Home , Haberler , BDP: ‘Halkın Üzerinden Elinizi Çekin’

BDP: ‘Halkın Üzerinden Elinizi Çekin’

TÜRKİYE | 30 – 04 – 2011 | Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Erdoğan’a seslenerek derhal askeri ve siyasi operasyonları durdurmasını istedi. Son dönemlerde Süriye’ye nasihat veren Erdoğan’a BDP’nin yanıtı ‘akıl vereceğine, önce kendi evinin içine baksın’ oldu.

CHP ve MHP ile aynı safta olan biz değiliz

BDP Genel Merkezi’nin yaptığı açıklamada BDP’nin CHP ve MHP’yle aynı olarak değerlendiren Erdoğan’ı sert eleştirdi. Asıl aynı safta olanların kendileri olduğunu söyleyen BDP ‘Milliyetçilikte, ırkçılıkta, savaş çığırtkanlığında birbiriyle yarışa girenlerin, aynı safı tutanların, barış ve demokrasi mücadelesinde bedel ödeyen,  milyonların umudu olan Barış ve Demokrasi Partisi’nin durduğu yeri tarif etmeye hakkı da yoktur, haddi de.’ dedi.

BDP açıklamasında AKP, CHP ve MHP arasında bazı siyasi çıkar çelişkileri yaşansa da, Kürtlerin mücadelesini uygulanan baskı ve şiddetlerde ortak tavır sergilediklerinin de altını çizdi.

Erdoğan önce kendi evinin içine baksın

Erdoğan son dönemlerde diktatör Suriye yönetimine „Halkın taleplerine kulak verin. Sivillerin üzerine silah doğrultmayın“ gibi çağrılar yapması da BDP tarafından eleştirildi. Ortadoğudaki halk diktatörlerine benzeyen yönlerine vurgu yapan BDP, ‘Halkın çözüm taleplerini dile getirmek için kurduğu demokratik çözüm çadırlarının gece yarıları baskınlarla yerle bir edildiği ülke Suriye değil Türkiye’dir. Sivil itaatsizlik eylemi yapan halkın üzerine ateş açılan yer Şam sokakları değil, Diyarbakır sokaklarıdır. Daha geçen hafta bir gencimizi şehit verdik.’ dedi.

Bismildeki eylemlerde gaz bombası sonucu kalp krizi geçiren Kazım Şekerin ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileyen BDP, insanların katledilmesine ve yüzlerce insan’ın yaralanmasına ilişkin şunları söyledi: ‘Sokaklar adeta işkence alanlarına dönüştürülmüş durumda. Bugüne kadar 700’e yakın kişi gözaltına alındı, 100’ü aşkın kişi ise tutuklandı. Nerede çözüm konuşuluyorsa, nerede çözüm talepleri dile getiriliyorsa AKP Hükümeti, orayı yıktırıyor, dağıttırıyor. Bütün bunlar da gösteriyor ki, AKP’nin durduğu yer; çözümsüzlük noktasıdır, milliyetçiliktir, barış karşıtlığıdır.

Biz Barış istiyoruz, AKP kan ve şiddetle bastırmayı istiyor

‘Bizim safımız bellidir. Biz halkımızla saf tutuyoruz. Biz halkımızın barış istemleriyle, çözüm çadırlarıyla, barış hutbeleriyle, barış dualarıyla saf tutuyoruz’ diyen BDP, son süreçte AKP’nin çözüm çadırlarına yaptığı baskınlar, arttırdığı operasyonlar ve gözaltılarını da protesto etti.

Fotoğraf çok açık ve nettir. Bir yanda barış ve çözüm isteyen milyonlar, diğer yanda ise bunu kanla, şiddetle bastırmaya çalışan despotik bir AKP iktidarı bulunmaktadır’ sözlerine yer verilen açıklamada, AKP’nin BDP’yi silah tüccarlarıyle birlikte olmakla suçlamasına şöyle yanıt verdi: ‘En büyük silah tüccarı siz değil misiniz? Sadece son iki yılda 1,25 milyar dolarlık silah alımı yapan, Türkiye’nin kaynaklarını Alman ve İsrail savunma sanayiisine aktaran, savaş baronlarını, silah tüccarlarını besleyen bizzat AKP Hükümeti’nin kendisi değil midir? Bu silahlar Kürt coğrafyasında halka karşı kullanılmıyor mu?

Açıklamada son olarak Erdoğan’a halka hesap verme çağrısı yapan BDP, şu sözlere yer verdi: ‘Başbakan’ı 70 milyonun önünde dürüstçe bu soruları yanıtlamaya çağırıyoruz ve seçimler öncesi ortamı geren, tahrip eden AKP Hükümeti’ni uyarıyoruz: Askeri ve siyasi operasyonları durdurun, halkın üzerinden elinizi çekin.’