Anasayfa , Haberler , Barış Elçileri Zorla Mahkemeye Getirelecek

Barış Elçileri Zorla Mahkemeye Getirelecek

DİYARBAKIR | 24 – 06 – 2010 | Kandil ve Maxmur’dan gelen Demokratik Çözüm ve Barış Grubu üyesi 13 kişinin Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşması başladı. Mahkeme 9 kişi hakkında “Zorla getirilme” kararı vererek, duruşmayı 25 Kasım’a erteledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine 19 Ekim 2009’da Kürt sorununda demokratik ve barışçıl çözüm için Türkiye giriş yapan 4’ü çocuk 34 barış grubu üyesinden 17’sinin yargılanmasına geçen hafta başlanmıştı. Bunlardan 10’u tutuklanmış, 3’ü hakkında gıyabi tutuklama emri çıkarılmıştı.

Bugün de Diyarbakır’da açılan 5 ayrı davada, 28 kişi hakkında 338 yıldan 610 yıla varan hapis cezaları istenen Barış Grubu üyesi 13 kişi hakkında “Örgüt üyeliği” ve “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşması başladı. Duruşmaya başka bir davadan tutuklu bulunan Kandil Barış Grubu Sözcüsü M. Şerif Gençdal katılırken, diğer 12 kişi katılmadı. Grup üyelerinin avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, milletvekilleri Ayla Akat Ata, Özdal Üçer, İbrahim Binici’nin yanı sıra Türkiye Barış Meclisi üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri de izledi.

Mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan 9 kişi hakkında “Zorla getirilme” kararı verirken, adreslerine tebligat gönderilmeyen 3 kişiye ise tebligat gönderilmesine karar vererek, duruşmayı 25 Kasım tarihine erteledi.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Adliye binasının etrafı polis bariyerleri ile kapatılırken, Adliye giriş ve çıkışlarında kimlik kontrolü ve üst araması yapıldı. Barış Gruplarına destek vermek için Barış Anneleri İnisiyatifi üyersi çok sayıda kadın ve vatandaş da adliye önünde bekledi. (ANF)