Home , Avrupa , Avrupa Birliği İltica Yasasını Kaldırdı

Avrupa Birliği İltica Yasasını Kaldırdı

HABER MERKEZİ| 12.04.2024| Çarşamba akşamı Brüksel’de, Avrupa Parlamentosu, „Ortak Avrupa Sığınma Sistemi“ (CEAS) olarak bilinen AB’de sığınma hakkını fiilen ortadan kaldıran on yasal düzenlemeyi onayladı.

Yasanın özü şunlar: AB vatandaşı olmayan ve giriş belgesi olmayan vatandaşlar AB sınırlarında kaydedilecektir. Denklik olasılığı düşük olan kişiler, çocuklar da dahil olmak üzere gözaltında hızlı bir prosedüre tabi tutulacak. Başlangıçta, bu amaçla 30.000 yer, dört yıl içinde ise 120.000 yer oluşturulacak. Sığınma başvurularının reddedilmesi ve sözde güvenli üçüncü ülkelere sınır dışı edilmesinin yanı sıra sığınmacıların AB ülkeleri arasındaki dağılımı da düzenlenecek.

Hristiyan Demokratlar (EPP), Sosyal Demokratlar ve Liberaller, birlikte 705 sandalyenin 420’sini elinde bulunduran CEAS lehinde oy kullandı. Polonya’daki iktidar partisi PO (EPP) ve Avrupa Parlamentosu milletvekilleri gibi bireysel delegasyonların yanı sıra Yeşiller, Sol ve ırkçı sağ neredeyse oybirliğiyle aleyhte oy kullandı. Bununla birlikte, faşist „İtalya’nın Kardeşleri“ (altı milletvekili), 29 oylarının çoğunluğuyla kabul edilen, özellikle belirsiz bir şekilde ifade edilen kriz eylemini destekledi. „Krizler“, çok sayıda varış, pandemi gibi „mücbir sebepler“ veya göçmenlerin araçsallaştırıldığı iddiası olarak tanımlanmaktadır.

 

Junge Welt Gazetesi’nin yaptığı habere göre, Almanya Başbakanı Olaf Scholz (SPD), GEAS on Twitter’da „tarihi, vazgeçilmez bir adım“ olarak nitelendirdi. Düzenlemeler düzensiz göçü sınırladı. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (Birlik 90/Yeşiller) Twitter’da şöyle yazdı: „Avrupa, insanlık ve düzen ile bağlayıcı kurallara sahip olur.“ Bu, „Almanya’daki belediyeler için de iyi bir haber“.

Üye devletlerin anlaşmayı Nisan ayı sonunda onaylaması ve ardından AB’nin dış sınırında gözaltı merkezleri kurmak için iki yılı olması bekleniyor. Yardım kuruluşları GEAS’ı sert bir dille eleştirdi. Örneğin, Sınır Tanımayan Doktorlar’dan Felix Braunsdorf, „bir tecrit, caydırıcılık ve dış kaynak kullanımı sisteminin kurulduğunu“ ilan etti. İnsanları giderek daha tehlikeli rotalar seçmeye zorlayacak.