Anasayfa , Avrupa , Belçika ticaret anlaşması CETA’yı imzalamıyor

Belçika ticaret anlaşması CETA’yı imzalamıyor

ap

Belçika, Valon Bölge Hükümeti’nin karşı çıktığı, AB ile Kanada arasında kararlaştırılan ticaret anlaşmasını imzalayamayacağını açıkladı. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise iyimserliğini koruyor.

AB ile Kanada arasında kararlaştırılan, Belçika’nın Valon Bölge Parlamentosu’nun karşı çıktığı, Kapsamlı Ekonomi ve Ticaret Anlaşması’nın (CETA) geleceği tehlikeye girdi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk hafta sonunda yaptığı açıklamada Belçika’ya anlaşma ile ilgili karar vermesi için pazartesi akşamına kadar süre tanımıştı. Belçika Başbakanı Charles Michel bugün bölgesel liderlerle yaptığı görüşmenin ardından Valonların CETA’ya karşı tavırlarının sürdüğünü belirterek, “CETA”yı imzalayabilecek durumda değiliz” açıklamasını yaptı.

Valonlar geri adım atmadı  

Belçika’nın Valon Bölge Parlamentosu Başkanı Andre Antoine RTL Televizyonu’na yaptığı açıklamada, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’un hafta sonu kendilerine pazartesi akşamına kadar süre tanımını eleştirerek “Böyle bir ültimatoma saygı duyulması beklenemez. Ültimatom ve tehditler demokrasinin bir parçası değildir” dedi. Antoine, CETA müzakereleri için yıl sonuna kadar süreye ihtiyaç olduğunu söyleyerek, anlaşma metninde çok büyük karışıklıklar bulunduğunu belirtti.

Tusk umutlu

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise iyimser bir tutum benimseyerek, Belçika’nın itirazına karşın CETA konusunda perşembe günü bir AB zirvesinin yapılmasının mümkün olduğunu söyledi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau  ile bir telefon görüşmesi yapan Tusk, Twitter’dan yayınladığı mesajında „Hala zaman var“ dedi. Tusk mesajında, „Tüm tarafları bir çözüm bulmaya çağırıyoruz“ ifadelerini kullandı.

belcika-1

Kanada Ticaret Bakanı Chrystia Freeland geçen hafta Valon bölge hükümetiyle müzakerelerde ilerleme sağlanamaması nedeniyle öfkelenerek görüşmelerin sona erdiğini söylemişti. Freeland yaptığı açıklamada, “Kanada ile benzer görüşlere sahip olmasına rağmen AB şu anda Kanada ile uzlaşma sağlayacak kapasitede değil” şeklinde konuşmuştu.

AB yeni öneriler sundu

AB Komisyonu pazar günü Valon Bölge Hükümeti’ne, anlaşma ile ilgili kaygılarını ortadan kaldırmak amacıyla yeni öneriler sundu. İşsizlik oranının yüksek olduğu Valon Bölgesi’nde Valonlar, Kanada ile imzalanacak anlaşmanın tarım açısından dezavantajları beraberinde getireceği, hizmet sektöründeki standartların ve tüketiciyi koruyan uygulamaların azalacağı kaygısını taşıyor. Belçika beş federal yönetimin desteği olmadan anlaşmaya onay veremiyor.

AB ile Kanada arasında anlaşmanın perşembe günü Brüksel’de düzenlenecek törenle imzalanması planlanıyor. Valonların onay vermemesi halinde, imza töreninin iptal edilmesi bekleniyor.(DW)