Anasayfa , Avrupa , Fransa’da Covid 19’lu Günler

Fransa’da Covid 19’lu Günler

Fransa | 18.03.2020 | İlk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) ile ortaya çıkan Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) dünyanın çeşitli ülkelerinde etkisini arttırarak devam ediyor. Avrupa’da özellikle İtalya’da yaşanan vaka ve ölüm sayıları her gün katlanarak artmaya devam ediyor. İtalya’dan sonra en fazla etkilenen ülkeler ise İspanya ve Fransa olarak görü

lüyor. 16 Mart günü Fransa Devlet Başkanı Macron televizyondan yaptığı açıklama ile virüs ile ilgili yapılacak şeyleri ve alınacak tedbirleri açıkladı. Buna göre, 17 Mart Salı gününden itibaren ülke genelinde zorunlu haller dışında sokağa çıkma yasağı uygulanacağını belirtti.  Zorunlu haller olarak ta; sağlık hizmetlerine ulaşım, hala açık tutulan yerlerde işe gitmek ve mecburi kalınan alışverişler belirtildi. Bununla beraber ülkede devam eden belediye seçimleri sürecinin ikinci turunun da ertelendiği bildirildi.

Macron’un konuşması boyunca dikkat çeken şeylerden birisi sürekli olarak “bir savaşta olduğumuz” vurgusuydu. Çok değil

daha 27 Şubat’ta Napoli’de 35. Fransa-İtalyan zirvesinin sonunda Emmanuel Macron ve İtalyan Konseyi Başkanı Giuseppe Conte bir araya geldiklerinde sakin bir şekilde bu virüsü karşılamaktan bahsederken, İtalya’nın bu sorunu kısa sürede atlatacağını umduğunu söylemişti. Sınırları kapatmayı ve böyle bir önlem almayı ise “gereksiz gördüğünü” söylemişti.

Bugün itibariyle Fransa’da sokağa çıkmak bir izin belgesi ile izne bağlanmış durumda. Buna göre;

  • Evde çalışma müsaadesi olmayanların işe geliş gidişleri,
  • Temel ve mecburi ihtiyaçlar için alışverişe gitmek ancak bu da eve en yakın marketlere olacak şekilde,
  • Sağlıkla ilgili sebepler (Hastane, Klinik, Doktor ve Eczane gibi)
  • Yardım ve bakıma ihtiyacı olan insanlara destek olmak,
  • Oturulan evlere yakın olmak kaydıyla spor vb. egzersizler. Tabii ki toplu olmamak şartıyla.

Bu durumlarda gerekli izin belgesi ile ikametgahlardan çıkış mümkün olmakta. Bunun kontrolü ise İçişleri Bakanı Christophe Castaner’ın yaptığı açıklamayla belirtildi.  Fransa hükümeti bu kontrolleri sağlamak için 100.000 polis ve jandarmayı harekete geçireceğini ifade etti. Ayrıca izin kağıdı olmadan dışarı çıkanlara 35 eurodan 138 euroya kadar çıkan bir ceza verileceği de belirtildi. Şirketlere yönelik borç erteleme, vergi ödemeleri erteleme uygulanacak. Tüm ülkede elektrik ve doğalgaz faturaları da askıya alınmış durumda.

Sokağa Çıkmak Yasak, İşe Gitmek Mecbur!

Uygulanmaya başlayan sokağa çıkma yasağı esas olarak insanların toplu ve kalabalık bir şekilde bir araya gelmelerini engelleyerek virüsün yayılması engelleme olarak açıklanıyor. Ancak yüzlerce işçinin bir arada üretimde olmaları “bir sorun teşkil etmiyor”. İşe geliş gidişleri ile başlayan, çalışma süreleri boyunca bu virüse yakalanma ya da bu virüsü yayma tehlikeleri yok sayılıyor. Ülke de bulunan sendikalar bu konuyu eleştirerek bir an önce düzenlemelerin yapılmasını istiyor. CGT (Genel İş Sendikası) tarafından çıkartılan son bildiride hükümet uyarılırken, “işten geri çekilme hakkı” vurgusu da yapıldı.

Marketler Önünde Kuyruklar

Hemen tüm insanların “böyle bir görüntüyü göreceğimi düşünmüyordum” dediği bir resim görünüyor tüm Fransa’da. Özellikle market, fırın ve eczanelerin önünde yüzlerce metreyi bulan kuyruklar var. Bilinmezliğin etkilediği insanlar belki de ihtiyacından fazlasını alarak diğer insanların elinin boş kalmasına sebebiyet veriyor. Sokağa çıkma yasağının şimdilik on beş günlük olduğunu ve uzayacağını düşünüyor büyük bir kesim. Bu da temel ihtiyaç malzemelerinin stoklanmasına neden olduğundan bazı malzemelerin artık bulunmama tehlikesi baş vermiş durumda.

Sağlık Sektörü Sorunlarla Boğuşuyordu

Yayılan virüsten çok önceleri sağlık sektöründe yaşanan sorunlar fransa gündemini zaten meşgul ediyordu. Çeşitli hastanelerin başhekimleri, çalışma koşulları ve yetersiz materyal yüzünden istifa etmişlerdi. Hastanelerde çalışan personellerin uzun çalışma süreleri yüzünden iş bırakmalarından kaynaklı hastanelerde personel sorunu kronik bir hal almıştı. Tasarruf paketleri yüzünden çok fazla hasta gelmeyen bölümler kapatılmış, yoğun bakım kapasitesi tüm ülkede beş bin kişiye yer verilecek seviyelere çekilmişti. Son bir yıldır çeşitli zamanlarda grevler yaparak bu sorunlara dikkat çekmek isteyen sağlık emekçileri hep bir sessizlikle karşılaşmışlardı. İşte virüs yüzünden hastanelere yığılmaların olduğu bu günlerde hazırlıksız yakalanmak sistemin kar hırsının temel hizmetlerin bile aksamasına sebep olmaya devam ettiğini gösteriyor.

Genel Grev Sekteye Uğradı

Ülke genelinde devam eden ve ana temasını çıkartılmak istenen Emeklilik Yasası’na karşı başlatılan genel grev bu süreçte sokağa çıkma yasağı nedeniyle aksamış oldu. Henüz önlemlerin alınmaya başlandığı günlerde, Covid19 gündemi ile acil toplanan hükümet, bu toplantının sonucunda 49.3 yasasını kullanarak emeklilik yasasının parlamentoya sunulmadan geçirileceğini açıklamıştı. Yoğun tepkilere neden olan bu karar sonrasında sokak eylemleri daha da ısınmıştı. Sokağa çıkma yasağının hemen öncesinde en kitlesel gösteriler virüsün varlığı altında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerinde gerçekleştirilmişti. Bu etkinliklerde ve aynı süreçte yapılan diğer etkinliklerde hükümete karşı öfke sokaklarda haykırılıyordu. Aslında emekçinin gündemi hala sokakta olmak ve haklarımız için mücadele etmekten yana idi ancak virüsün yayılma hızı ve tedavisindeki bilinmezlik işçi, memur ve öğrenci sendikalarının eylemlere ara vermesine neden olmuş durumda.

Güncel Veriler (18/03/2020)

Şu anda Fransa’da virüse yakalanan kişi sayısı 9130 ve bunların içerisinde 931 kişi yoğun bakımda, hayatını kaybedenler ise 264 kişi. Virüse yakalanan ve hayatını kaybedenlerin sayısı her gün artmaya devam ediyor.