Home , Avrupa , “Bankalara Değil, Eğitime Yatırım!”

“Bankalara Değil, Eğitime Yatırım!”

kolndemo_17_6ALMANYA  | 17 – 06 – 2009 | Haftalardır hazırlıkları yapılan Eğitim grevi bugün gerçekleşti. Almanya genelinde 150.000’e yakın  lise, meslek, meslek yüksekokul  ve üniversite öğrencileri daha iyi bir eğitim ve eğitimde fırsat eşitliği için sokaklara çıktı.

‘Bankalara Değil, Eğitime Yatırım Yapılsın!’ parolası ile sokaklara çıkan binlerce öğrenci, ekonomik kriz vasıtasıyla bankalara aktarılan vergilerin eğitime aktarılması gerektiğini haykırdılar.

15-19 Haziran’ın gençlik örgütleri ve öğrenci temsilciliklerince ‘Daha Kaliteli Bir Eğitim İçin Eylem Haftası’ olarak deklere etmelerinden bu yana, ülke genelinde 70den fazla şehirde çeşitli eylemlilikler düzenlendi. Mainz’de meclis binasının da işgal edildiği eylemlilikler çerçevesinde, seminerler, tartışma forumları ve çeşitli sokak eylemlilikleri organize edildi. Eylem haftasının ikinci günü ise işgal, blokajlara sahne oldu. Eğitim sisteminde daha fazla demokratik katılımcılık hakkı talep edilen eylemliliklerin Cuma gününe kadar sümesi bekleniyor. Eylem haftasının 4.günü ise sivil itaatsizlik günü.

Eylem haftasının en önemli günü ise 17 Haziran oldu, zira bugünde ülke Bild0058genelinde dersler boykot edilerek, eğitim sisteminde ki kar amaçlı yürütülen politikalar teşhir etmek için yürüyüşler düzenlendi.

Eylemlerin Ağırlık Noktası Büyük Şehirler Oldu

Almanya’nın başkenti Berlin’de 15.000 kişi yürüyüşe katılım sağladı. Yine bir o kadar öğrenci de  ülkenin Kuzey-Ren Westfalya ve Aşağı Saksonya eyaletlerinde sokaklara çıkarak dersleri boykot ederek eğitim ve öğrenim koşullarının iyileştirilmesi çağrısında bulundular.  Önceki gün Berlin Hür Üniversitesi başkanlık makamı basılarak işgal edilmişti.

bildungsstreik_berlinAlmanya’nın büyük metropollerinden Hamburg, München ve Stuttgart kentlerinde de, pazartesi gününden itibaren devam eden “Eğitim Grevi Eylem Haftası’ bugün en üst noktasına ulaştı. Hamburg’da sokaklara çıkan yüzlerce öğrenci, daha fazla katılımcılık taleplerini haykırdılar.

Köln’de biraraya gelen 8 bin civarında öğrenci üç koldan yürüyüşe başlayarak, şehrin merkezi yerlerinden olan Zülpicher Platz da birleşti. Üniversite ve liselerden kent merkezine akan öğrenciler, iyileştirilmiş eğitim sistemi taleplerini dile getirdiler.

Almanya’nın Hessen bölgesinde de binlerce öğrenci sokaklardaydı. Wiesbaden’de 2500 öğrenci ana istasyondan eyalet meclisine kadar yürüdü. Lise eğitiminin kısaltılmasına tepki gösteren öğrenciler, özgür okul seçimi, sınıflarda daha az sayıda öğrenci ve ülke genelinde öğrenim harçlarının kaldırılması taleplerini haykırdılar.

Yüzlerce öğrencinin sokaklara çıktığı bir başka kent ise Frankfurt’du. Üç bildungsstreik_ffmkoldan başlanan yürüyüş sabahın erken saatlerinde başladı. Belirli okullarda greve çağrı yapan öğrenciler, Frankfurt Meslek Yüksek Okulu öğrencileri birleştikten sonra, Offenbach’dan gelenlerle birleşip Römer meydanına doğru harekete geçtiler. Öğrencilerin bankalar caddesinde ‘Bankaların iktidarını kıralım!’ sloganları dikkatleri çekti. Öğrenciler ve çeşitli kurumlar adına yapılan konuşmalarda, eğitime daha fazla maddi kaynak aktarımının sağlanması talep edildi.

