi.

Son olarak sahneye gelen sanatçı Ferhat Tunç, seslendirdiği parçalarla festivalin finalini gerçekleştirdi. Ferhat Tunç konuşmasında, Bonn’da düzenlenen festivali organize eden Federasyon’u yüklenerek, kendi ulusal ve kültürel değerlerine ihanet ettiklerini vurguladı vee orada festivale katılanları da Rüsselsheim’dekiler kadar selamladığını vurguladı.

ferhattuncFestivalde AHM’ye kısa bir değerlendirme yapan sanatçı Ferhat Tunç, buradaki festivali anlamlı bulduğunu dile getirdi. Bonn’da gerçekleşen festivalin ise amacına hizmet etmediğini ve anlamında saptırıldığını dile getirerek, Dersimlilerin birlik ve beraberliği kaybetmemeleri gerektiğini vurguladı.

Festival’de Kırmızı Kalem’ belgeselinin yönetmeni Özgür Fındık AHM’ye bir demeç verdi. Belgesel hakkında kısa bir bilgi veren Fındık, belgeselin bir köyü konu aldığını anlattı. ‘Adı geçen köy 1938 ve ‘90lı yıllarda tekrardan boşaltıldı. Yani tarihte iki defa bir köy aynı gerekçelerle yakılıyor, yıkılıyor ve boşaltılıyor. Belgesel canlı tanıklara ve belgelere dayanıyor. Bu belgeselle aslında yapılmak istenen Dersim tarihinin arşivlenmesine ufak bir katkıdır.’ Aynı gün yapılan iki festivale de değinen Özgür Fındık, gelinen süreçte tüm olumsuzluklara rağmen birleştirici bir politikanın güdülmesi gerektiğini vurguladı ve Dersim’de Kürt düşmanlığının gelişmesine zemin yaratacak zeminleri yaratılmaması gerektiğini dile getirdi.

Çocuk Tutsaklarla Dayanışma Kampanyasına Start Verildi

rüsfestYeni Demokratik Gençlik tarafından başlatılan Türkiye’de ki çocuk tutsaklarla dayanışma kampanyası Frankfurt YDG tarafından açılan enformasyon standı ile startı verildi. Yapılan politik çalışmaların yanı sıra toplanan maddi bağışların, cezaevlerinde tutuklu bulunan ve açlığa mahkûm edilen çocuklara ulaştırılması bekleniyor.

Kampanyanın yanı sıra, Almanya çapında gelişecek olan Eğitim grevi eylem haftası için ajitasyon propaganda çalışması yine YDG tarafından yapıldı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan bir YDG’li, ‘özellikle son ekonomik krizle birlikte hayatın her alanında olduğu gibi eğitim alanında da gidişat öğrencilerin lehine gelişmekte. İşçi, emekçi ve göçmen çocukları bu sorunlarla boğuşurken zenginler içinde özel ve elit okul projeleri gelişmekte. Bologna süreci ile bu politikalara daha da hız verilmektedir. Bu nedenle 17 Haziran’da Almanya çapında her öğrenciyi kendi eğitim hakkını sahiplenmesi için alanlara çağırıyoruz’ dedi.

Festivale, Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, Pertek Belediye Başkanı Kenan çetin, Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, Partizan, AGİF mesajlarını sundular.

Dersim Kültür Festivali başta ATİF Wiesbaden olmak üzere MKM Frankfurt ve birçok kurum tarafından da desteklenmişti.