Home , Avrupa , Paris'te 1 Mayıs coşkuyla kutlandı

Paris'te 1 Mayıs coşkuyla kutlandı

1mayis2009paris2PARİS | 04 – 05 – 2009 | İşçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs bütün dünyada olduğu gibi Fransa’da da kutlandı. 284 yerde yapılan yürüyüşlerden biri başkent Paris’te idi. 1 miliyon 200 bin civarında katılımın sağlandığı Fransa genelinde görünen artış, Paris için de geçerliydi. 2008 1 Mayıs’ında yaklaşık 40 bin kişinin katıldığı Paris’teki etkinliğe bu yıl dört kat fazlası, yani 160 bin kişi katıldı.

Uzun yıllardır République meydanında toplanan kitle bu yıl farklı bir yer olarak Denfert Rocherau meydanında toplandı. Alandaki hazırlıklara sabah 10’da başlanan etkinlik mitingle, dolayısıyla konuşmalar ve halaylarla devam etti. Ardından Bastille meydanına doğru kortejler halinde yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca sıkça işçi sınıfının ve tüm emekçilerin birliğini, dayanışmasını ve mücadelesini içeren sloganlar atıldı. Son yıllarda ivme kazanarak devam eden ve emekçilerin kan ve can pahasına kazandıkları hakları gaspeden emperyalist kapitalizmin baskı ve zulüm yasalarını kınayan sloganlar da duyuldu. Emperyalist burjuvazinin gerici yasaları sokakta haykıran kitlelerin sloganlarıyla teşhir edildi. Özellikle eğitim alanında daha çok Sarkozy ve Eğitim Bakanı Valérie Pecresse’in ismi ile anılan, ancak esasta tekelci burjuvazinin ihtiyacı doğrultusunda çıkarılan ve henüz öngörülen anti-demokratik yasalar protesto edildi.

Türkiyeli emekçiler ve örgütler de alanda yerlerini aldılar. Eylem birliği temelinde hareket eden Türkiyeli kurumlar, miting alanında 1 Mayıs şehitleri şahsında tüm devrim şehitleri için yapılan saygı duruşuyla etkinliklerine başladılar. Miting, hazırlanan ortak metnin okunmasının ardından çekilen halaylarla coşkulu bir şekilde devam etti. Akabinde her kurum kendi kortejini oluşturarak pankartlarıyla yürüyüşe geçtiler. Kitle, günün anlam ve önemi ile ilgili sloganlar attı. Kurumların gündemle ilgili kaleme aldıkları bildiriler okundu.