Anasayfa , Avrupa , Augsburg'ta 250 Mülteci Açlık Grevine Başladı

Augsburg'ta 250 Mülteci Açlık Grevine Başladı

AUGSBURG | 01 – 12 – 2010 | Almanya’nın Bayern Eyaleti’nin çeşitli iltica yurtlarında kalan 250’ye yakın mülteci ortak açlık grevine başladı. “Daha iyi koşullarda, insanca muamele görmek istiyoruz” diyen ve aralarında Kürtlerinde olduğu mültecilere birçok insan hakları kuruluşu destek veriyor.

“Hijyenik değil, her yerde fareler var, en az 7 metrekarelik odalar verilsin, karneyle yiyecek istemiyoruz, serbestçe dolaşmalıyız, özel eşyalarımızın bulunduğu dolaplar kilitlensin”… Almanya’nın Augsburg kentinde açlık grevine başlayan mültecilerin taleplerinden sadece birkaçı. Sayıları 250’ye varan mülteciler, taleplerinin yerine getirilene kadar eylemlerini sürdürmekte kararlılar.

Özellikle de Bayern Eyaleti’nin Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU)’lu Sosyal İşler Bakanı Christine Haderthauer’e seslenen mülteciler, insani koşullarda hayatlarını sürdürmek istediklerine dikkat çekiyorlar. Mültecilerin Almanya’ya gelir gelmez hayal kırıklığına uğradığını söyleyen Bayern Mülteci Konseyi yetkilisi Stefan Klingbeil ise bakan Haderthauer’in mültecilerin durumuna sessiz kaldığını söyledi.

SAYI 300’E ÇIKABİLİR

Bakanı mültecilere destek vermesi için Augsburg’a davet eden Klingbeil “Hükümetin mülteciler için ne yapacakları ortada. Şimdiye kadar çeşitli sözler ve açıklamalar yapıldı, ancak hiç biri yerine getirilmedi” şeklinde konuştu.

Bayern Kızıl Haç görevlileri ise düzenli olarak mültecilerin sağlık durumlarını gözden geçiriyor. Başta kaldıkları yurtların yaşam koşullarının düzeltilmesi olmak üzere seyahat özgürlüğü, yemek karnesi yerine para gibi taleplerin yerine getirilmemesi halinde açlık grevine giren mülteci sayısının 300’ye çıkacağı belirtildi.

Aralarında Kürtlerin de bulunduğu mülteciler; Irak, Afganistan, Somali gibi değişik ülkelerden gelenlerden oluşuyor. Uzun yıllardır mültecilerin uğrak yeri olan Bayern Eyaleti, bir süredir mülteciler yüzünden gündemde.

Geçtiğimiz ay eyaletin başkenti Münih kentinde iltica başvurusu yapan yaklaşık 100 kişilik bir grup mülteci, sağlığa uygun olmayan konteynırlara yerleştirilmişti. Çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu mültecilere son kullanma tarihi 10 ay önce geçmiş gıda maddeleri verilmişti. Olayın skandal olduğuna dikkat çeken muhalefet eyaletin sosyal işleri bakanını istifa etmeye çağırmıştı.(anf)