Anasayfa , Avrupa , Bahçe İşçileri için yeni bir toplantı yapıldı

Bahçe İşçileri için yeni bir toplantı yapıldı

tiodbahceiscileriDEN HAAG | 22 – 04 – 2009 | Hollanda’nın Westland bölgesindeki bahçe sektöründe çalışan binlerce işçinin sorunlarına yönelik Türkiyeli işçiler ve Öğrenciler Derneği’nde (TİÖD) bir toplantı gerçekleştirildi. TİÖD ve OKİA kurumlarının ortak çağrısıyla yapılan toplantı, geçtiğimiz dönem TİÖD bünyesinde başlatılan çalışmaların  aksamasının ardından, bu çalışmanın yeniden gündeme alınması ve başlatılması kararının gerekliliğiyle yapıldı.

Toplantıya, bahçe işçilerinin yanı sıra TİÖD, Okia, Domestic Workers temsilcisi, Afrikalı kağıtsız işçiler kurumu,  Hollanda Yeni Komünist Partisi temsilcisi, Amsterdam anti-Globalizm organizasyonu temsilcileri, Den Haag Savaş karşıtı platformu,Temizlik işçileri aktivisti, konuya ilgi duyarak gelen Fas kökenli gönüllü çalışanlar ve Hollanda’nın en kitlesel sendikası olan FNV’in yönetim kurulu üyesi Celil Çoban, Bahçe sektörü bölümü temsilcisi Vries, Kuzey Hollanda temsilcisi Mohammed Dahmani , aktivist Mostapha ve Gerard  Roest katıldılar.

İlk olarak, İspanya’daki bahçe işçilerinin grev ve sonrasında kazanılan haklarının öyküsünü konu alan belgesel film gösterildi. Ardından, katılımcıların Hollanda’daki bahçe işçileri konusundaki tercübelerini aktardığı toplantı, esasen iş koşulları ve ekonomik sıkıntılara yönelik bilgi aktarımı ile devam etti.

Kuzey Amereki’lı bahçe işilerinin mücadelesini konu alan diğer bir belgesel filmin izlenmesyle devam eden  toplantıda, Taşeron firmalar, işçilerin mobilizasyonu ve öz örgütlerin misyonu gibi bir dizi konu ele alındı ve tartışıldı.

3 Saat süren toplantı, katılımcı kurumların komite gibi bir girişime dahil olacaklarını belirtmeleri ardından yapılan görüşmeler sonrasında sonlandırıldı.