Anasayfa , Avrupa , Avusturya’da Suriyeli işkenceci ve Mossad üzerinden Ajan skandalı

Avusturya’da Suriyeli işkenceci ve Mossad üzerinden Ajan skandalı

VİYANA|06.10.2022| Viyana’da mahkemede Suriye “işkence generali” üzerinde Mossad operasyonu, Khaled H. İsrail için Avusturya’da saklanacaktı. İltica prosedürünün bu nedenle manipüle edildiği söyleniyor. Dört eski BVT (Anayasayı koruma polisi) üst düzey ajanı suçlandı.

Viyana/Şam/Rakka – Mossad adına Avusturya gizli servisi operasyonuyla ilgili 80 sayfalık iddianame hazır. Yetel Gazetenin haberine göre, Anayasayı Koruma Dairesi’nin eski başkanının mahkemede ifade vermesi isteniyor. İddiaya göre, Suriye devlet güvenliğinin “işkence generali” olduğu iddia edilen Khaled H.’nin sığınma prosedürünün, onu İsrail dış istihbarat servisi için Avusturya’da saklamak amacıyla manipüle edildiği söyleniyor.

Dört BAT ajanı suçlandı

Eski Federal Anayasayı Koruma ve Terörle Mücadele Dairesi’nden (BVT) dört üst düzey ajanı, Ekonomik İşler ve Yolsuzluktan Sorumlu Cumhuriyet Savcılığı (WKStA) tarafından suçlanıyor. Ne de olsa, eski BVT casusluk patronu Bernhard P., eski BVT departmanı başkanı Martin W. ve diğer iki üst düzey yerli ajan hakkında, günlük gazetenin haberine göre. Buna ek olarak, Federal Göçmenlik ve İltica Dairesi’nden (BFA) bir yetkili rıhtıma düşer. Sanıklar beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

O sırada aktif olan polis ve yargı mensuplarının yarısının da bu süreçte tanık olarak ifade vermesi gerekecek. Bunlar arasında eski kamu güvenliği genel müdürü Konrad Kogler, eski BVT patronu Peter Gridling ve eski adalet generali Christian Pilnacek yer alıyor. Özellikle, “yerel Gazetenin 2019’da ortaya çıkardığı “Beyaz Süt” operasyonuyla ilgili. STANDARD da bunu bildirdi.

Amaç: istihbarat toplama

Odak noktası, Suriye Rakka’da rejim muhaliflerine yapılan işkenceden müşterek sorumlu olduğu söylenen General Khaled H. (Kurier Khaled A.’da; not) üzerindedir. Günlük gazeteye sunulan iddianameye göre, anlaşma eski BVT Başkan Yardımcısı Wolfgang Zöhrer tarafından İsrail’e yaptığı bir ziyaret sırasında yapıldı. İşbirliği ile BVT bölüm başkanı Martin W.’yi görevlendirdiği söyleniyor. Ardından emri o zamanki BVT istihbarat şefi Bernhard P. ve görevlilerine verdi. Bunlar da, Mossad ajanlarıyla “işbirliği anlaşmasının içeriğinin belirlendiği” görüşmeler için birkaç kez bir araya geldi.

İsrailliler, Suriyeli generalin bakım masraflarını ödemeyi kabul etti. Amaç, gizli servis için Suriye hakkında bilgi toplamaktı. Aynı zamanda Mossad, Avusturyalılara Khaled H.’nin bir savaş suçlusu olmadığına dair güvence verdi.

2 Aralık 2015’te sığınma

13 Haziran 2015’te İsrailliler generali Fransa’dan Avusturya’ya bir arabada aldı. İki gün sonra, BVT baş müfettişi Oliver L. tarafından Traiskirchen kabul merkezine götürüldü ve burada gizli servis generali sığınma başvurusunda bulundu. Sorgulama sırasında Suriyeli, BVT’nin bilgisi dahilinde Federal Göç ve İltica Dairesi’ndeki yetkilileri “yanlış bilgi ile” “besledi”. General ayrıca kişisel olarak tehlikede olduğunu hissettiğini ve Suriye istihbarat servisleri tarafından tasfiye edilmekten korktuğunu belirtti.

Adam zaten Fransa’da sığınma başvurusunda bulunduğundan, dosyanın Avusturya’da iki ay boyunca “işlenmeden bırakılması” gerekiyordu. Avusturya yargısının devreye girebilmesi için bu gerekliydi. Ardından, 5 Ekim 2015’te general yeşil iltica kartını aldı.

Aynı zamanda bir BVT yetkilisi onun için bir banka hesabı açtı ve Suriyeli için bir daire ayarlandı. İsrailliler generalin yaşam masraflarını karşılamasına rağmen, Viyana’da temel bakım için kayıtlıydı. Her halükarda, Suriyeli general 2 Aralık 2015’te Almanya’dan sığınma aldı.

ABD li STK Viyana’da Suriyeli generali keşfetti

Bir ay sonra, Suriye’deki savaş suçlarını araştıran bir Amerikan sivil toplum kuruluşu, Viyana’daki Adalet Bakanlığı ile temasa geçti. BAT’ın iki üst düzey yetkilisi Bernhard P. ve Oliver L.’nin de katıldığı bir toplantı düzenlendi. Amerikalılar, Avusturyalılara Suriyeli generalin Viyana’da olduğunu bildirdi ve onu sözde savaş suçlarıyla ilişkilendirdi.

İddianameye göre, iki BVT yetkilisi “bilgilerini yargı temsilcilerinden kasten gizlediler”. Khaled A.’nın 2015 yazından beri BVT yetkililerinin gözetimi altında olduğundan bahsetmediler.” 18 Şubat 2016’ya kadar BVT, Adalet Bakanlığı’na generalin bu ülkede kaldığını bildirdi.

BVT daire başkanı Martin W.’nin, o zamanki adalet bölümü başkanı Christian Pilnacek’e, BVT’nin Mossad’ın talebi üzerine Suriye’ye koruma sağladığını çünkü “içeriden bilgi sahibi olduğu”nu açıkladığı söyleniyor. 23 Şubat 2016’da Pilnacek, BVT’den Suriye’nin sığınma dosyasını aldı. Adalet Bakanlığı, dosyayı derhal Viyana’daki savcılığa gönderdi, burada Suriye gizli servisi generali aleyhine – bedensel zarar şüphesiyle – dava devam ediyor.

H.’nin avukatı, müvekkilinin beraatini talep ediyor. Yerel Gazeteye göre, eski BVT casusluk şefi Bernhard P.’nin ceza savunma avukatı devam eden davalar hakkında yorum yapmak istemedi. BVT katibi Oliver L.’nin savunma avukatı Klaus Ainedter, davanın beraatle sonuçlanacağından emindi. Masumiyet karinesi adı geçen herkes için geçerlidir.

1 Aralık 2021’de BVT’nin halefi olarak Devlet Güvenlik ve İstihbarat Müdürlüğü (DSN) kuruldu. Reformun esası, devlet güvenliği ve istihbarat alanlarının ayrılmasıydı.

Tarih kendini tekrarlıyor. İkinci Paylaşım Savaşı sonrası Naziler ve eli kanlı katliamcılar Arjantin’e götürülmüş ve yaşamları güvence altına alınmıştı.

Sorun ezilen halklar ve emekçiler olunca bütün egemen güçler sürekli yanyana dururlar.

AHM Avusturya