Anasayfa , Avrupa , Avusturya İstanbul Sözleşmesinin İmzacısıdır; Sözleşme Uygulansın; Kadın Katliamları Durdurulsun

Avusturya İstanbul Sözleşmesinin İmzacısıdır; Sözleşme Uygulansın; Kadın Katliamları Durdurulsun

VİYANA|04.05.2021 | 29 Nisan 2021 Perşembe günü, Viyana’nın 20. bölgesi Brigittenau’da bir belediye binasında, eski eşi tarafından vurulan kadın, etraftakiler tarafından yaralı olarak hastaneye yetiştirilse de, tüm müdahelelere rağmen kurtarılamıyarak yaşamını yitirdi.

Covid 19 pandemisi nedeniyle evde kal çağrıları, daha çok kadınları eve kapatınca, bir taraftan kadının zaten görünmeyen ev içi emeği daha fazla görünmez hale geldi, diğer taraftan ekonomik olarak zaten zayıf olan kadınlar çok daha fazla yoksullaşarak erkeğe daha çok bağımlı hale geldiler. Bütün bunların yanı sıra tüm dünya coğrafyalarında zaten yükselişte olan kadına yönelik şiddet ve kadın katliamlarında da, çok ciddi bir artış yaşanmaktadır.

Bütün dünya coğrafyalarında bu gelişme gözlemlense de, bazı ülkelerde daha ciddi bir yükseliş yaşanmakta. Avusturya da bu ülkelerden birisi durumuna gelmiştir. 8 milyonluk bir ülkede, 4 ayda 10 kadın katledildi.

Avusturya’da katledilen her kadının ardından sokaklara çıkarak öfkelerini haykıran kadın örgütleri, 3 Mayıs Pazartesi günü de 29 Nisan’da katledilen kızkardeşleri için sokaktaydılar.

Saat 18:00’de Karlsplatz’da buluştular. Yapılan açılış konuşmasında; “Kadın cinayetleri politiktir. 8 milyonluk bir ülkede 4 ayda 10 kadın katledilmesine rağmen, Avusturya Hükmeti’nin ve Kadın Bakanlığı’nın sesi çıkmıyor. Kadın Bakanlığı derhal istifa etmelidir” denildi.

Viyana AKD bileşenlerinden KOMintern temsilcisi Selma Sahacht, AKD adına yaptığı ortak açıklamada kadın katliamlarını kınayarak, İstanbul Sözleşmesi’nin önemine değindi. Selma; “Erdoğan’ın, Türkiye’nin imzasını İstanbul Sözleşmesi’nden çekmesi birçok Avrupa hükümetleri tarafından kınandı. Bu doğruydu da… Ancak aynı Avrupa ülkeleri, kendileri de imzacı olmalarına rağmen acaba Sözleşme ne kadar uygulanıyor?” diye sözlerine başladı ve sözlerini sonlarken, “Avusturya İstanbul Sözleşmesinin İmzacısıdır; Sözleşme Uygulansın; Kadın Katliamları Durdurulsun!” dedi. Konuşmacılardan sonra kadınlar hep birlikte İspanyolca ve Almanca şarkılar söylediler.

Saat 19:30’da kitle yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalar, atılan sloganlar kadınların öfkelerini yansıtıyordu. Eylem, saat 20:30’da sona erdi. Viyana Yeni Kadın

Video:https://www.facebook.com/Atik.Kadraj/videos/516439739736514

Video:https://www.facebook.com/Atik.Kadraj/videos/1705741666276645