Home , Avrupa , Berlin’de 13. Sonbahar Yürüyüşü Gerçekleştirildi

Berlin’de 13. Sonbahar Yürüyüşü Gerçekleştirildi

herbstdemoBERLİN |03-10-2016| 13 yıldır aralıksız olarak gerçekleştirilen Sonbahar yürüyüşü bu yıl Berlin’in Rosa Luxemburg meydanında yapılan bir mitingle başladı. Miting sonrası yapılan yürüyüş ve ardından kapanış mitingi gerçekleştirildi. Sonbahar yürüyüşleri, işçi ve emekçiler tarafından yıllardır yapılan Pazartesi mitinglerinin yıllık finali olarak adlandırılıyor.

Yürüyüş ve mitinglere işçi ve emekçilerin yanı sıra, kadın ve gençlik kurumları, göçmen kurumlar, çevre sendikası gibi kurumların aktivistleri ve temsilcileri katıldı. Protestoların yürüyüş rotası sırasında konuşmacılar yayalar tarafından alkışlar yükeldi ve ilgi topladı.

herbstdemo_13Tarihi ‚Karl-Liebknecht-Haus‘ önünde yapılan mitinglerde Alman hükümetinin emek cephesine yönelik saldırıları dile getirilirken, Schröder döneminde getirilen Hartz 4 yasasının kaldırılması gerektiğini belirtildi. 12 yılldır Almanya’da yükselen fakirlik, perpektifsizlik ile Hartz 4 yasalarının işçi ve emekçiler üzerinde ki etkileri dillendirildi. VW işçileride söz alarak işkollarında yaşanan sorunları anlatıllar ve Hartz 4 yasasının kendilerini de etkilediğini ve ortak mücadelenin önemini ortaya koydular.

Yapılan mtinge mülteciler de katılım gösterdi. mülteci grubu bir konuşma yaparak sorunlarını dile getiridiler ve dayanışma çağrısını yinelediler.herbst_demo13
Kapanış mitingi sırasında ATİF, Çevre Sendikası, MLPD, REBELL, Mülteciler adına, Duisburg Demir çelik işçileri adına, Courage Kadın Kurumu ve Linke Forum adına konuşmalar gerçekleştirildi.

ATİF adına yapılan konuşmada dayanışmanı önemine dikkat çekildi ve işçi ve emekçilerin mücadelesini selamladıklarını belirrti. 129 a/ba yasasına vurgu yapan ATİF temsilcisi, tutsak devrimcilerden selam getirdiğini belirtti ve Alman devletinin baskısına karşı boyun eğmediklerini, devrimcilerin Alman devletini yargıladıklarını dile getirdi. Türk devletinin faşist baskılarını arttırdığını ve muhalif medya araçlarının kapatıldığını dile getiren ATİF temsilcisi, Türkiye’de faşizme karşı mücadele yürüten antifaşist, devrimci ve yurtsever güçlerle dayanışma çağrısı yaptı. Temsilci aynı zamanda seçim kongresinin çağrısını yineleyerek herkesi ertesi gün yapılacak seçim kongresine çağırdı.herbstdemo

Mültecilerle birlikte sahneye çıkan Monika Gärtner-Engel, Suriye’de süren emperyalist savaş ve özellikle Halep’te ki son durum hakkında bilgiler verdi. Halep kentinde 4 hastanenenin daha bombalandığını belirten Engel, sağlık hizmetlerinin büyük ölçüde yapılamadığını vurguladı. Emperyalist bir savaşın sonuçları bağlamında insanlarının hayatlarının yokedildiğini dile getiren Monika Gärtner-Engel, hayatlarını kaybedenlerini anmak için bir dakikalık saygı duruşu çağrısı yaptı.

13. Sonbahar yürüyüşü yapılan konuşmalarından ardından atılan sloganlar eşliğinde son buldu.