Home , Avrupa , Avusturya’da Enflasyon Yükselmeye Devam Ediyor

Avusturya’da Enflasyon Yükselmeye Devam Ediyor

HABER MERKEZİ |25.08.2022|Avusturya’da Temmuz’da enflasyon yüzde 9,3: günlük alışveriş yüzde 19 daha pahalı oldu. Fiyatlardaki artış, Şubat 1975’ten bu yana en yüksek enflasyon oranını temsil ediyor. Ailelerin enerji, gıda ve özellikle yiyecek içecek maliyetleri keskin bir şekilde artıyor.

Avusturya’da enflasyon Temmuz ayında yüzde 9,2 ile Şubat 1975’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. İstatistik Avusturya’ya göre, en güçlü fiyat belirleyicileri her şeyden önce ev enerjisi ve gastronomi olurken, yakıt maliyetleri çok yüksek bir seviyede durdu. Gıda sektöründe de tüketici fiyatlarının gözle görülür şekilde artması, haftalık alışverişlerdeki fiyat artışına da açıkça yansıdı. İstatistik Avusturya Başkanı Tobias Thomas, „Yiyecek ve hizmetlerin yanı sıra yakıtı da içeren mini alışveriş sepetinin fiyatındaki artış, Temmuz ayında yüzde 19,1 oldu, genel enflasyonun iki katından fazla,“ diye açıklıyor.

Bu nedenle, Temmuz ayında tüketici fiyatlarındaki artış, Avusturya İstatistikleri’nin Temmuz ayı sonunda önerdiği yüzde 9,2’lik ilk flaş tahminden biraz daha güçlüydü. Haziran ayına göre enflasyon bir ayda yüzde 0,9 oldu. AB hesaplama yöntemi HICP’ye göre fiyat artışı yüzde 9,4 oldu. İstatistik ofisi Eurostat 18 Ağustos Perşembe günü yaptığı açıklamada, tüm euro bölgesindeki tüketici fiyatlarının Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 8,9 arttığını ve böylece ilk tahmini doğruladığını duyurdu.

Günlük yaşamda fiyatlar uçuk

Keskin fiyat artışlarının bir sonucu olarak birçok insan zaten ciddi mali sıkıntı içinde. Avusturya’da devlet onaylı borç danışmanlığının çatı kuruluşu olan ASB borç danışmanlığı servisi, yılın ilk yarısında ilk temaslarda yüzde ondan fazla bir artış bildiriyor. Genel Müdür Clemens Mitterlehner gelecekte daha da fazla borçlunun başının belaya girmesini bekliyor: „O zaman enflasyonun tam etkisi ortaya çıkacak. Bu nedenle, sübvansiyonların daha az yaygın bir şekilde dağıtılması ve özellikle bağımlı kişilere ödenmesi acilen gereklidir. onları.“ Mitterlehner, düşük gelirli kişilerin günlük hayatın acil durumlarına acilen ek sübvansiyonlar harcayacaklarını ve böylece ekonomiyi de güçlendireceklerine dikkat çekiyor.

Bu arada sendikalar, 19 Eylül’de sendikaların taleplerini metal işleme endüstrisindeki işverenlere devretmesiyle başlayacak olan sonbahar ödeme turu için şimdiden kendilerini konumlandırıyorlar. Baş müzakereci Rainer Wimmer (Pro-Ge) Perşembe günü Ö1 „Morgenjournal“da müzakerelerin temelinin yüzde altı ila yedi „yuvarlanan enflasyon“ olduğunu vurguladı: „Kesinlikle bu enflasyon oranının altında bir sonuca varmayacağız, aksine, gerçek bir ücret artışını müzakere edecek.“

Emeklilik ayarlaması yüzde 5,8

Emekli maaşlarındaki yasal artış, enflasyon göz önüne alındığında önemli olacak olsa da, yine de mevcut enflasyon seviyesinin oldukça altında olacaktır. İstatistik Avusturya’ya göre, Ağustos 2021’den Temmuz 2022’ye kadar olan ortalama enflasyon değerleri, muhtemelen yüzde 5,8’lik bir ayarlama faktörü ile sonuçlanıyor. Bununla birlikte, politikacılar, emekli temsilcilerin zaten talep ettiği daha büyük bir artışa da karar verebilirler. Emeklilik ayarlaması ancak 2023’ün başında yürürlüğe girecek.

Konut, su ve enerji maliyetleri yıllık yüzde 12,5 artarken, hane halkı enerji fiyatları yüzde 34 veya üçte birinden fazla arttı. Bu, Haziran ayına göre yüzde yedi daha pahalıydı. Restoran ve otellerde, bir yıldan fazla bir süre önce ortalama yüzde 9,3 harcandı. Gıda ve alkolsüz içecekler fiyatlarında ortalama yüzde 12,2 oranında artış yaşandı.

Giyim çok daha ucuz

Yakıt, enerji, gıda ve yiyecek içecek harcamaları hariç tutulduğunda, enflasyon Temmuz ayında sadece yüzde 3,7 olacaktı. Güçlü fiyat artışı, giyim eşyalarının yaz satışlarıyla birlikte azaldı. Bunlar bir ay öncesine göre ortalama olarak neredeyse yüzde on iki daha ucuzdu.