Home , Avrupa , Avusturya’da Metal İşçileri Toplu Sözleşmeyi İmzaladı

Avusturya’da Metal İşçileri Toplu Sözleşmeyi İmzaladı

AVUSTURYA|09.11.2022| Metal işçileri toplu sözleşmede ortalama yüzde 7,44 Aylık artışı aldılar.
On iki saat sonra, metal işçileri gece yarısı toplu sözleşme torbasını kapattı: KV ve metal işleme endüstrisindeki fiili ücretler yüzde 7,44 arttı.

Önümüzdeki Pazartesi gününden itibaren tehdit edilen uyarı grevleri geçerliliğini yitirdi. On iki saatlik müzakerelerin ardından, metal işleme endüstrisi ve sendika nihayet dördüncü tur müzakerelerde anlaştılar. Asgari ve fiili ücret ve maaşlar 1 Kasım’dan itibaren geriye dönük olarak ortalama yüzde 7,44 oranında artırılacak.

Gece yarısından kısa bir süre önce varılan anlaşma, ekonomik durum kadar karmaşık: gerçek ücretler yüzde 5,4 ve bunun üzerine – gelir düzeyine bakılmaksızın – 75 avro artırılacak. Sonuç olarak, en azından en düşük ücret dilimleri, başlangıçta sendikanın istediği yüzde on artışa yaklaşacaktır.

İşverenlere ve sendikacılara göre, en düşük istihdam grupları yüzde 8 ile 8,9 arasında artış elde edecek. Bu, metalciler için ilgili dönemdeki enflasyondan, yani yüzde 6,3’ten açıkça daha fazladır. Çalışanların baş müzakerecileri, Pro-Ge sendikasından Rainer Wimmer ve GPA’dan Karl Dürtscher, „Reel ücretlerdeki kayıpları önledik“ dedi. Metal endüstrisindeki yeni asgari ücret şu anda 2.236,16 avro.

Daha yüksek gelir grupları için geriye kalan tek şey enflasyon tazminatı, yani yüzde 6,3’lük bir artış. Bienal atlamaları, yani her iki yılda bir otomatik ilerlemeler artırılmaz. Bu, işverenlerin dediği gibi, sönümleyici bir pro futuro getiriyor. Wimmer ve Dürtscher, bunun daha yüksek istihdam gruplarındaki çalışanlar adına bir dayanışma eylemi olduğunu vurguladı.

İşçiler hakkımızı sokak da alırız!!

Metal işleme endüstrisinin başkanı Christian Knill, müzakereden sonra, „Hedef sokakta değil, masada pazarlık yapmaktı“ dedi. Her iki taraf da toplumsal barış ruhuyla hareket ederek bir iş uyuşmazlığını önlemiş ve bir sonuca varmıştır. „Bazen artıklar uçup gitse bile,“ dedi Wimmer, „sosyal ortaklık işe yarıyor.“ İşverenler pişmanlıklarını dile getirirken, Wimmer ve Dürtscher memnuniyetle tek seferlik ödemelerden kaçınılabilirdi.

Ayrıca, işçiler ve çalışanlar için yeni, birleşik ücret planı da ince ayarlandı. Özellikle toplu sözleşme tablosu yani asgari ücret, özellikle genç profesyoneller için burada eksikti. Ücretleri yüzde yedi oranında artırılacak.

Müzakereler zorlu geçti!

Beklendiği gibi, Perşembe günü saat 12.30’da başlayan ve geç bir öğle yemeği için yalnızca saat 15.00’te kısa bir süreliğine kesintiye uğrayan müzakereler son derece çetin geçti. Çünkü metalciler çıtayı yükseltmişti. Çalışan temsilcileri yüzde sekizin altında bir ücret artışı için müzakere masasından ayrılmak istemediler. Çarşamba günkü iş konseyi konferansında bu alt sınıra karar verildiğini söyledi. Bu hedefe artık yalnızca en düşük dereceler için ulaşılmıştır.

İşverenler için yüzde 6,3 aslında kendi belirledikleri sınırın oldukça dışındaydı. Yüksek enerji fiyatları göz önüne alındığında, tüketici fiyat endeksini telafi etmek istemediler, sadece sözde çekirdek enflasyonu, yani enerji maliyetleri için enflasyon oranını iki puanlık iyi bir oranda azaltmak istediler. İşverenlerin düşüncelerine göre, kamu sektörü kalan kısmı enflasyonla mücadele ve enerji maliyeti yardımı olarak şimdiden milyarlarca dolar ödedi. Ekonomik durgunluk beklentisinin ve sürekli yüksek enerji fiyatlarının daha fazlasına izin vermediği vurgulandı.

Çekirdek enflasyondan daha fazlası

Bununla birlikte, Wimmer birkaç gün önce STANDARD röportajında öne sürdüğü gibi, çekirdek enflasyon sendika için bir kategoriydi ve değil, bu konuda müzakere edilmiyor. Çünkü çalışanlar daha yüksek enerji ve gıda fiyatları ödemek zorunda kalacaktı. Bu, işverenlerin ödemeye istekli olduğu söylenen yüksek tek seferlik ödemelerle dengelenemez. Böyle bir sonuç sürdürülebilir olmayacaktır.

Tek seferlik yüksek bir ödeme, çalışanlar için çok cazip olabilirdi. Kriz nedeniyle federal hükümet, hem işverenler hem de çalışanlar için 3.000 Euro’ya kadar olan prim ödemelerini veya prim ödemelerini vergiden muaf hale getirdi. Ücret artışlarının aksine, para net olarak brüt gelir. Sendika her zaman reddetti, bir kerelik ödemeler en iyi ihtimalle kabul edilir.

Artık metal endüstrisinin diğer dallarında dereceler için yol açık olmalıdır. Çünkü yaklaşık 1.200 makine mühendisliği ve metal işleme şirketi ile metal teknolojisi endüstrisi, yaklaşık 130.000 metal işçisi ve sanayi çalışanı ile metal endüstrisinin en büyük ticaret birliği ve dolayısıyla sonbahar ücret döneminin öncüsü. Önümüzdeki birkaç gün içinde madencilik/çelik, dökümhaneler, demir dışı metaller, otomotiv ve gaz/ısı üretimi sektörlerinde çalışan 70.000 işçinin de benzer anlaşmalar imzalaması bekleniyor. Sendika açısından bu, başka bir hedefe ulaşıldığı anlamına gelir: Tüm metal işçileri ücret döngüsünde aynı seviyede kalır.