Anasayfa , Avrupa , Binlerce Kişi Dersim Festivalinde Buluştu

Binlerce Kişi Dersim Festivalinde Buluştu

RÜSSELSHEİM | 18 – 06 – 2010 | Haziranın 11 ve 12’sinde, Almanya’nın Rüsselsheim kentinde bir araya gelen binlerce kişi, Dersim’de yapılan devlet baskılarına karşı, kardeşliği, mücadeleyi ve barışı haykırdı. Dersim’de yapılan barajlara, çevre katliamlarına, Kürt ulusuna yönelik baskılara karşı birlik çağrılarını yapıldığı festival iki gün sürdü. İlk gün yapılan paneller serisi ile başlayan festivalin ikinci günü ise kültürel programlara ve konuşmalara ayrılmıştı.

İki panelin organize edildiği festivalin birinci gününde, Alevilik ve Kızılbaşlık, Dersim soykırımı, yerel yönetimler, Barajlar ve son siyasi gelişmeler tartışıldı. İlk gün yapılan panel’in konukları arasında, kapatılan DTP eşbaşkanı ve siyasi yasaklı Ahmet Türk, Dersim belediye Başkanı Edibe Şahin ve BDP milletvekili Şerafettin Halis de vardı. Yapılan tartışmalarda, Dersim katliamından bu yana devlet politikalarında bir değişikliğin olmadığı, imha ve inkar politikasının devam ettiğini, bunun yanında barajlar yapılarak Dersim’in ortadan kaldırılmak istendiği belirtildi. Son günlerde gençlerin uyuşturucuya bulaştırılması ve tecavüz olaylarının artmasının arkasında devlet politikasının olduğu vurgulandı.

Ahmet Türk konuşmasında devletin zihniyet devrimi yaşaması gerektiğini vurgularken, askeri operasyonları dile getiren Dersim milletvekili Şerafettin Halis, hazırlanan son Anayasa paketinin aldatma bir paket olduğunu vurguladı.

Panellerde ayrıca, barajlar ve kültürel miras üzerine görüşler dile getirildi ve başta Hasankeyf olmak üzere Türkiye Kürdistanı’nın kültürel değerlerinin katledildiği dile getirildi.

Ertesi gün yapılan kültürel etkinliğe binlerce kişi katıldı. Ahmet Türk, Şerafettin Halis, Edibe Şahin birer konuşma yaparak festivale katılanları selamladılar. Zazaca konuşmasını yapan Belediye başkanı Edibe Şahin, çocukların cezaevleri yerine oyun alanlarında, okullarda olması gerektiğini vurguladı ve kirli elerin dersimden çekilmesi çağrısında bulundu.

Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF) adına bir konuşma yapan Yönetim Kurulu temsilcisi, Türk devletinin kuruluşundan bugüne kadar imha, inkar ve yok etme politikasına karşın isyan ve direniş geleneğini bugüne taşıyan Dersim halkı tarihte onurlu yerini hep aldığını dile getirdi ve devamında, ‘Bugün Dersim doğası sular altında boğularak yok ediliyor, ormanlar yakılıyor, dağları bombalanıyor, doğa tamamen insansızlaştırılmaya çalışılıyor. Bunun yanında gençler uyuşturucu bağımlısı haline getirilmeye çalışılıyor, kadınlar fuhuşa zorlamak için her türlü zorbalık kullanılıyor, halkın yaşama olanakları elinden alınarak ekonomik olarak zor durumda bıraktırılarak göçe zorlanıyor. Tüm bu sorunlar sadece Dersim halkının sorunları değildir, insanlık değerlerinde nasibini almış herkesin sorunudur, Türkiye halkının sorunudur’ belirlemesinde bulundu.

Türk ulusu için gerçek özgürlüğün, Kürt ulusunun kendi geleceğini özgürce belirleme hakkı tanındığı andan itibaren başlayacağını belirten ATİF temsilcisi, ‘Halkların kardeşliğinin gerçek temeli budur! Dersimin ödediği bedelde tüm ezilenlerin vereceği ortak mücadele ile sonlanacaktır’ dedi. ATİF temsilcisi son olarak; ‘Bugüne kadar Dersim halkı direngen tutumundan dolayı çok bedel ödemiştir ödemeye devam etmektedir. Bu geleneği yükseltilerek devam ettirmek Dersimin yok edilmesine karşı çıkan Dersim halkının yanında yer almaktan geçmektedir. Onursuz ve kimliksiz bir yaşam yerine onurlu yaşamayı seçen Dersim halkının bu haklı duruşunun yanında olmaya devam edeceğiz. ATİF olarak, her milliyetten ve inançtan işçi sınıfının ve emekçilerin özgürlük ve bağımsızlık mücadelelerini sahiplendiğimizi, Özellikle Dersim halkının demokratik taleplerinin kayıtsız-şartsız savunucusu olduğumuzu bu mesaj vesilesiyle bir kez daha altını çizmek istiyoruz. Avrupa’ kıtasında, ileriki süreçlerde örgütlenecek kampanyalar içerisinde yerimizi alacağımızı bilmenizi isteyerek, festival komitesine başarılar diliyor ve yeniden dayanışmacı selamlarımızı iletiyoruz’ dile getirdi.

Şiwan Perwer, Ferhat Tunç, Ali Baran gibi sanatçıların kitleyi coşturan türkülerinin yanın sıra halk oyunları sergilendi, Dersim’den geleneksel oyunlar oynandı.

Bir bahar havasında ve coşkulu geçen festivalde, Partizan, Mezopotamya Yayınevi, KCK, Kürdistan İslami Hareketi, Kürdistan Öğrenciler Birliği, MLKP, Uluslararası Gözaltı Kayıplar Komitesi, Sarmaşık Avrupa, Bruchsal Alevi Kültür Merkezi, Roj TV, Neweda Dêrsim Gazetesi, Kürdistan Doktorlar Birliği, Yeni Özgür Politika Gazetesi, Heyva Sor a Kurdistan ve Özgür Munzur Girişimi enformasyon masaları açtı. Geleneksel değerlerin sergilendiği festivalde Çayan Demirel tarafından hazırlanan ’38 belgeseli de gösterildi.

Alman polisinin provakatif çabaları da gözlerden kaçmadı. Festival alanında adeta genç avına çıkan polis tavrı ve davranışlarıyla festivalin gidişatına gölge düşürmeye çalıştı. Çıkan birtakım olaylardan sonra gençleri gözaltına alan polis, daha sonra gençleri serbest bıraktı.

Gece geç saatlere kadar süren festival yapılan kapanış konuşmasıyla sona erdi.