Home , Avrupa , Basel’de Yoğun Katılımlı Panel

Basel’de Yoğun Katılımlı Panel

BASEL | 01 – 12 – 2010 | İsvicre nin Basel şehrinde Kasım ayında Alevi Kültür Merkezinin organize ettiği “12 Eylül referandumu sonrası aleviler ve sol” adı altında bir panel yapıldı. 500 kişinin katıldığı panele açılışın ardından kısa müzik dinletisi ile start verildi.

Dernek başkanın yaptığı açıliş konuşması ve demokarsi mucadelesınde yaşamların kayıb edenler için bir dakkalık saygı duruşundan sonra panelistler tanıtılarak devam etti.

Birinci Panelistelerden gazeteçi ve alevi kurumu merkez yürütme kurulunda TURAN ESER bizler herkesin içinde yer aldığı bir anaysadan yanayız kürtlerin,turklerin,alevilerin,müslümanların,gayri müslümlerin,ve eşcinseleride kapsayacak şekilde olması. Bugüne kadar solcuların birlikte yürümeyi başaramadılar bundandırki türkiyeiçinde bulunduğu duruma geldi AKP nin sürekli türban ve özgürlükten basederken günlük birbucuk dolara çalışan kadını görmemezlikten geliyor.bitirirkende seçimlerde üstükapalı bir şekilde CHP gösterdi

İkinci panelist BDP Miletvekili ŞERAFETİN HALİS ise kasım ayında idam edilen seyitrıza ve akadaşlarını anarak söylerine başladı salonda yoğun alışla karşılık buldu .bugün akp şımrak bir cocuğa benzeterek bunuda aldığı % 47 lik oyla ardında seçtiği cuhmurbaşkanı,referandum sonuçları ile denvam etiler. Bizim cemevleri resmi ibadet merkezleri olsun önergemize karşılık olarak müslümanların ibadet yeri mescitlerdir diye yanıt verdi cami kelimesini kulmadılar çünkü çok tepkilere neden oluyor devamla KCK davasına vurgu yaptı başta gözaltıların huksuz olduğu akabetinde 18 ay sonra mahkemeye çıkarılması ise başlı başına bir sıkandaldır.anadilde savunma hakı verilmediği 30 sene önce mehdi zana kürtçe savunma yapıtğında anlaşılmayan sözler bugün ise bilinmeyen bir dil enazında o günde bu gününe gelişme olduğunu sözlerden dile geçildiği devamla 90 yıldır tek tipçilik tekrarlanıyor chp de ise gelen mesajların umut veriçi olmadığı bizim esasında gövenmemiz gereken gücün kendi özgücümüz ve sosyalistlerin dinamik güçlerin olmasıdır diye noktaladı.

Üçünçü panelist ise ÖDP genel başkanı ALPER TAŞ türkiyenin mevcut durumunu tahlil ederken şunları sıraladı chp (kemalizin) kurduğu develt yok akp nin kurduğu devlet var artık. Yaptığı anayasa değişikliği ile kendi yargısını kurmuştur devamla seçimlerde üstü kapalıve usta bir kıvraklıkla bugünki ılımlı chp yi gösterdi.söylediklerine kendiside inanmamış olacakki sörekli daha zamanım varmı zamanım doldumu? Bir iki espiri ile bitirdi onun konuşmaları dinleyicler tarafın çok tepki ile karşılık buldu . onun konuşma soresinin dolup dolmadığı önemli değil esasında onum midayatını çoktan dolmuş olması ama gel görki bunun farkın da değildi.

Dördüncü konuşmacı EMEP genel başkan yardımcısı ENDER İMREK ise akp nin her cehpede acılım yaptığı ama hepsinin de fiyasko olduğu demogojiden öteye Bir şey olmadığı

avrupadaki alevilerin verdikleri mucadele emeğe saygı değer bir tutumdur yine var olan alevi

sorunları karşısında tavırları bizim için önem arzediyor bizde buna destek olaçağız devamla chp nin tutmunu değerlendirirken anayasa değişikliği söz konusu olduğunda 26 madede 2sini haric diğerlerini onaylaraz ama akp bunun kabul etmedi bugünki chp de bir değişikliğinin olmadığı . İşçi ve emek hareketine dayanmayan güçüte çok Bir şey beklememek gerektiğnin altını cizdi

Beşinci konuşmacı AABF genel başkanı TURGUT ÖKER avrupadaki alevi hareketi deniz leri,mahirlerin,İBOların mucadelsi üzerinde güçlenmiştir turkiyede akp bir yezidilik kurmak istediğini halen alevi inanc merkezlerine çümbüş evi deme cöretnide. burada tüm sol bir araya geliyorda türkiyede neden sol bir araya gelmesin bunun zemini var devamla chp adres gösterildi seçimlerde.

İşçi köylü gazetesi okurlarında soru yağmuru

panelin ikinci bölümüden ise salonda bulunan kurumlara söz hakı verilmedi sadece soru sormak istiyenlere söz verildi 16 kişi soru sordu bunlarda ezici çoğunluk İşçi kölü gazetesi ve devrimci demokarasi okurları olması dikat çekmekle kalmadı düzen partilerini aders gösterenlere hem ders verdiler hemde kemalizimi kavramayanlar kemalizimin iç yüzünü bir kez daha sordukları soro ve yorumları ile çüzümün anağtarı kaypakkaya cılıkta olduğunu söylediler.

Panel sorulan sorulara diplomatik ve kıvrak cevaplarla geçiştirildi hata çoğu sorulara cevap verilmeden bitiridi