2.000 öğrencinin katıldığı Darmstadt ve Bansheim kentlerinde ki eğitim grevi yürüyüşünde öğrenciler, eğitim sisteminde ki psikolojik baskılara karşı seslerini yükselttiler. Darmsatadt teknik üniversitesinde başlayan, yürüyüşe Asta’da destek verdi.

Kassel’de ise 1500’ün üzerinde öğrenci eylemlere katıldı. ‘Adil bir Eğitim İçin’ Kuzey Hessen Platformu tarafından organize edilen etkinlik, Üniversite’den başladı ve şehir merkezine kadar sürdürüldü. Burada yapılan konuşmalarda Hessen çapında ki kötü eğitim koşullarına değinilerek, üç katogorili eğitim sisteminin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı. Master ve Bachelor eğitim modelinin kaldırılması gerektiğini belirten konuşmacılar, kamu okullarına daha fazla kaynak aktarılması gerektiğine dikkat çektiler.

Ülke çapında yapılan gösterilerde, iktidar partisi CDU tarafından yönetilen eyaletlerde ise öğrenim harçlarına, yeni yüksek öğrenim sistemi içinde borçlandırmalara ve yeni not sistemine yönelik tepkiler de dillendirildi.

Eğitim Grevi’ni Sendikalar ve DKÖ’ler Destekledi

Alman Sendikalar Birliği DGB bir açıklama yaparak eyalet ve belediye yönetimlerinin, en temel nokta olan eğitim problemini görmezden gelmemeleri gerektiğini vurguladı. DGB başkan yardımcısı Ingrid Sehrbrock tarafından yapılan açıklamada, ‘Eğitim Grevi en temel sorunu karşımıza çıkardı. Alman Eğitim Sistemi, dünyada öğrenciler arasındaki elemeyi en üst seviyede gerçekleştiriyor’ beliremesinde bulunarak, ‘ esas sorun, sosyal olarak eşit ve daha verimli bir sistem nasıl olması gerekiyor’ dedi.

Aralarında Yeni Demokratik Gençlik (YDG)’in de bulunduğu bir çok yerli ve göçmen politik gençlik örgütlerince organize edilen Eğitim Grevi’ne destekler gecikmedi. 19 Haziran’a kadar sürecek grev haftasına, üniversite öğrenci temsilciliklerinin (Asta) yanı sıra Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW), Kamu Hizmetliler Sendikası (Ver.di), Alman Sendikalar Birliği (DGB) Gençliği, çeşitli siyasi partiler ve ATİK-Yeni Kadın da destek verdi.

Eğitim Bakanı Taleplerin Eskidiğini İdda Etti

Özellikle son süreçte daha fazla geliştirilen neoliberal politikalar çerçevesinde,kapitalist kar hırsına kurban edilen gençlerin eğitim hakkı için seslerini yükseltmeleri, eğitimden sorumlu ve muhafazakar hrıstiyan demokrat parti’den (CDU) bakan Anette Schavan ise, grevde belirtilen birçok talebe ise anlayış göstermiyor ve modasının geçtiğini idda ediyor. Belirtilen taleplerin kısmi olarak yerinde olduğuna değinen bakan, bazı taleplerin ise alternatifsiz olduğunu idda etii. Bologna sürecini örnek olarak gösteren Schwan, ‘Master ve Bologna diplomalarının kaldırılmasını isteyenler unutuyorlar ki, Almanya Avrupa Eğitim sisteminin bir parçasıdır’ belirlemesinde bulundu.

Ancak bakan’ın gözden kaçırdığı yada saptırdığı konu ise, sokaklara çıkan öğrencilerin büyük bir kısmının taleplerinin lise eğitim sistemine ilişkin olduğu idi. Bakan’ın açıklamaları bununla kalmadı. Temmuz ayı içerisinde bir konferans düzenleneceğini belirten Anette Schawan, eğitim sisteminde düzenlemelerin şart olduğunu dile getirerek bir anlamda haykırılan taleplere kulakların artık tıkıyamayacaklarını göstermiş oldu.