Anasayfa , APP , Avusturya Eski Maliye Bakanı Grasser’e Sekiz Yıl Hapis Cezası

Avusturya Eski Maliye Bakanı Grasser’e Sekiz Yıl Hapis Cezası

AVUSTURYA|30.08.2021| BUWOG “Bauen und Wohnen GmbH “ şirketi davasında eski Maliye Bakanı Karl-Heinz Grasser sekiz yıl hapis cezasına çarptırılırken, eski FPÖ Genel Sekreteri Walter Meischberger’de suçlu bulundu. BUWOG Avusturya ve Almanya’da yaklaşık 51.000 daire yatırımına sahip halka açık konut şirketidir.

Şubat 2000’den Ocak 2007’ye kadar (ÖVP-FPÖ) ve (ÖVP-FPÖ ve BZÖ) Federal Hükümetlerinde Irkçı Partinin (FPÖ) Avusturya Maliye Bakanı olarak görev yapan Karl-Heinz Grasser, BUWOG ve Linz ofis binası Terminal Kulesi’nin özelleştirilmesinde, güveni ihlal ederek milyonlarca ödemeye ilişkin Avusturya Cumhuriyeti’ne zarar vermekle suçlanmıştı.

Viyana Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, “Grasser’in siyasi işlevini kötüye kullandığı, mülkiyet çıkarlarını ihlal ettiği ve yükümlülüklerini yerine getirmediği” gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme ayrıca eski FPÖ Genel Sekreteri Walter Meischberger ile lobici Peter Hochegger’i de suçlu buldu.  Meischberger’in, Grasser için işlenen suçta aracılık yaptığı ve rüşvet aldığı açıklanarak yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Patronlara da hapis cezası

Meischberger’in avukatı müvekkilinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine itiraz edeceğini söyledi. Mahkemede ayrıca eski emlak finans şirketinin patronu olan Karl Petrikovics’e iki yıl ve eski RLB-OÖ banka müdürü Georg Starzer’e de üç yıl hapis cezası verirken, şirketin avukatı Gerald Toifl’e iki yıl ve İsviçreli finans yöneticisi Norbert Wicki’ye de 20 ay hapis cezası verildi.

Suçlamalara göre, Linz’deki Terminal Kulesi’ndeki vergi makamlarının kiralanması için komisyon olarak 200.000 Euro tahsil edilmiş.

İddianameye göre, her ikisinin de Grasser ve ortakları için rüşvet aldığı ve karşılığında kazanan teklif sahiplerine önemli bilgiler ilettiği söyleniyor. Yargıç Hohenecker’in gerekçesinde ayrıntılı olarak açıkladığı gibi, zanlının nakit akışlarına ilişkin sayısız beyanı jüri senatosunu ikna edemedi.

Jüri senatosu kaybeden CA Immo’nun teklifi için, Meischberger’in muhbiri olarak yalnızca Grasser’in değerlendirilebileceğini kanıtladı.