Home , Avrupa , Hollanda’da 8 Mart’ın 100. Yılı Coşkuyla Kutlandı

Hollanda’da 8 Mart’ın 100. Yılı Coşkuyla Kutlandı

DEN HAAG | 13 – 03 – 2011 | K.K.H, TİÖD, HTİF bir araya gelerek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün 100. Yılı vesilesiyle bir şölen düzenlediler. Şölen Hollanda’nın Den Haag şehrinde bulunan TİÖD Derneği’nde, 6 Mart 2011 Pazar günü yapıldı.

Şölen, Clara Zetkin, Rosa Luxemburg, Barbara Anna Kistler, Ayfer Celep, Münire Sağdıç, Çiğdem Yılmaz, Hannie Schaft gibi birçok devrimci kadın olmak üzere, özgürlük mücadelesinde şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başlatıldı.

Programa başlanılmadan önce kısa bir konuşma yapan Hollanda Eyalet meclis üyesi olan Bahattin Erbaş, seçimler sürecinde, HTİF ve TİÖD tarafından aldığı destek için teşekkürlerini sundu ve ulaşılan yüksek oy sayısında,  demokratik kurumların verdiği desteğin çok önemli bir etken olduğunu vurguladı.

Konuşma sonrasında panel başladı. Üç ayrı konunun işlendiği panelde ilk sözü KKH adına Şengül Aslan aldı. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ünün tarihi, anlam ve önemini anlatan Aslan, günümüzde halen kadınlar üzerinde sürdürülen baskıları çeşitli istatistiki bilgilerle sundu. Kadınların çalıma yaşamına katılmalarına karşın aile içindeki konumlarının değişmediğini, kadına işgücü piyasasındada bakışın değişmediğine vurgu yapan Aslan; “DESA deri fabrikasında sendikalı oldğu gerekçesiyle işten atılan DESA işçisi Emine Arslan’ın direnişi başta olmak üzere, sayısız iş yerinde kadın işçiler, işten atmalara ve sendikaszılaştırmaya karşı mücadeleninin ön saflarında oldular. Ev eksenli çalışan kadınların örğütlenme mücadelesinde belirli adımlar atıldı. Yaşanan grev ve direnişler, kadın işçi ve emekçilerin sendikalaşmasının önemini bir kez daha gösterdi. Son yılların 8 Mart meydanları, şiddet ve savaşın yanı sıra krize, yoksulluğa ve sömürüye karşı taleplerle doldu. Bursa’da kurulu Özay Tekstil’de patronun kaçmasınlar diye üzerine kapıyı kilitledği kadın işçilerin yanarak can vermesi, sermayenin 150 yıl öncekinden pek de farklı olmayan vahşi çalışma koruşllarını işçi ve emekçi kadınlara dayattığının acı bir göstergesi oldu” sözlerine yer verdi.  Aslan konuşmasını, “Şan olsun 8 Mart’ı yaratanlara, Yaşasın Dünya Emekçi Kadınlarının Enternasyonalist Mücadelesi” diyerek bitirdi.

 

İkinci panelist olan yazar-pedagog Metin Ayçiçek ise, kadın ve çocuk psikolojisi üzerine konuştu. Konuşmasında, kadınlar üzerindeki psikolojik ve fiziksel rahatsızlıkları anlattı. Ayçiçek, kadının bugünkü mevcut duruma nasıl geldiğini, tarihsel kısa bir özetle tekrar hatırlattı. “Özgürlük ve mücadele günü olarak adlandırıyorsak bugünü, acaba evlerimizde tek tek hangimiz ilişkilerimize, kız çocuğumuza, eşimize karşı, davranışlarımızı gözden geçiriyor muyuz? Kendine gördüğü hakkı onlara da reva görüyor muyuz erkekler olarak? ”diye soran  Ayçiçek, erkeklerin kurtuluşununda kadınların kurtuluşundan bağımsız olmadığını, söyleyerek; “erkekler olarak sizden yardım istiyoruz, erkeklerin de kurtuluşa ihtiyaçları var” diye çağrıda bulundu.

Son konuşmacı GGD’den (Belediye Sağlık Ocağı)Betty Salver ise, Den Haag şehrinde Türkiyeli genç kadınlar içinde yaptığı araştırmalar sonucunda, elde ettiği istatistiki bilgileri sundu ve görüşmeler yaptığı genç kızların çelişkilerini sıraladı. Sosyal çevre ve dedikodulardan dolayı genç kızların erkeklerle normal arkadaşlık bile yapamadıklarını, eğer evlenmeye karar verirlerse ancak o zaman aileleriyle erkek arkadaşlarını tanıştırdıklarını söyledi. Ayrıca Mutsuz olan kızların daha çok surunu aileyle olan zayıf ilişkileridir belirlemesini de yaptı. Konuşmacılara katkılarından dolayı verilen çiçekler eşliğinde panel sonlandırıldı.

 

Panelin ardından yazar/şair İbrahim Eroğlu şiirler okudu. Okunan şiirlerin ardından Grup Türkü Dem sahne aldı. Kitleyi türküleriyle coşturan Grup Türküdem’den sonra yerini sahnede davul-zurna aldı. Yaklaşık yüz kişinin katılım gösterdiği şölen, çekilen coşkulu halaylarlarla sonlandı.

 

Amsterdam’da Meşaleli Yürüyüş

8 Mart’ın 100. Yılı olması vesilesiyle yapılan çeşitli eylemliliklerden biri de Amsterdam’da yürüyüşle gerçekleştirildi. 8 Mart 2011 Salı akşamı Aralarında Kadınların Kurtuluşu Hareketi’nin de olduğu, çeşitli devrimci-demokrat kadın örgütleri saat 18:00’ da Amsterdam Dam Meydanı’nda toplandılar. Yapılan konuşmaların ardından 18:30’da yürüyüşe geçildi. Taşınan pankartlar, dövizler ve bayraklarla oldukça coşkulu bir yürüyüştü. Yeni Kadın bildirisinin yoğun dağıtıldığı ve  ATİK, YENİ KADIN bayraklarının da taşındığı, renga renk olan kortejlerin, çevrede belli bir ilgi yarattığı gözle görülüyordu. Yerli ve göçmen kadın örgütlerinin birlikte yaptığı bu yürüyüş oldukça önemliydi. 200 kişinin katıldğı ve sık sık, “Enternasyonal Dayanışma”, “Dikta Rejimlere Son”,  “Kadına Özgürlük” sloganları atan kitle, yürüşüyün ardından salon organizasyonu ile etkinliğine devam etti.